Menu

Οι εικόνες από την περιοδεία του Μπαλέτου Μπολσόι στη Σκάλα του Μιλάνου

To Μπαλέτο Μπολσόι πραγματοποίησε περιοδεία στη Σκάλα του Μιλάνου από 7 έως 13 Σεπτεμβρίου 2018. Συγκεκριμένα παρουσίασε τα μπαλέτα Η Μπαγιαντέρα και Το Ημέρωμα της Στρίγγλας. Οι κορυφαίοι χορευτές του διάσημου θιάσου έλαμψαν στη σκηνή με το ξεχωριστό ταλέντο τους χορεύοντας τους κύριους ρόλους στα δύο μπαλέτα του ρεπερτορίου του Bolshoi Ballet.

Η διάσημη περιοδεία του Bolshoi Ballet ξεκίνησε με το αριστούργημα του κλασικού ρεπερτορίου, το μπαλέτο Η Μπαγιαντέρα του Marius Petipa, σε παραγωγή Yuri Grigorovich. Η ιστορία αγάπης μεταξύ της χορεύτριας του ναού Nikiya και του πρίγκιπα Solor εναλλάσσεται με εξωτικές σκηνές σε ένα θρυλικό ινδικό σκηνικό. Ένα μπαλέτο με σκηνές υψηλού λυρισμού και ποιητικής γοητείας (όπως η περίφημη σκηνή του βασιλείου των σκιών).

Η Μπαγιαντέρα είναι ένα μπαλέτο με τρεις πράξεις που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στην Αγία Πετρούπολη το 1877 και ένα από τα αριστουργήματα του κλασικού ρεπερτορίου. Το ινδικό ποίημα Shakuntala από τον Καλιντάσα ενέπνευσε τον Πετιπά να δημιουργήσει την τέλεια αρμονία μεταξύ των σκηνών, των σόλο χορών και των pas de deux με στιγμές υψηλού λυρισμού και ποιητικής γοητείας. Πάνω απ' όλα η αριστουργηματική σκηνή του Βασιλείου των Σκιών άνοιξε νέους δρόμους στην ανάπτυξη του μπαλέτου στη Δύση. Η επεξεργασία των μπαλέτων του Petipa αποτελεί μια από τις κυρίαρχες τάσεις στη χορογραφία του Grigorovich. Ο Grigorovich γνωρίζοντας τα βασικά στοιχεία του έργου του Πετιπά με το έργο του συνέβαλλε στη διατήρηση της κλασικής κληρονομιάς. Άλλωστε και ο ίδιος ο Πετιπά περισσότερο από άλλους έδειξε ότι πρέπει να ανανεωθούν τα παλιά μπαλέτα. Αυτός είναι ο στόχος της παραγωγής του Grigorovich, La Bayadere που είναι μια αναβίωση του κλασικού έργου μπαλέτου. Ο Grigorovich αναφέρει για τη σκηνή με το Βασίλειο των Σκιών: “Οι Σκιές είναι χαρακτηριστικές της τέχνης του μπαλέτου. Και μπορεί κάθε άτομο που κάθεται στο θέατρο να αισθάνεται τη μαγεία του ρώσικου μπαλέτου, ενός από τα θαύματα του κόσμου”.

Το έργο που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Θέατρο Μπολσόι το 2014, το Ημέρωμα της Στρίγγλας ήταν το πρώτο μπαλέτο που δημιούργησε ο Jean-Christophe Maillot για το Μπαλέτο Μπολσόι. Εμπνευσμένο από την κωμωδία του Σαίξπηρ, βραβεύτηκε με τρία βραβεία Χρυσή Μάσκα για την αφηγηματική του δύναμη. Η μουσική επελέγη από τις συνθέσεις του Shostakovich για τον κινηματογράφο. Ο Γάλλος χορογράφος και καλλιτεχνικός διευθυντής του Μπαλέτου του Μόντε Κάρλο, Jean-Christophe Maillot, δημιούργησε ένα μεγάλο αφηγηματικό μπαλέτο για τους χορευτές του Μπολσόι προκειμένου να παρουσιάσουν το ερμηνευτικό ταλέντο τους και την τεχνική αρτιότητα τους. Για τον χορογράφο αυτή η κωμωδία αποτελεί μια θαυμάσια ιστορία ανθρώπινων σχέσεων που πρέπει να μεταφραστεί στη γλώσσα του σώματος.

Το Θέατρο της Σκάλας του Μιλάνου έχει δημοσιεύσει φωτογραφίες στο Instagram από τις παραστάσεις Η Μπαγιαντέρα και Το Ημέρωμα της Στρίγγλας με τους χορευτές του Μπολσόι από τη Σκάλα του Μιλάνου και είναι πραγματικά εντυπωσιακές.

Δείτε ορισμένες από τις φωτογραφίες παρακάτω

Πηγή: teatroallascala.org

Πηγή εικόνας: Facebook Teatro Alla Scala

επιστροφή στην κορυφή