Menu

Jewels: Πως δημιουργήθηκε το λαμπερό μπαλέτο του George Balanchnine - Τα κοστούμια, η μουσική και τα βραβεία

Το διάσημο μπαλέτο "Κοσμήματα" (Jewels) είναι ένα έργο τριών πράξεων που δημιούργησε ο κορυφαίος χορογράφος Τζορτζ Μπαλανσίν για το Μπαλέτο της Νέας Υόρκης (New York City Ballet). Παρουσιάστηκε σε πρεμιέρα στις 13 Απριλίου 1967 στο Κρατικό Θέατρο της Νέας Υόρκης με σκηνικά σχεδιασμένα από τον Peter Harvey και φωτισμούς από τον Ronald Bates. Έπειτα το μπαλέτο παρουσιάστηκε από πολλούς μεγάλους θιάσους σε όλο τον κόσμο με διάσημους χορευτές σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. 

Τα Κοσμήματα έχουν χαρακτηριστεί ως το πρώτο αφηρημένο μπαλέτο πλήρους μήκους (δηλαδή ένα έργο που δεν έχει υπόθεση και εστιάζει μόνο από χορογραφίες). Αποτελείται από τρία αποσπάσματα που παραπέμπουν σε τρεις πολύτιμους λίθους, τα Σμαράγδια, τα Ρουμπίνια και τα Διαμάντια. Τα τρία αυτά αποσπάσματα μπορούν να θεωρηθούν και ως τρία ξεχωριστά μπαλέτα, από τα οποία τα καθένα συνδέεται, σε ότι αφορά τα κοστούμια και τα σκηνικά, με τον κάθε ένα από τους τρεις πολύτιμους λίθους. Κάθε τμήμα του μπαλέτου Jewels έχει μουσική διαφορετικού συνθέτη. Πιο συγκεκριμένα, τα Διαμάντια έχουν μουσική του Pyotr Ilyich Tchaikovsky, τα Ρουμπίνια έχουν μουσική του Igor Stravinsky ενώ τα Σμαράγδια έχουν μουσική του Gabriel Fauré. 

Η δημιουργία και τα χαρακτηριστικά του μπαλέτου Jewels

Ο κορυφαίος χορογράφος George Balanchine, ο οποίος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του μπαλέτου, εντυπωσιάστηκε από την ομορφιά των πολύτιμων λίθων που είχε δει στα κοσμηματοπωλεία Van Cleef & Arpels στη Νέα Υόρκη. Έτσι αποφάσισε να δημιουργήσει ένα αφηρημένο μπαλέτο τριών πράξεων με έμπνευση από τα κοσμήματα. Το μπαλέτο Jewels παρουσιάστηκε σε πρεμιέρα το 1967 από το New York City Ballet. Το πλήρες μπαλέτο παρουσιάστηκε από το Βασιλικό Μπαλέτο του Λονδίνου (Royal Ballet) για πρώτη φορά το 2007 χρησιμοποιώντας τα σχέδια των κοστουμιών της πρωτότυπης παραγωγής του NYCB και νέα σκηνικά από τον Jean-Marc Puissant.

Κάθε μία από τις τρεις πράξεις του μπαλέτου συνδέεται με έναν διαφορετικό πολύτιμο λίθο. Κάθε πολύτιμος λίθος συνοδεύεται από κοστούμια του ανάλογου χρώματος και μουσική από διαφορετικό συνθέτη. Αναλυτικότερα η Γαλλική Ρομαντική μουσική του Fauré μεταφέρει το λυρισμό των «Σμαραγδιών». Η φωτιά των «Ρουμπινιών» πηγάζει από τη μουσική του Stravinsky και την ενέργεια της jazz εποχής της Νέας Υόρκης. Το μεγαλείο και η κομψότητα ολοκληρώνονται στο μπαλέτο με τα «Διαμάντια» που εκπέμπουν τη λάμψη της Αυτοκρατορικής Ρωσίας με τη μουσική του Tchaikovsky. Κάθε χορογραφία απεικονίζει μια διαφορετική εποχή στην ιστορία του κλασικού μπαλέτου καθώς και μια ξεχωριστή περίοδο στη ζωή του Balanchine. Ο θεατής μέσα από το μπαλέτο κάνει μια διαδρομή μέσα από διαφορετικά μουσικά και χορευτικά μοτίβα στενά συνδεδεμένα με τη ζωή και το έργο του Balanchine.

Τα κοστούμια του μπαλέτου

Τα κοστούμια για το μπαλέτο "Κοσμήματα" δημιουργήθηκαν από την συνεργάτη του Balanchine, Barbara Karinska, η οποία σχεδίασε μια ξεχωριστή εμφάνιση για κάθε πράξη του έργου: ρομαντικές, μακριές τούλινες φούστες για τα Σμαράγδια, υφασμάτινα κοστούμια με ιδιαίτερα σχέδια για τα Ρουμπίνια και κλασικές φούστες από τούλι (tutu) του Imperial Russian Ballet για τα Διαμάντια. Τα κοστούμια ήταν σχεδιασμένα με τέτοια τελειότητα που αργότερα ως έργα τέχνης εκτέθηκαν σε διάφορα μουσεία και θέατρα. Ακόμα και η εταιρεία Van Cleef & Arpels εντυπωσιάστηκε με την αφοσίωση της Barbara Karinska στον σχεδιασμό των καταλληλότερων κοστουμιών που θα αναδείκνυαν με ακρίβεια την αληθινή λάμψη των πραγματικών πολύτιμων λίθων. 

Η μουσική του μπαλέτου

Emeralds - Σμαράγδια

Αποσπάσματα από τα έργα «Pelléas et Mélisande» (1898)  και «Shylock» (1889) του Gabriel Fauré

Μέση διάρκεια 31 λεπτά

Rubies - Ρουμπίνια

«Capriccio for Piano and Orchestra» (1929) του Igor Stravinsky

Μέση διάρκεια 19 λεπτά

Diamonds - Διαμάντια

«Symphony No. 3 in D major» (1875) του Pyotr Ilyich Tchaikovsky

Μέση διάρκεια 31 λεπτά

Βραβεία για το μπαλέτο

Το 2008, το Royal Ballet του Λονδίνου κέρδισε δύο βραβεία Laurence Olivier, για την πρεμιέρα του μπαλέτου "Jewels" από την Royal Opera House στο Covent Garden. Η παράσταση απέσπασε τα βραβεία "Best New Dance Production" και "Outstanding Achievement in Dance". Να σημειωθεί ότι τα Βραβεία Olivier είναι η υψηλότερη τιμή στο επαγγελματικό Βρετανικό θέατρο και είναι ισοδύναμα με τα βραβεία Tony του Broadway.

Πηγές: Wikipedia.org, roh.org.uk

επιστροφή στην κορυφή