Menu

Galina Ulanova: H μεγαλοφυΐα του Ρωσικού μπαλέτου

Η Galina Sergeyevna Ulánova  (8 Ιανουαρίου 1910 - 21 Μαρτίου 1998) γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας και ήταν μία από τις διασημότερες μπαλαρίνες του 20ου  αιώνα. Το διαμέρισμά της στη Μόσχα έχει μετατραπεί σε εθνικό μουσείο και υπάρχουν διάφορα μνημεία της στην Αγία Πετρούπολη και στη Στοκχόλμη.

Η Ulanova σπούδασε στο Petrograd υπό την καθοδήγηση της Agrippina Vaganova και της μητέρας της, η οποία ήταν μπαλαρίνα του Αυτοκρατορικού Ρώσικου Μπαλέτου (Imperial Russian Ballet). Όταν εντάχθηκε στο Θέατρο Mariinsky το 1928, ο Τύπος βρήκε σ’ εκείνη "αρκετή ομοιότητα με το στυλ της Semyonova, επιείκεια, εξαιρετική πλαστικότητα και ένα είδος γοητείας και σεμνότητας στις κινήσεις της». Λέγεται ότι ο Konstantin Stanislavsky, γοητευμένος από το στυλ της ερμηνείας της, την εκλιπαρούσε να πάρει μέρος στις θεατρικές παραγωγές του. Το 1944, όταν η φήμη της έφτασε στον Joseph Stalin, εκείνος την μετέφερε στο Θέατρο Bolshoi, στο οποίο ήταν Απόλυτη Πρίμα Μπαλαρίνα για 16 χρόνια. Τον επόμενο χρόνο, χόρεψε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια πρεμιέρα του μπαλέτου  «Σταχτοπούτα» του Sergei Prokofiev.

Η Ulanova ήταν μία εξαιρετική ηθοποιός και χορεύτρια και όταν τελικά ττης δόθηκε το δικαίωμα να περιοδεύσει στο εξωτερικό, σε ηλικία 46 ετών, καθηλωμένοι οι Βρετανοί αρθρογράφοι έγραψαν: "Η Galina Ulanova στο Λονδίνο γνώρισε το μεγαλύτερο θρίαμβο που έχει δεχθεί ποτέ χορευτής από την εποχή της Anna Pavlova». Έχοντας αποσυρθεί από τη σκηνή σε ηλικία 50 ετών, συνέχισε να εκπαιδεύει πολλές γενιές Ρώσων χορευτών. Η Ulanova ήταν η μοναδική χορεύτρια που τιμήθηκε με το βραβείο «Ήρωας της Σοσιαλιστικής Εργασίας», ενώ παράλληλα της απονεμήθηκε ο ανώτερος αποκλειστικά καλλιτεχνικός εθνικός τίτλος «Καλλιτέχνης του Λαϊκού Κόμματος της ΕΣΣΔ». Στη συνέχεια της απονεμήθηκαν τα βραβεία Leninκαι Stalinτα έτη 1941, 1946, 1947, 1950 και 1957. Πέθανε το 1998 σε ηλικία 88 ετών και ο τάφος της βρίσκεται στο νεκροταφείο της Μονής Novodevichy στην Μόσχα.

Αναφορές για την Galina Ulanova

Sergey Prokofiev: «Ήταν η μεγαλοφυΐα του Ρωσικού μπαλέτου, ψυχή που ταξιδεύει, εμπνευσμένη από την ποίηση. Η Ulanova προσδίδει στην ερμηνεία των κλασικών ρόλων ένα βάθος έκφρασης πρωτοφανές για το μπαλέτο του 20ου αιώνα.».

Evgeny Mravinsky : «Η εικόνα της Ulanova - απαλή, εύθραυστη και σοφή – την είδα στα νεανικά μου χρόνια και ρίζωσε για πάντα στην καρδιά και στην μνήμη μου. Κάθε συνάντηση με την Ulanova και την τέχνη της, κάθε ανάμνηση από εκείνη - είναι πάντα μια μεγάλη συγκίνηση και ευτυχία. Με ευχαριστίες σ’ εκείνη και ευγνωμοσύνη στην Μοίρα που μας την έδωσε.»

Sviatoslav Richter : «Η Ulanova έχει δημιουργήσει νέες πορείες στο μπαλέτο ...  Όχι μόνο εκείνη μας έχει χαρίσει αξέχαστες ερμηνείες, έχει δημιουργήσει το δικό της καλλιτεχνικό κόσμο της - ένα βασίλειο της ανθρώπινης πνευματικότητας ... Η Ulanova έχει μετατρέψει το μπαλέτο σε ένα δημοφιλές είδος τέχνης. Χάρη σε εκείνη ακόμη και οι μεγαλύτεροι εχθροί του μπαλέτου, έχουν πλέον γίνει υποστηρικτές του και χιλιάδες άνθρωποι αναγνωρίζουν σήμερα το μπαλέτο ως ζωτική ανάγκη.»

Margot Fonteyn : «Δεν μπορώ καν να αρχίσω να μιλάω για τον χορό της Ulanova, είναι τόσο υπέροχος, έχω μείνει άφωνη. Είναι μαγικό. Τώρα ξέρουμε τι μας λείπει.»

Maya Plisetskaya : «Η Ulanova έχει δημιουργήσει το δικό της στυλ, μας εκπαίδευσε σ’ αυτό. Εκπροσωπεί μια νέα εποχή. Έχει το δικό της σήμα κατατεθέν. Όπως ο Mozart, ο Beethoven και ο Prokofiev έτσι κι εκείνη άσκησε τη δική της επίδραση, που την κάνει να ξεχωρίζει στην ηλικία της....»

Arnold Haskell : «Οι αναμνήσεις μου από την Ulanova είναι, για μένα, ένα μέρος της ίδιας μου της ζωής, που εμπλουτίζει τη συνολική μου εμπειρία. Για μένα, δικά της δεν είναι τα θεατρικά θαύματα αλλά οι θριάμβοι του ανθρώπινου πνεύματος. Ενώ η Pavlovaείχε επίγνωση του κοινού της και  μπορούσε να παίξει βασιζόμενη στα συναισθήματα και στις συγκινήσεις του όπως παίζοντας με ένα όργανο μουσικής, η Ulanova είναι απομακρυσμένη, μέσα σε έναν δικό της κόσμο, στον οποίο έχουμε το προνόμιο να διεισδύσουμε. Είναι τόσο ολοκληρωτικά ταυτισμένη με το χαρακτήρα που υποδύεται που τίποτα δεν υπάρχει έξω απ’ αυτό.»

Maya Plisetskaya : «Ήταν ένας άγγελος και χόρεψε όπως ένας άγγελος.»

Maurice Béjart: «Η Galina Ulanova είναι μια μπαλαρίνα που έχει αξιοποιήσει τα βαθιά μυστικά της τέχνης, που κατάφερε να ενώσει τα αισθήματα και την εξωτερίκευση τους σε ένα αδιαίρετο σύνολο.»

Rudolf Nureyev: «Μόνο εκείνη, η Πρώτη μπαλαρίνα στον κόσμο, τήρησε αυστηρά την πορεία που επέλεξε, πάντα απλή, σεμνά ντυμένη, απορροφημένη εξ ολοκλήρου στο χορό και εντελώς αδιάφορη για τις παρασκηνιακές ίντριγκες. Η εσωτερική δύναμη της, οι ανθρώπινες ιδιότητες της - αυτά εξηγούν γιατί έχει παραμείνει καθαρή, ανέγγιχτη από την καθημερινή ταλαιπωρία της ζωής στο θέατρο.»

 

Σχετικά Links

http://www.ballerinagallery.com/ulanova.htm

 

Πηγή πληροφοριών: Wikipedia.org

Πηγή εικόνας: telegraph.co.uk

επιστροφή στην κορυφή