Menu

Δώδεκα κορυφαίες μπαλαρίνες στην ιστορία του μπαλέτου

Στην ιστορία του μπαλέτου έχουν ξεχωρίσει με το ταλέντο τους πολλές μπαλαρίνες. Καθεμία με την τεχνική της, την εκφραστικότητά της και το ξεχωριστό ταλέντο της διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του κλασικού χορού. Παρακάτω θα δούμε δώδεκα από τις διασημότερες μπαλαρίνες στην ιστορία του κλασικού μπαλέτου από το παρελθόν μέχρι σήμερα.

Anna Pavlova (1881-1931): Μια από τις διασημότερες και σημαντικότερες μπαλαρίνες από τη Ρωσία με μοναδική τεχνική και ξεχωριστή γοητεία. Ορόσημο στην καριέρα της αποτέλεσε η δημιουργία του έργου "Dying Swan" (Ο Θάνατος του Κύκνου) σε χορογραφία Michel Fokine (Μικαϊλ Φοκίν). Επίσης η Anna Pavlova έγινε η πρώτη πρίμα μπαλαρίνα που πραγματοποίησε περιοδείες σε όλο τον κόσμο. Ως κορυφαία χορεύτρια του Μπαλέτου Mariinsky, παλαιότερα γνωστού ως Αυτοκρατορικού Ρωσικού Μπαλέτου (Imperial Russian Ballet) και των Ρώσικων Μπαλέτων (Ballet Russes) του Σεργκέι Ντιάγκιλεφ, είχε αποκτήσει τον τίτλο της πρώτης μπαλαρίνας λόγω της μεγάλης αφοσίωσης της στο μπαλέτο.

Galina Ulanova (1910-1998): Μια από τις μεγαλύτερες μπαλαρίνες του 20ού αιώνα με μοναδική εκφραστικότητα και άψογη τεχνική. Η Galina Ulanova διακρίθηκε ιδιαίτερα για την ερμηνεία της στο μπαλέτο του Prokofiev "Romeo and Juliet" (Ρωμαίος και Ιουλιέτα) σε παραγωγή Lavrovsky. Ήταν η πρώτη μπαλαρίνα που ερμήνευσε το ρόλο της Ιουλιέτας στη σκηνή του Θεάτρου Kirov. Η Ulanova σπούδασε στο Petrograd υπό την καθοδήγηση της Agrippina Vaganova και της μητέρας της, η οποία ήταν μπαλαρίνα του Αυτοκρατορικού Ρώσικου Μπαλέτου (Imperial Russian Ballet). Έγινε μέλος του Θεάτρου Mariinsky το 1928. Επίσης ήταν Πρίμα Μπαλαρίνα στο Θέατρο Bolshoi για 16 χρόνια. 

Alicia Markova (1910-2004): Διακρίθηκε για την ερμηνεία της στο μπαλέτο Ζιζέλ και συνέβαλε στον εκσυγχρονισμό του βρετανικού και αμερικανικού χορού. Ξεκίνησε την καριέρα της όταν το μπαλέτο στην Βρετανία ήταν σχεδόν ανύπαρκτο και συνέβαλε στην ανάπτυξη των πρώτων εταιρειών μπαλέτου της Βρετανίας: Ballet Rambert, Royal Ballet και ήταν συν-ιδρυτής του English National Ballet. Η Dame Margot Fonteyn και η Alicia Markova ήταν οι μόνες δύο Αγγλίδες μπαλαρίνες που έλαβαν τον τιμητικό τίτλο της Απόλυτης Πρίμα Μπαλαρίνας.

Margot Fonteyn (1919-1991): Η κορυφαία πρίμα μπαλαρίνα με μοναδική μουσικότητα, χάρη, αρμονία στην κίνηση και τεχνική αρτιότητα που συνέβαλε στο να γίνει το μπαλέτο στην Βρετανία πιο δημοφιλές από ποτέ. Η συνεργασία της με τον θρυλικό Rydolf Nureyev αποτέλεσε ορόσημο στην ιστορία του μπαλέτου. H Margot Fonteyn ήταν αστέρι του μπαλέτου, διεθνώς διακεκριμένη πρίμα μπαλαρίνα πολύ πριν συνεργαστεί με τον Nureyev: διακρίθηκε για την ερμηνεία της στο μπαλέτο "Swan Lake" και έλαβε από το Royal Ballet τον τίτλο της Απόλυτης Πρίμα Μπαλαρίνας.

Maya Plisetskaya (1925 - 2015): H Maya Plisetskaya ήταν μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στο χώρο του μπαλέτου. Η Maya Plisetskaya χόρευε την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης μαζί με τη διάσημη μπαλαρίνα Galina Ulanova και έλαβε τον τίτλο της Απόλυτης Πρίμα Μπαλαρίνας του Μπαλέτου Bolshoi το 1960. Από την αρχή της καριέρας της, η Maya Plisetskaya ήταν μία μπαλαρίνα που ξεχώριζε. Πέρασε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στο corps de ballet μετά την αποφοίτησή της από την Αυτοκρατορική Σχολή και σύντομα προήχθη σε σολίστ. Η ερμηνεία της στον "Θάνατο του Κύκνου", το σύντομο μπαλέτο που έγινε διάσημο από την μπαλαρίνα Anna Pavlova, την έκανε να ξεχωρίσει. Η Maya επίσης φημιζόταν για το ύψος των αλμάτων της, την εξαιρετική ευλυγισία της, την τεχνική δύναμη και τη χάρη του χορού της. Έχει διακριθεί τόσο στο Adagio όσο και στο Allegro, κάτι το οποίο είναι ασυνήθιστο σε χορευτές.

Natalia MakarovaΗ Natalia Makarova είναι μια από τις διασημότερες μπαλαρίνες με καταγωγή από τη Ρωσία που έχει κερδίσει βραβεία και ως ηθοποιός. Σπούδασε στην διάσημη Σχολή Μπαλέτου Vaganova  (πρώην Αυτοκρατορική Σχολή Μπαλέτου). Μετά την αποφοίτησή της από την σχολή το 1959, έγινε μέλος του Μπαλέτου Kirov και με ραγδαίους ρυθμούς ανήλθε στο επίπεδο της Μπαλαρίνας. Έγινε γνωστή σε διεθνές επίπεδο χορεύοντας τη "Ζιζέλ" στο ομώνυμο μπαλέτο με το Kirov Ballet στο Λονδίνο το 1961, ερμηνεία που καθιερώθηκε ως μία από τις πιο χαρακτηριστικές της. Το 1970, ενώ ήταν σε περιοδεία στο Λονδίνο με το Kirov Ballet, η Makarova ζήτησε άσυλο στη Βρετανία. Ξεκίνησε μια νέα καριέρα με την πρόσληψή της στο American Ballet Theatre. Ερμήνευσε πολυάριθμους ρόλους του ρεπερτορίου του American Ballet Theatre, συμπεριλαμβανομένων όλων των κλασικών μπαλέτων και του σύγχρονου ρεπερτορίου της εταιρείας. Η Natalia Makarova ανέβασε το "Βασίλειο των Σκιών" από το μπαλέτο "La Bayadere" για το American Ballet Theatre στην 1974. Το 1980 ανέβασε την ολοκληρωμένη παραγωγή του μπαλέτου "La Bayadère". Συνέχισε να σκηνοθετεί κλασικά μπαλέτα σε όλο τον κόσμο μεταδίδοντας τις γνώσεις της στη νέα γενιά των χορευτών. To 2020 το American Ballet Theatre γιόρτασε μέσω διαδικτύου την 40η επέτειο της παραγωγής του μπαλέτου La Bayadere της Natalia Makarova.

Carla FracciΗ Carla Fracci γεννήθηκε στο Μιλάνο της Ιταλίας και είναι μπαλαρίνα και ηθοποιός. Ορόσημα στην καριέρα αποτέλεσαν: ο Nijinsky, το μπαλέτο Giselle με το American Ballet Theatre, οι παραστάσεις με παρτενέρ τον Erik Bruhn το χρονικό διάστημα 1961-1967. Η Fracci σπούδασε στη Σχολή Μπαλέτου του Θεάτρου της Σκάλας του Μιλάνου. Tο 1956 προήχθη σε σολίστ και το 1958 σε κορυφαία χορεύτρια. Φημίζεται για τις παραστάσεις που έδωσε ερμηνεύοντας τη Giselle στο ομώνυμο μπαλέτο, με διάσημους παρτενέρ δίπλα της, όπως ο Rudolf Nureyev, ο Vladimir Vasiliev, ο Henning Kronstam, ο Mikhail Baryshnikov και ο Erik Bruhn. 

Sylvie Guillem: Μια από τις σημαντικότερες χορεύτριες με συναρπαστική τεχνική και ερμηνευτικό ταλέντο. Εντάχθηκε στη Σχολή Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού (Paris Opera Ballet School) το 1977 και στον διάσημο θίασο μπαλέτου το 1981. Ξεχώρισε πολύ γρήγορα με το ταλέντο της και το 1984 μετά από μια παράσταση της "Λίμνης των Κύκνων" έγινε η νεότερη étoile μπαλαρίνα (αστέρι) του θιάσου λαμβάνοντας σε ηλικία 19 ετών τον υψηλότερο τίτλο για ένα χορευτή στο Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού.

Svetlana ZakharovaH Svetlana Zakharova είναι μία από τις σπουδαιότερες μπαλαρίνες της εποχής μας. Είναι κορυφαία χορεύτρια του Μπαλέτου Μπολσόι και του Μπαλέτου της Σκάλας του Μιλάνου, ενώ έχει χορέψει και ως principal guest artist και σε άλλα Μεγάλα Θέατρα όλου του κόσμου. Το χρονικό διάστημα 1996-1997 η Svetlana Zakharova έκανε το ντεμπούτο της με το Μπαλέτο Mariinsky ερμηνεύοντας το ρόλο της Maria με τον Ruben Bobovnikov στο μπαλέτο του Rostislav Zakharov "Η Πηγή του Bakhchisarai". Έκτοτε ως μέλος του Mariinsky Ballet χόρεψε πολλούς διάσημους ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου. Το διάστημα 2003-2004 δέχθηκε την πρόταση του Μπαλέτου Bolshoi και έγινε κορυφαία χορεύτρια του ιστορικού Θεάτρου της Μόσχας αποχωρώντας από το Μπαλέτο Mariinsky. Διακρίνεται για την τεχνική αρτιότητα, την εκφραστικότητα και την εξαιρετική ευλυγισία της. Το 2005 τιμήθηκε με το Βραβείο Benois de la Danse και το 2006 με το Κρατικό Βραβείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Diana VishnevaΗ Diana Vishneva είναι πρίμα μπαλαρίνα στα Mπαλέτα Mariinsky της Ρωσίας. Μέχρι το 2016 ήταν και κορυφαία χορεύτρια στο American Ballet Theatre των Ηνωμένων Πολιτειών. Σπούδασε στο Χορογραφικό Ινστιτούτο Vaganova (Vaganova Choreographic Institute) και μετά την αποφοίτηση της το έτος 1995 έγινε μέλος του Θεάτρου Mariinsky. Λίγο αργότερα το 1996 έγινε principal dancer (κορυφαία χορεύτρια) του Mariinsky Ballet. Έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές για τις ερμηνείες της στα μπαλέτα Jewels (ρόλος Ρουμπίνια), Giselle και Manon του Sir Kenneth McMillan. Στους παρτενέρ της συμπεριλαμβάνονται μεγάλα ονόματα του μπαλέτου σε διεθνές επίπεδο όπως ο Vladimir Malakhov, o Roberto Bolle, o Angel Corella, o Marcelo Gomes και άλλοι. Εκτός από κορυφαία μπαλαρίνα στο Mariinsky, η Diana Vishneva έχει χορέψει ως guest artist και σε άλλα μεγάλα συγκροτήματα μπαλέτου συμπεριλαμβανομένων των American Ballet Theatre, Bolshoi Ballet, Paris Opera Ballet.

Tamara Rojo: Η σπουδαία μπαλαρίνα που σήμερα είναι Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Μπαλέτου της Αγγλίας (English National Ballet). Προηγουμένως για πάνω από μια δεκαετία χόρευε ως κορυφαία χορεύτρια με το Royal Ballet του Λονδίνου. Διακρίνεται για το ταλέντο, την τεχνική και την λάμψη της.

Natalia Osipova: Η διάσημη κορυφαία Ρωσίδα μπαλαρίνα που εντυπωσιάζει με το ταλέντο, τον δυναμισμό και το ερμηνευτικό της ταλέντο. Χόρεψε ως κορυφαία χορεύτρια με το Bolshoi Ballet, στη συνέχεια με το Μπαλέτο του Θεάτρου Mikhailovsky. Σήμερα είναι κορυφαία χορεύτρια του Royal Ballet. Έχει ξεχωρίσει για τις ερμηνείες της ως Kitri στο μπαλέτο Don Quixote, ως Giselle στο ομώνυμο μπαλέτο αποδεικνύοντας το μεγάλο ερμηνευτικό της ταλέντο και παρουσιάζοντας τη σπάνια εκφραστικότητα της.

επιστροφή στην κορυφή