Menu

Cinderella: Η ιστορία και στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε για το μπαλέτο Σταχτοπούτα

Η ιστορία της Σταχτοπούτας μπορεί να εντοπιστεί ανάμεσα σε πολλές ιστορίες και θρύλους που προέρχονται ιστορικά από την αρχαία Κίνα. Σήμερα υπάρχουν περίπου 1500 παραλλαγές της ιστορίας. Όμως το ερώτημα που τίθεται είναι σε ποια παραλλαγή της ιστορίας βασίζεται το διάσημο μπαλέτο.

Η σύγχρονη παραγωγή της Σταχτοπούτας του Charles Perrault

Η έκδοση της Σταχτοπούτας που έγινε δημοφιλής από την Walt Disney και την οποία γνωρίζουμε περισσότερο, αποτελεί τη βάση του κλασικού μπαλέτου. Η εκδοχή αυτή της ιστορίας γράφτηκε από τον Charles Perrault. Η Σταχτοπούτα, όπως και άλλες ιστορίες της Disney από τον Charles Perrault συμπεριλαμβανομένης της Ωραίας Κοιμωμένης, ήταν μία από τις οκτώ ιστορίες του βιβλίου με τίτλο Histoires ou Contes du temps pass (Ιστορίες και παραμύθια του παρελθόντος).

Το μπαλέτο Σταχτοπούτα

Αρχικά το 1870, το Θέατρο Μπολσόι ζήτησε από τον Τσαϊκόφσκι να γράψει τη μουσική για το μπαλέτο, αλλά αυτό δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Πολλές δεκαετίες αργότερα, ο συνθέτης Σεργκέι Προκόφιεφ ανέλαβε να συνθέσει την μουσική για το μπαλέτο Η Σταχτοπούτα. Ξεκίνησε το έργο του το 1940, αλλά σταμάτησε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου για να γράψει την όπερα Πόλεμος και Ειρήνη.

Η σύγχρονη Σταχτοπούτα

Το 1944, ο Prokofiev συνέχισε το έργο του για την Σταχτοπούτα και τελείωσε ένα χρόνο αργότερα. Έκτοτε, υπήρξαν αρκετοί χορογράφοι που ανέβασαν το μπαλέτο με τη μουσική του Prokofiev, όπως ο Frederick Ashton, ο οποίος ήταν ο πρώτος που δημιούργησε μια μεγάλου μήκους παραγωγή με τη μουσική του Prokofiev και ο Ben Stevenson, του οποίου η παραγωγή παραμένει η πιο δημοφιλής στις Ηνωμένες Πολιτείες από την πρεμιέρα της το 1970.

Η υπόθεση του μπαλέτου

1η Πράξη

Η Σταχτοπούτα καθαρίζει το πάτωμα της κουζίνας και αναπολεί τις όμορφες στιγμές με την μητέρα της. Οι σκέψεις της σταματούν απότομα όταν οι αδερφές της, της ζητούν να τους φτιάξει πρωινό. Ενώ φτιάχνει το πρωινό, μια άστεγη ζητιάνα έρχεται στο παράθυρο. Ζητάει από τη Σταχτοπούτα φαγητό και όταν η Σταχτοπούτα ετοιμάζεται να της δώσει εμφανίζεται η κακιά μητριά της και την εμποδίζει. Η Σταχτοπούτα αποφασίζει να δώσει στην γυναίκα το δικό της φαγητό.

Μετά το πρωινό, η Σταχτοπούτα επιστρέφει στις δουλειές της. Λίγο αργότερα οι αδερφές της Σταχτοπούτας φωνάζουν με ενθουσιασμό καθώς έλαβαν επιστολή από το παλάτι. Η Σταχτοπούτα αναγκάζεται να διαβάσει το γράμμα δυνατά, επειδή οι αδερφές της δεν μπορούν να το διαβάσουν. Η επιστολή είναι μια πρόσκληση για τον Βασιλικό Χορό του Πρίγκιπα. Η κακιά μητριά και οι αδερφές της Σταχτοπούτας πηγαίνουν στην πόλη για να βρουν ρούχα και αξεσουάρ για το γάμο.

Η Σταχτοπούτα μένει μόνη της. Έχει τη συντροφιά των φίλων της, των ποντικιών. Τα ποντίκια της φτιάχνουν ένα όμορφο φόρεμα από κουρέλια. Μόλις η Σταχτοπούτα βάζει το φόρεμα, εμφανίζεται η ζητιάνα. Μεταμορφώνεται μαγικά σε μια νεράιδα και μετατρέπει το ρούχο της Σταχτοπούτας σε ένα πανέμορφο φόρεμα κατάλληλο για μια πριγκίπισσα. Επίσης μετατρέπει μια κολοκύθα σε μια βασιλική άμαξα και μεταμορφώνει τα ποντίκια σε άλογα. Λέει στην Σταχτοπούτα να πάει στο Χορό, αλλά ότι πρέπει να έχει γυρίσει πίσω πριν από τα μεσάνυχτα. Πριν φύγει η Σταχτοπούτα, η Νεράιδα της δίνει και παπούτσια για το χορό.

2η Πράξη

Στο Βασιλικό Χορό του Πρίγκιπα, η κακιά μητριά και οι θετές αδερφές της Σταχτοπούτας φτάνουν αργά. Ενώ οι δύο αδερφές προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή του Πρίγκιπα, η Σταχτοπούτα μπαίνει στην αίθουσα του χορού. Ο Πρίγκιπας γοητευμένος από την ομορφιά της, της ζητάει να χορέψουν. Κάνεις δεν ξέρει ποιο είναι το μυστηριώδες κορίτσι, ούτε καν η μητριά και οι αδερφές της.

Η Σταχτοπούτα και ο Πρίγκιπας χορεύουν όλη νύχτα και η Σταχτοπούτα ξεχνά ότι έπρεπε να φύγει πριν τα μεσάνυχτα. Καθώς το ρολόι αρχίζει να χτυπά, συνειδητοποιεί ότι πρέπει να φύγει πριν τα ρούχα της γίνουν κουρέλια. Φεύγει γρήγορα χωρίς εξηγήσεις και από τη βιασύνη της αφήνει το γοβάκι της πίσω στις σκάλες. Ο πρίγκιπας την τρέχει πίσω της, αλλά βρίσκει μόνο το γυάλινο γοβάκι της.

Την επόμενη μέρα, ο πρίγκιπας, μην μπορώντας να σταματήσει να σκέφτεται την Σταχτοπούτα, ξεκινάει να ψάχνει σε ολόκληρο το βασίλειο για να την βρει. Ταξιδεύει από σπίτι σε σπίτι με το γυάλινο γοβάκι και ζητάει από κάθε κορίτσι που συναντά να το δοκιμάσει. Αν ταιριάζει το γυάλινο γοβάκι πρέπει να είναι το μυστήριο κορίτσι με το οποίο χόρεψε το προηγούμενο βράδυ.

Όταν ο Πρίγκιπας φτάνει στο σπίτι της Σταχτοπούτας, τον καλωσορίζουν η μητριά και οι κακές αδερφές. Οι αδερφές προσπαθούν να φορέσουν το γοβάκι, αλλά δεν τους ταιριάζει. Η μητριά της Σταχτοπούτας, την έχει κλειδώσει σε ένα δωμάτιο για να μην μπορεί να δοκιμάσει το γοβάκι. Δεδομένου ότι το γοβάκι δεν ταιριάζει σε καμία από τις δύο αδερφές, η μητέρα της Σταχτοπούτας επιμένει να το δοκιμάσει. Καταφέρνει να πιέσει το πόδι της για να χωρέσει στο γοβάκι.

Κρατώντας το λόγο του, ο Πρίγκιπας κάνει πρόταση στην μητριά της Σταχτοπούτας. Η Σταχτοπούτα καταλαβαίνει τι έχει συμβεί από τους φίλους της, τα ποντίκια και αρχίζει να φωνάζει. Ο Πρίγκιπας διαπιστώνει ότι υπάρχει ακόμα ένα κορίτσι στο σπίτι. Μόλις απελευθερώνεται η Σταχτοπούτα από το δωμάτιο της, προσπαθεί να δοκιμάσει το γοβάκι. Της ταιριάζει τέλεια. Ο Πρίγκιπας παίρνει μαζί του την Σταχτοπούτα στο κάστρο του. Ένας βασιλικός γάμος γίνεται στο παλάτι και η Σταχτοπούτα και ο Πρίγκιπας ζουν ευτυχισμένοι για πάντα.

Πηγή: thoughtco.com

επιστροφή στην κορυφή