Menu

Η ιεραρχία σε ένα θίασο μπαλέτου – Τίτλοι και θέσεις των χορευτών σε μεγάλα μπαλέτα

  • Κατηγορία Νέα

Ένας θίασος μπαλέτου κατατάσσει τους χορευτές σε διάφορα επίπεδα. Πολλοί θίασοι μπαλέτου είναι ταυτόχρονα και σχολές χορού. Αυτά τα ινστιτούτα μπαλέτου καλούν τους πιο ταλαντούχους νέους χορευτές να εκπαιδευτούν μαζί με άλλα μέλη που πρέπει να παρακολουθήσουν οντισιόν για να συμμετάσχουν σε μια επαγγελματική περιοδεία.

Χαρακτηριστικά, ένας θίασος μπαλέτου στις Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρει πέντε βασικές θέσεις στους χορευτές που περνούν από οντισιόν χορεύοντας κάποιο απόσπασμα από μπαλέτα. Οι πέντε βασικές θέσεις που διαμορφώνουν μια ιεραρχία μέσα στο θίασο είναι: οι κορυφαίοι χορευτές, οι σολίστες, οι πρώτοι χορευτές, το corps de ballet και οι καλλιτέχνες χαρακτήρων. 

Οι περισσότερες από τις συμβάσεις για αυτούς τους χορευτές σε ένα θίασο μπαλέτου ανανεώνονται σε ετήσια βάση, αλλά δεν έχουν εγγύηση ότι θα διατηρήσουν τη θέση ή την κατάταξή τους στην εταιρεία. Αυτό ισχύει κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι περισσότερες εταιρείες περιοδεύουν με συμβόλαια έως και 40 εβδομάδες και στις περισσότερες περιπτώσεις οι χορευτές πρέπει να παρακολουθήσουν οντισιόν για να παραμείνουν στην εταιρεία από τη μια περίοδο περιοδείας στην άλλη.

Θέσεις σε επαγγελματικές εταιρείες μπαλέτου

Όπως αναφέρθηκε, η κορυφαία θέση στις περισσότερες εταιρείες μπαλέτου των ΗΠΑ είναι οι κορυφαίοι χορευτές (principals ή senior principals). Αυτοί οι χορευτές ερμηνεύουν πρωταγωνιστικούς ρόλους και είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι των θιάσων μπαλέτου, αν και εμφανίζονται συχνά ως προσκεκλημένοι καλλιτέχνες και με άλλους μεγάλους θιάσους μπαλέτου.

Οι σολίστ σε ένα θίασο μπαλέτου χορεύουν σόλο αποσπάσματα και συχνά μαθαίνουν τους κύριους ρόλους προκειμένου να αντικαταστήσουν τους κορυφαίους χορευτές όταν δεν μπορούν να χορέψουν σε κάποια παράσταση. Ορισμένες εταιρείες έχουν ανώτερη ή πρώτη θέση σολίστ, που γενικά προορίζονται για τα ανερχόμενα αστέρια του θιάσου.

Οι επόμενες δύο θέσεις – οι coryphées, πρώτοι χορευτές και το corps de ballet είναι αλληλένδετες καθώς οι πρώτοι χορευτές είναι μέλη του corps de ballet που έχουν προωθηθεί λόγω του ταλέντου τους. Οι coryphées συχνά χορεύουν σόλο αποσπάσματα, αλλά συνήθως συνεχίζουν να χορεύουν ως μέλη του corps de ballet μετά από κάθε σύμβαση.

Στο χαμηλότερο επίπεδο του θιάσου, οι χορευτές του corps de ballet εμφανίζονται σε παραστάσεις ως ομάδα χορευτών. Επειδή πολλά κλασικά μπαλέτα απευθύνονται σε μεγάλες ομάδες από γυναίκες χορεύτριες, το corps de ballet για τις περισσότερες εταιρείες των Ηνωμένων Πολιτειών αποτελείται από περισσότερες γυναίκες από ότι άντρες χορευτές. Οι χορευτές σε αυτό το επίπεδο παραμένουν συνήθως σε αυτή τη θέση για ολόκληρη τη σταδιοδρομία τους.

Οι καλλιτέχνες χαρακτήρα είναι το τελευταίο επίπεδο της ιεραρχίας των χορευτών σε ένα θίασο μπαλέτου. Οι χορευτές αυτοί ερμηνεύουν ρόλους βασικούς σε μπαλέτα που απαιτούν λιγότερο χορό. Ένα παράδειγμα ενός καλλιτέχνη χαρακτήρα είναι η παραμάνα στο Ρωμαίος και Ιουλιέτα.

Υποστηρικτικό προσωπικό εταιρειών μπαλέτου

Μαζί με την ιεραρχία των διαθέσιμων θέσεων χορού, οι θίασοι μπαλέτου απασχολούν επίσης ορισμένες βασικές θέσεις προσωπικού που είναι απαραίτητες για την καθημερινή λειτουργία των παραγωγών. Μεταξύ αυτών των θέσεων προσφέρονται καλλιτεχνικοί διευθυντές και βοηθοί καλλιτεχνικού διευθυντή, καθηγητές μπαλέτου, χορευτές και χορογράφοι.

Επιπλέον οι μουσικοί διευθυντές έχουν μικρότερο ρόλο στις εταιρείες μπαλέτου απ' ότι σε όπερες λόγω της έμφασης που δίνεται στον χορό αντί της μουσικής στις παραγωγές αυτές. Επίσης οι μουσικοί διευθυντές προσλαμβάνουν ανεξάρτητους μαέστρους για να διευθύνουν την ορχήστρα σε παραστάσεις.

Τέλος, τα διευθυντικά στελέχη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ασχολούνται με τη λογιστική, το μάρκετινγκ, τις προσωπικές σχέσεις και τον εφοδιασμό είναι απαραίτητα για τη λειτουργία εταιρειών μπαλέτου. Οι δημιουργοί, οι αγοραστές, οι κατασκευαστές και οι διαχειριστές σκηνικών παίζουν επίσης ρόλο στις περισσότερες παραγωγές.

Πηγή: thoughtco.com

 

επιστροφή στην κορυφή