Menu

Pas de Quatre: Το μπαλέτο που δημιουργήθηκε για τέσσερις μεγάλες μπαλαρίνες της ιστορίας του χορού

Το καλοκαίρι του 1845, σχεδόν 178 χρόνια πριν, τέσσερις σούπερ σταρ του μπαλέτου, η Lucile Grahn (Λουσίλ Γκραν), η Carlotta Grisi (Καρλότα Γκρίσι), η Fanny Cerrito (Φάννυ Τσερίτο) και η Marie Taglioni (Μαρί Ταγκλιονί), άφησαν στην άκρη τους ανταγωνισμούς και χόρεψαν μαζί στην ίδια σκηνή.

Τέσσερις μπαλαρίνες που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του μπαλέτου, ερμήνευσαν το ρομαντικό μπαλέτο Pas de Quatre σε μουσική Cesare Pugni (Τσέζαρε Πούνι) και σε χορογραφία Jules Perrot (Ζυλ Περρό). Το Pas de Quatre έκανε πρεμιέρα στις 12 Ιουλίου 1845 στο Her Majesty's Theatre του Λονδίνου, αιφνιδιάζοντας τους κριτικούς εκείνης της εποχής. Ο Jules Perrot δημιούργησε ένα έργο για να αναδείξει τα ιδιαίτερα ταλέντα καθεμίας από τις τέσσερις μεγάλες ντίβες του μπαλέτου και το πέτυχε με μια συνεργασία ορόσημο στην ιστορία του χορού.

Το αρχικό καστ έδωσε μόνο τέσσερις παραστάσεις και δυστυχώς η τεχνολογία βίντεο δεν υπήρχε εκείνη την εποχή ώστε να μαγνητοσκοπηθεί η παράσταση με τους θρυλικές χορεύτριες. Ωστόσο, η παράσταση αυτή υπάρχει μαγνητοσκοπημένη από μια επανασχεδιασμένη εκδοχή που χορογράφησε ο Anton Dolin (Άντον Ντόλιν). Σε αυτό το video του 1968, τέσσερις χορεύτριες του Μπαλέτου Kirov, η Ludmila Kovaleva, η Gabriela Komleva, η Yelena Yevteyeva και η Lubov Galinskaya, αντιπροσωπεύουν καθεμία από τις εμβληματικές μπαλαρίνες της πρωτότυπης εκδοχής. Αποτίουν φόρο τιμής στο αιθέριο, ρομαντικό στυλ του μπαλέτου στη Γαλλία του 19ου αιώνα.

Να σημειωθεί ότι το Pas de quatre ("βήμα των τεσσάρων") είναι ένας γαλλικός όρος που χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει έναν χορό στο μπαλέτο για τέσσερα άτομα. Τα Pas de quatre είναι συνήθως αποσπάσματα της χορογραφίας χωρίς πλοκή που εκτελούνται στο πλαίσιο ενός μεγαλύτερου έργου.

Δείτε ένα video από το Pas de quatre με τις θρυλικές χορεύτριες Alicia Alonso, Carla Fracci, Ghislaine Thesmar και Eva Evdokimova: https://www.youtube.com/watch?v=lNKZqTzXoIw

Με πληροφορίες από: pointemagazine.com

επιστροφή στην κορυφή