Menu

Anna Antonicheva: Η εκλεπτυσμένη μπαλαρίνα που σχηματίζει υπέροχες γραμμές

Η Anna Antonicheva είναι διάσημη μπαλαρίνα που χόρευε ως κορυφαία χορεύτρια με το Μπαλέτο Bolshoi. Γεννήθηκε στο Μπακού το 1973.  Σπούδασε στη Σχολή Μπαλέτου του Μπακού. Έπειτα έχοντας κερδίσει το χρυσό μετάλλιο και το βραβείο συμπάθειας του κοινού στον 1ο Διαγωνισμό της Υπερκαυκασίας για χορευτές μπαλέτου (1988), ο οποίος πραγματοποιήθηκε στο Μπακού, έλαβε μια θέση στο Moscow College of Choreography (Κολέγιο Χορογραφίας της Μόσχας) στην τάξη της Sophia Golovkina (σημερινό Moscow Academy of Choreography).

Το 1991 έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές της στο Κολέγιο, εισήχθη στο corps de ballet του Θεάτρου Bolshoi. Κατά την έναρξη της 5ης σεζόν της ως μέλος του Bolshoi Ballet, της δόθηκε ο πρώτος πρωταγωνιστικός της ρόλος σε μπαλέτο: συγκεκριμένα χόρεψε ως Shireen στο μπαλέτο «Legend of Love» του Α. Melikhov (σε χορογραφία Yuri Grigorovich). Στην αρχή της καριέρας της, εργάστηκε για μικρό χρονικό διάστημα υπό τη διεύθυνση της Natalia Bessmertnova. Όμως σχεδόν σε όλους τους σόλο ρόλους της έκανε πρόβες με την Marina Kondratieva. Αργότερα, μόνιμη καθηγήτρια-répétiteur της ήταν η Yekaterina Maximova. Την παρούσα χρονική στιγμή κάνει πρόβες με την Svetlana Adyrkhayeva. Επίσης χόρεψε στο ρόλο της Myrtha στην πρεμιέρα της παραγωγής από τον Vladimir Vasiliev του μπαλέτου «Giselle» το 1997.

Η Antonicheva αποχώρησε από το Μπαλέτο Μπολσόι το 2017.

Περιοδείες

Μετά την επιτυχία της στο Διεθνή Διαγωνισμό Μπαλέτου στο Τζάκσον όπου συμμετείχε μαζί με τον χορευτή Dmitry Belogolovtsev, έναν από τους μόνιμους συνεργάτες της, περιόδευσε στις ΗΠΑ. Χόρεψε στο μπαλέτο «Apollo» (Απόλλων) του Balanchine, στο «Paganini» (σε χορογραφία από τον Leonid Lavrovsky) με παρτενέρ τον Alexander Vetrov, ο οποίος σήμερα είναι διευθυντής του Ballet Arlington (στο Τέξας) και στο «The Nutcracker» με παρτενέρ τον Dmitry Belogolovtsev (στην έκδοση του Α. Vetrov). Επίσης ο τότε δεύτερος διευθυντής της επιχείρησης, Paul Mejia, την προσκάλεσε για να χορέψει στις παραγωγές του Baudelaire, «Hamlet» και «Romeo and Juliet» με παρτενέρ τον Dmitry Belogolovtsev.

Η Anna Antonicheva συμμετέχει τακτικά στο πρόγραμμα International Stars of the 21st Century, που διοργανώθηκε από τους Nadia Veselova-Tencer και Solomon Tencer (πρόκειται για παραστάσεις gala που χορεύουν αστέρια του μπαλέτου από όλο τον κόσμο και έχουν πραγματοποιηθεί στο Τορόντο, στο Παρίσι, στις Κάννες, στη Νέα Υόρκη, στο Τόκιο).

Το 1999 η Antonicheva με παρτενέρ τον Dmitry Belogolovtsev, χόρεψαν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στα μπαλέτα «Don Quixote» και «La Bayadere» με τους χορευτές του Θεάτρου Όπερας και Μπαλέτου Khirghiz (Khirghiz Theatre of Opera and Ballet).

Το 2000 χόρεψε στο μπαλέτο «La Bayadere», στην έκδοση του Asami, με το Μπαλέτο Asami Maki (Asami Maki Ballet) στο Νέο Εθνικό Θέατρο του Τόκιο και με παρτενέρ τον Carlos Acosta.

Κατά το ίδιο έτος, χόρεψε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρεμιέρα των δύο παραστάσεων της «Giselle» (Nadia Veselova - έκδοση Tencer), στο Minkler Auditorium στο Τορόντο, με το Canadian Ballet Theatre (Μπαλέτο του Καναδά) και με παρτενέρ τον Dmitry Gudanov.

Έχει λάβει μέρος σε διεθνή φεστιβάλ μπαλέτου στις περιοχές Yoshkar-Ola, Syktyvkar, Samara, Riga, Vilnius, Alma-Ata.

Επίσης έχει εμφανιστεί με την Εθνική Όπερα της Λετονίας (Latvian National Opera) χορεύοντας στα μπαλέτα «Don Quixote» και «Swan Lake» με παρτενέρ τον Dmitry Belogolovtsev, με την Εθνική Όπερα της Λιθουανίας (Lithuanian National Opera) στο μπαλέτο «Don Quixote» με παρτενέρ τον Dmitry Belogolovtsev καθώς και με το Εθνικό Μπαλέτο του Ισραήλ (Israel’s National Ballet) στο μπαλέτο «The Sleeping Beauty» με παρτενέρ τον Dmitry Belogolovtsev.

Το 2005 έλαβε μέρος στο Φεστιβάλ Μπαλέτου του Roland Petit στο Τόκιο (Festival of Roland Petit Ballets) με το Μπαλέτο Asami Maki (Asami Maki Ballet Company). Εκεί χόρεψε στο μπαλέτο «Notre Dame de Paris» με παρτενέρ τον Dmitry Belogolovtsev.

Το 2004 έπαιξε έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στην παραγωγή του Mayakovsky Theatre του κωμικού μπαλέτου «Love through the Eyes of a Detective», το οποίο βασίζεται στο έργο The Private Eye του Peter Shaffer (σκηνοθέτης Sergei Artsibashev, χορογράφος Vyacheslav Gordeyev).

Βραβεία

1999: 1ο βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Μπαλέτου στο Τζάκσον και της απονεμήθηκε ο τίτλος του Αξιότιμου Καλλιτέχνη της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Merited Artist of the Russian Federation).

Βραβείο Soul of Dance (Ψυχή του Χορού) του Ballet magazine  (υποψηφιότητα Up-and-coming-Star ).

2008: Απονομή του Τίτλου του Καλλιτέχνη του Λαού της Ρωσικής Ομοσπονδίας (People’s Artist of the Russian Federation).

Με πληροφορίες από: wikipedia.org

επιστροφή στην κορυφή