Menu

Οι 9 κορυφαίες χορεύτριες μπαλέτου που πρέπει να γνωρίζετε

  • Κατηγορία Νέα

Οι κορυφαίες μπαλαρίνες βραβεύονται κάθε χρόνο από Εθνικά Βραβεία Χορού του Κύκλου των Κριτικών της Βρετανίας για το ταλέντο τους στο μπαλέτο. Τα βραβεία αυτά έχουν αναδείξει τα μεγαλύτερα ονόματα στο σύγχρονο μπαλέτο. Κορυφαίες μπαλαρίνες έχουν βρεθεί στην κορυφή αιχμαλωτίζοντας το κοινό με τη χάρη και την ομορφιά τους.

Τα Βραβεία Εθνικού Χορού παρουσιάζονται κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Κύκλο των Κριτικών και απονέμονται για να αναγνωρίσουν την αριστεία στον επαγγελματικό χορό. Είναι ένα από τα κορυφαία βραβεία χορού στο Ηνωμένο Βασίλειο και θεωρείται ισοδύναμο με τα βραβεία θεάτρου Laurence Olivier.

Τα βραβεία απονέμονται από τους κριτικούς και τους δημοσιογράφους που παρακολουθούν τις παραγωγές των εταιρειών μπαλέτου κάθε σεζόν. Υπάρχουν 11 βραβεία για τις ερμηνείες των χορευτών κατά την προηγούμενη σεζόν χορού. Στα βραβεία υπάρχουν τέσσερις υποψηφιότητες σε κάθε κατηγορία.

Οι εννέα χορεύτριες που έχουν λάβει τιμητικά βραβεία στο χορό είναι οι:

Tamara Rojo

Η Tamara Rojo χορεύει τόσο με το Βασιλικό Μπαλέτο του Λονδίνου όσο και με το Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας, στο οποίο είναι Καλλιτεχνική Διευθύντρια από το 2012. Έχει σημειώσει επιτυχία διεθνώς και είναι μια από τις πιο διάσημες μπαλαρίνες σήμερα. Η μετάβαση της στο Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας δεν σηματοδότησε την αποχώρηση της από τη σκηνή. Συνεχίζει να χορεύει ως προσκεκλημένη καλλιτέχνης και έχει βραβευθεί για το αναμφισβήτητο ταλέντο της όσο και για τις ερμηνευτικές της ικανότητες. Η Ισπανίδα χορεύτρια γεννήθηκε στον Καναδά, αν και οι γονείς της επέστρεψαν στη Μαδρίτη όταν ήταν τεσσάρων μηνών. Με το πέρασμα των ετών συνεργάστηκε με τον διάσημο χορευτή Carlos Acosta και μάλιστα χόρεψαν και στο μπαλέτο Ρωμαίος και Ιουλιέτα σε παραγωγή του Derek Deane, όπου έλαβε εξαιρετικές κριτικές με την μεγαλοπρεπή της κίνηση και την εκφραστικότητά της.

Natalia Osipova

Η γεννημένη στη Μόσχα κορυφαία χορεύτρια Natalia Osipova ξεκίνησε να χορεύει σε ηλικία πέντε ετών και έχει λάβει πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Σπούδασε στη Σχολή Μπαλέτου Mikhail Lavrovsky και από τότε χόρεψε με τους μεγαλύτερους θιάσους μπαλέτου παγκοσμίως, από το Μπαλέτο Μπολσόι μέχρι το Mikhailovsky και το Βασιλικό Μπαλέτο της Αγγλίας, όπου έγινε κορυφαία χορεύτρια το 2013. Είναι επίσης χορεύτρια σε πολλά διάσημα Θέατρα συμπεριλαμβανομένου του American Ballet Theatre. Είναι γνωστή για τα εντυπωσιακά άλματά της σε μεγάλο ύψος, με χάρη και φυσική ελαφρότητα. Το ρεπερτόριό της Osipova περιλαμβάνει τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στα μπαλέτα Romeo and Juliet, Coppelia, Swan Lake, Giselle κ.α. Έχει κερδίσει το βραβείο Καλύτερης Γυναίκας Χορεύτριας τρεις φορές, περισσότερες φορές από οποιαδήποτε άλλη μπαλαρίνα το 2013.

Daria Klimentova

Η Daria Klimentova σταμάτησε τον επαγγελματικό χορό το 2014 μετά από μια 25ετη καριέρα. Τα τελευταία 18 χρόνια από αυτά χόρευε με το Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας, όπου έγινε κορυφαία χορεύτρια το 1996. Γεννήθηκε στην πρώην Τσεχοσλοβακία, η οποία τότε ήταν σοβιετική και σπούδασε στην Πράγα αρχικά κάνοντας προπόνηση στην Ρυθμική γυμναστική. H φυσική της ικανότητα ήταν σημαντική για την εξέλιξή της ως χορεύτρια, καθώς αυτά τα χαρακτηριστικά δεν μπορούν να διδαχθούν. Έχει ταξιδέψει πολύ στην καριέρα της στο χορό, από τη Νότια Αφρική μέχρι τη Σκωτία, όπου έφτασε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 για να χορέψει με το Scottish Ballet. Ένας ισχυρός υποστηρικτής των κλασικών μπαλέτων, η Klimentova μίλησε σε συνέντευξή της στο The Guardian για τα διάσημα κλασικά μπαλέτα χαρακτηρίζοντάς τα ως “μαγικά” και σημείωσε ότι ελπίζει ότι δεν θα χαθεί η αξία τους σε μια γενιά που δίνει έμφαση στην καινοτομία συχνά εις βάρος της τέχνης.

Marianela Nuñez

Η κορυφαία μπαλαρίνα Marianela Nuñez είναι χορεύτρια του Βασιλικού Μπαλέτου της Αγγλίας 20 χρόνια και έχει κερδίσει δύο φορές στα Βραβεία Εθνικού Χορού από τον Κύκλο των Κριτικών ως η Καλύτερη Χορεύτρια. Η Nuñez είναι γνωστή για το στυλ χορού της που είναι εξαιρετικά λυρικό. Έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές για την εκφραστικότητα της στο χορό που μεταδίδει συναισθηματισμό σε κάθε βήμα. Η καθαρότητα και η απλότητα του στυλ της αποτυπώνεται στις κινήσεις της. Χορεύει από τότε που ήταν τριών ετών και μετακόμισε στο Λονδίνο για να γίνει μέλος του Βασιλικού Μπαλέτου σε ηλικία 15 ετών. Έχει κερδίσει πολλές τιμητικές διακρίσεις στο μπαλέτο. Έχει χορέψει όλους τους σημαντικούς πρωταγωνιστικούς ρόλους στο κλασικό και σύγχρονο μπαλέτο και έχει δημιουργήσει και δικές της χορογραφίες.

Agnes Oaks

Για σχεδόν δύο δεκαετίες, η Agnes Oaks ήταν το κορυφαίο πρόσωπο του Εθνικού Μπαλέτου της Αγγλίας μαζί με τον σύζυγό της και χορευτή, Thomas Edur. Οι δυο τους συναντήθηκαν όταν ήταν παιδιά στην Σχολή Μπαλέτου της Εσθονίας στο Ταλίν. Η Oaks είναι μία από τους κορυφαίους υποστηρικτές του κλασικού μπαλέτου και έχει πρωταγωνιστήσει σε όλες τις γνωστές παραγωγές. Όμως με την ερμηνεία της στη Manon του Kenneth MacMillan κέρδισε την παγκόσμια αναγνώριση για τον αισθησιασμό και την αρτιότητα της κίνησής της. Η ίδια η Oaks τάσσεται υπέρ της καλλιτεχνικής ερμηνείας, υποστηρίζοντας ότι οι καλύτερες παραγωγές προκύπτουν από τη συνεργασία μεταξύ χορευτή και σκηνοθέτη, ενώ μερικές κλασικές ερμηνείες κινδυνεύουν να περιορίζονται από μια αδυναμία φαντασίας που δεν κάνει αρκετά για να τις διακρίνει από τις προηγούμενες παραστάσεις. Έλαβε το βραβείο Richard Sherrington ως η καλύτερη γυναίκα χορεύτρια στην τελευταία σεζόν της στη σκηνή.

Leanne Benjamin

Δύο φορές νικητής στα Εθνικά Βραβεία Χορού της Αγγλίας, η Leanne Benjamin έχει τιμηθεί με το βραβείο De Valois Lifetime Achievement Award ως αναγνώριση της συνεισφοράς της στο χορό. Γεννημένη στην Αυστραλία, η Benjamin χορεύει σε όλο τον κόσμο με το Μπαλέτο της Όπερας της Γερμανίας, το Βασιλικό Μπαλέτο και τον θίασο χορού Wheeldon στη Νέα Υόρκη. Αποχώρησε από τον επαγγελματικό χορό το 2013 μετά από μια καριέρα που κράτησε περισσότερο από δύο δεκαετίες κατά τη διάρκεια της οποίας χόρεψε όλους τους κύριους ρόλους και δημιούργησε μερικούς νέους. Η Benjamin έλαβε σπουδαίες διακρίσεις στα 40 της χρόνια κερδίζοντας αναγνώριση για τους ρόλους της σε πιο σύγχρονες παραγωγές. Επίσης ξεχώρισε για τον ρεαλισμό στο χορό της που περιγράφεται ως απογείωση των “tutu ρόλων”. Αποχαιρέτησε το κοινό με το μπαλέτο Mayerling, το ίδιο μπαλέτο που την ανέδειξε στη διεθνή σκηνή. Παράλληλα έχει εγκαινιάσει και τα δικά της βραβεία για την υποστήριξη των χορευτών της Αυστραλίας που χορεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Alina Cojocaru

Η Alina Cojocaru έφυγε από το Βασιλικό Μπαλέτο το 2013 μετά από 13 χρόνια καριέρας με την εταιρεία και έγινε μέλος του Εθνικού Μπαλέτου της Αγγλίας υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Tamara Rojo, η οποία έκρινε ότι η ζωντάνια της Cojocaru ήταν συναρπαστική. Οι δύο φαινομενικά αντίπαλες χορεύτριες συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν μια εταιρεία υψηλού επιπέδου στην οποία η Cojocaru είναι κορυφαία χορεύτρια. Η συνεργασία της με τον Johan Kobborg έχει εγκωμιαστεί ως μία από τις πιο επιτυχημένες στην ιστορία του μπαλέτου. Είναι επίσης διεθνώς γνωστή για το ρόλο της στο έργο Liliom του John Neumeier με το Μπαλέτο του Αμβούργου, το οποίο έγραψε ειδικά για εκείνη και το οποίο είδε να κερδίζει το Prix Benois de la Danse για δεύτερη φορά, η μόνη μπαλαρίνα που το κατάφερε ποτέ. 

Miyako Yoshida

Η Miyako Yoshida βραβεύθηκε ως η Καλύτερη Χορεύτρια σε αναγνώριση της δουλειάς της ως κορυφαία προσκεκλημένη καλλιτέχνης του Βασιλικού Μπαλέτου της Αγγλίας. Η Yoshida ήταν μέλος του K-Ballet στην Ιαπωνίας όταν κέρδισε το βραβείο. Αποσύρθηκε το 2010 και έδωσε την τελευταία της παράσταση με το Βασιλικό Μπαλέτο στο Τόκιο, την πόλη που γεννήθηκε και σπούδασε. Πάνω από δύο δεκαετίες στο χορό, έφτιαξε την αποχαιρετιστήρια παράστασή της στο Covent Garden με μια συναισθηματική απόδοση της Σταχτοπούτας, ενώ στο Τόκιο παρουσίασε το Ρωμαίος και Ιουλιέτα στην αποχαιρετιστήρια παράστασή της. Γνωστή για την ακρίβεια της κίνησης της και την εκφραστικότητά της που στηρίχθηκε στη χορογραφία, ο χορός της Yoshida ήταν πάντα πολύ όμορφα ελεγχόμενος και πιο γνωστός για την κομψότητά του.

Zenaida Yanowsky

Η Ισπανίδα κορυφαία χορεύτρια Zenaida Yanowsky γεννήθηκε στην Γαλλία από γονείς που ήταν χορευτές με το Μπαλέτο της Όπερας της Λυών. Ως παιδί η Yanowsky είχε συνηθίσει να περιοδεύει με την εταιρεία, αν και δεν είχε αποφασίσει να ασχοληθεί με το μπαλέτο πριν γίνει 14 ετών. Από τότε ξεκίνησε μια αξιόλογη σταδιοδρομία με το Βασιλικό Μπαλέτο της Αγγλίας στο οποίο έγινε μέλος το 1994 και προήχθη σε κορυφαία χορεύτρια το 2001. Είναι γνωστή για τις ερμηνείες της στους κλασικούς ρόλους του μπαλέτου, αλλά η Yanowsky έχει επίσης δημιουργήσει ρόλους για αρκετούς σκηνοθέτες, συμπεριλαμβανομένης της Queen of Hearts στο μπαλέτο Alice’s Adventures in Wonderland του Christopher Wheeldon, η οποία έλαβε εξαιρετικές κριτικές και πιο πρόσφατα της Paulina στο μπαλέτο The Winter’s Tale.

Πηγή: theculturetrip.com

 

επιστροφή στην κορυφή