Menu

Κορυφαίες στιγμές του Μπαλέτου: Rudolf Nureyev και Lucette Aldous στο μπαλέτο Δον Κιχώτης

Ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ κατά τη διάρκεια της καριέρας του χόρεψε με πολλούς διάσημους θιάσους μπαλέτου σε όλο τον κόσμο. Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού από το 1983 έως το 1989 και ανέβασε νέες παραγωγές κλασικών μπαλέτων σε συνεργασία με την Όπερα του Παρισιού, τη Σκάλα του Μιλάνου, το Μπαλέτο της Αυστραλίας, τα Βασιλικά Μπαλέτα της Σουηδίας, το Μπαλέτο του Βερολίνου και άλλα. Μεταξύ των μεγάλων παραγωγών που χορογράφησε είναι τα μπαλέτα: Η Λίμνη των Κύκνων, Σταχτοπούτα, Η Ωραία Κοιμωμένη, Η Μπαγιαντέρα, Δον Κιχώτης, Ρωμαίος και Ιουλιέτα και άλλα σπουδαία έργα.

Ένα από τα έργα του κλασικού μπαλέτου που έχει αφήσει εποχή είναι ο Δον Κιχώτης σε παραγωγή των Ρούντολφ Νουρέγιεφ και Ρόμπερτ Χέλμαν για το Μπαλέτο της Αυστραλίας. Το 1972 ο σπουδαίος χορογράφος Sir Robert Helpmann κάλεσε τον Νουρέγιεφ να περιοδεύσει στην Αυστραλία με την παραγωγή του Δον Κιχώτη. Το 1973 το μπαλέτο μαγνητοσκοπήθηκε και κυκλοφόρησε σε ταινία με πρωταγωνιστές τους Rudolf Nureyev ως Basilio, Robert Helpmann ως Don Quixote και Lucette Aldous ως Kitri και τους καλλιτέχνες του Μπαλέτου της Αυστραλίας.

Το μπαλέτο Δον Κιχώτης είχε προστεθεί στο ρεπερτόριο του Μπαλέτου της Αυστραλίας το 1970 και αποτελούσε έναν από τους πιο δημοφιλείς ρόλους του Νουρέγιεφ. Τα γυρίσματα του μπαλέτου διήρκεσαν τέσσερις εβδομάδες από τις 13 Νοεμβρίου 1972. Για την ταινία χρησιμοποιήθηκε ένα soundtrack της μουσικής του Ludwig Minkus που είχε ηχογραφηθεί ένα μήνα νωρίτερα. Η ταινία κυκλοφόρησε πρώτη φορά στις 19 Ιουλίου 1973. 

Κάποιες φωτογραφίες από την μεγάλη αυτή παραγωγή έχουν δημοσιευτεί στον επίσημο λογαριασμό του Australian Ballet στο instagram (@ausballet)

επιστροφή στην κορυφή