Menu

Evgenia Obraztsova: Ένα αστέρι με λυρισμό, ευαισθησία και χάρη

H Evgenia Obraztsova είναι διάσημη Ρωσίδα πρίμα μπαλαρίνα που χορεύει ως κορυφαία χορεύτρια με το Μπαλέτο Bolshoi της Μόσχας. Επίσης χορεύει ως προσκεκλημένη καλλιτέχνης (guest artist) με το Βασιλικό Μπαλέτο (Royal Ballet) του Λονδίνου. Ξεχωρίζει για τις ερμηνείες της στα μπαλέτα «Romeo and Juliet», «Ondine», «Giselle» και «La Sylphide». Έχει κερδίσει πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Χρυσού Μεταλλίου στο Διεθνή Διαγωνισμό Μπαλέτου της Μόσχας το 2005. Επίσης έπαιξε το ρόλο μιας μπαλαρίνας στην ταινία «The Russian Dolls» (2005) και ήταν μία από τις μπαλαρίνες που συμμετείχαν στο ντοκιμαντέρ «Ballerina» (2006).

Η Evgenia Obraztsova γεννήθηκε στο Λένινγκραντ (σημερινή Αγία Πετρούπολη) σε μια οικογένεια των χορευτών. Η μητέρα της μαθήτευσε δίπλα στην διάσημη μπαλαρίνα Natalia Dudinskaya και ήταν μέλος του θιάσου στο Moussorgski Theatre. Η Obraztsova ανακάλυψε νωρίς το ταλέντο της στο χορό και πέρασε τις εξετάσεις για τη Σχολή Μπαλέτου Vaganova, η οποία εκπαιδεύει νέους χορευτές στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για την ένταξη τους στο Μπαλέτο Mariinsky. Αποφοίτησε το 2002, έχοντας σπουδάσει με καθηγήτρια την Marina Vasilieva. Πριν από την ένταξή της στο Μπαλέτο Mariinsky ανήλθε γρήγορα από τις τάξεις της σχολής καθοδηγούμενη από ένα πρώην αστέρι του μπαλέτου, τη γνωστή Kurgapkina Ninel. Η Obraztsova σύντομα έμαθε διαβάζοντας ένα από τα φυλλάδια του Θεάτρου για την προαγωγή της από μέλος του Corps de ballet σε Coryphee χορεύτρια του Mariinsky Ballet.

Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2005/2006 συνέχισε να σημειώνει μια λαμπρή καριέρα καθώς της δόθηκε η ευκαιρία να χορέψει σε τρία μπαλέτα που δημιουργήθηκαν για εκείνη. Συγκεκριμένα η Carla Fracci, διάσημη πρίμα μπαλαρίνα και διευθύντρια του Μπαλέτου της Όπερας της Ρώμης, την προσκάλεσε για να χορέψει στο μπαλέτο «Σταχτοπούτα». Αργότερα ο διάσημος χορογράφος, Pierre Lacotte την επέλεξε για να ερμηνεύσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανανεωμένη έκδοση του μπαλέτου «Ondine».  Έπειτα επέστρεψε στη Ρώμη για να χορέψει στο μπαλέτο «Faust» του Luciano Cannito.

Εμπνευσμένη από καλλιτέχνες όπως η Diana Vishneva, η Ulyana Lopatkina, και η Aurélie Dupont, η Obrastzova έλαβε επαίνους για τις πρωτότυπες ερμηνείες της, την εξυπνάδα και την ευαισθησία που προσέδωσε στους βασικούς ρόλους που ερμήνευσε. Διακρίθηκε για την ερμηνεία της στο μπαλέτο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Το 2003 έγινε η νεότερη χορεύτρια στην ιστορία του Mariinsky που ερμήνευσε το ρόλο της Ιουλιέτας. Έτσι ο συγκεκριμένος ρόλος έγινε ένας από τους αγαπημένους της ρόλους.

Το 2007 κλήθηκε για να χορέψει τον κύριο ρόλο στο μπαλέτο «The Awakening of Flora» του Vikharev Sergei. Επίσης συμμετείχε σε πολλές περιοδείες με το θίασο, στην Ιαπωνία, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Γαλλία, στην Αυστρία και στο Ισραήλ καθώς και σε πολλά διεθνή gala μπαλέτου. Το 2008 πήρε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην «Shurale», ένα μπαλέτο του Leonid Jakobson. Τον Νοέμβριο του 2009, η Obraztsova κλήθηκε από το Royal Ballet για να χορέψει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Aurora στο μπαλέτο «The Sleeping Beauty» με παρτενέρ τον David Makhateli. Στη συνέχεια χόρεψαν στην Όπερα της Ρώμης στο μπαλέτο «Giselle» τον Φεβρουάριο του 2010.

Μετά την ερμηνεία της στο μπαλέτο «Ondine» συνεργάστηκε ξανά με τον Pierre Lacotte το καλοκαίρι του 2010, αντικαθιστώντας την Isabelle Ciaravola για το ρόλο της Constance Bonacieux στο μπαλέτο «The Three Musketeers». Πρόκειται για μια νέα χορογραφημένη παραγωγή στην οποία συμμετείχαν οι χορευτές Mathias Heymann, Mathieu Ganio, Dorothée Gilbert και Marie-Agnès Gillot. Λίγους μήνες αργότερα, χόρεψε πάλι με παρτενέρ τον Mathieu Ganio και μαζί κλήθηκαν από το Stanislavsky Theater για να χορέψουν στο μπαλέτο «Giselle» στη Μόσχα.

Το 2005 πήρε ένα ρόλο ως ηθοποιός στο έργο «The Russian Dolls» του Cédric Klapisch, όπου έπαιξε την Natasha. Ήταν ένας ρόλος πολύ κοντά στην πραγματική της ζωή καθώς η Natasha ήταν μια νεαρή μπαλαρίνα στο Θέατρο Mariinsky. Επίσης η Obraztsova συμμετείχε στο ντοκιμαντέρ «Ballerina» (2006) του Bertrand Normand, στο οποίο συμμετέχουν διάσημες μπαλαρίνες όπως η Uliana Lopatkina, η Svetlana Zakharova  και η Diana Vishneva. 

Βραβεία

2002 : Médaille d'or du Prix Vaganova of Saint Petersburg

2005 : Gold medal at the Moscow International Ballet Competition

2006 : Prix Léonide Massine in Italy

2007 : Masque d'or for best dancer for Ondine by Pierre Lacotte

2009 : Principal Dancer Prize, Esprit de la Danse

 

Σχετικά Links

http://www.evgeniaobraztsova.com/

http://deballet.com/artists/yevgenia-obraztsova

http://www.bolshoi.ru/en/persons/ballet/899/

http://www.bolshoi.ru/en/persons/ballet/899/

 

Πηγή πληροφοριών: Wikipedia.org

Πηγή εικόνας: lostnene.wordpress.com

επιστροφή στην κορυφή