Menu

Stuttgart Ballet: Η ιστορία του διάσημου Μπαλέτου της Στουτγκάρδης

Το Μπαλέτο της Στουτγκάρδης (Stuttgart Ballet) είναι ένας από τους κορυφαίους θιάσους μπαλέτου της Γερμανίας. Ιστορικά η δημιουργία του χρονολογείται από το 1609, από την Αυλή του Δούκα της Βυρτεμβέργης του 17ου αιώνα. Ο σύγχρονος θίασος μπαλέτου ιδρύθηκε από το 1961 από τον σπουδαίο χορευτή και χορογράφο John Cranko και φημίζεται για τα αφηγηματικά πλήρους μήκους μπαλέτα που παρουσιάζει. Το Μπαλέτο της Στουτγκάρδης έλαβε βραβείο Laurence Olivier για το εξαιρετικό επίτευγμα στο χορό το 1981.

Γνώρισε την πρώτη χρυσή εποχή του τον 18ο αιώνα, όταν ο μεγάλος μεταρρυθμιστής του χορού Jean-Georges Noverre άσκησε την επιρροή του ως master μπαλέτου από το 1759 έως το 1766. Σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως ο master μπαλέτου Filippo Taglioni και ο καλλιτέχνης Oskar Schlemmer συνέβαλε επίσης στη μετατροπή της Στουτγάρδης σε αναγνωρισμένο κέντρο χορού στην Ευρώπη από τον 18ο αιώνα έως τις αρχές του 20ου αιώνα. Μετά το 1945, πολλές παραστάσεις από τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, το Λονδίνο και τη Ρωσία συνέβαλαν στην αναζωπύρωση του κοινού ενδιαφέροντος για τον κλασικό χορό στη Στουτγκάρδη. Το 1957, ο Nicolas Beriozoff, πρώην χορευτής με το Ballet Russe de Monte Carlo, διορίστηκε για να ηγηθεί του μπαλέτου του Κρατικού Θεάτρου της Βυρτεμβέργης στη Στουτγκάρδη.

Ο John Cranko δημιούργησε σπουδαία έργα μπαλέτου για το Μπαλέτο της Στουτγκάρδης, συμπεριλαμβανομένων των Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Ονέγκιν και Ημέρωμα της Στρίγγλας, ενώ ο κορυφαίος χορογράφος και καλλιτεχνικός διευθυντή του Μπαλέτου του Αμβούργου, John Neumeier δημιούργησε για τον διάσημο θίασο μπαλέτου, τα έργα Die Kameliendame και A Streetcar Named Desire. Η πρώτη περιοδεία του θιάσου στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε το 1969 και έτσι απέκτησε διεθνή φήμη.

Χορευτές του Μπαλέτου της Στουτγκάρδης έγιναν αργότερα διάσημοι χορογράφοι, συμπεριλαμβανομένων των Τζον Νεουμάιερ (John Neumeier), Ουίλιαμ Φόρσαϊθ (William Forsythe), Foofwa d'Imobilité, Ούβε Σολτς (Uwe Scholz), Γίρι Κιλιάν (Jiří Kylián) και Ρενάτο Τζανέλλα (Renato Zanella).

Τον John Cranko διαδέχτηκαν ως καλλιτεχνικοί διευθυντές του Μπαλέτου της Στουτγκάρδης, οι Γκλεν Τέτλι (Glen Tetley) (1974-1976) και Μάρσια Χαϊντέ (Marcia Haydée) (1976-1996). Ο Reid Anderson έγινε καλλιτεχνικός διευθυντής από το 1996. Η χορεύτρια και χορολόγος Georgette Tsinguirides ηχογράφησε όλα τα μεγάλα μπαλέτα των Cranko και Kenneth MacMillan στο Benesh Movement Notation και δίδαξε αυτά τα έργα σε πολλές γενιές χορευτών σε διάσημους θιάσους μπαλέτου.

Μετά την παραίτηση του Glen Tetley το 1976, η πρίμα μπαλαρίνα και κορυφαία χορεύτρια Marcia Haydée ανέλαβε τη διεύθυνση του μπαλέτου της Στουτγκάρδης. Η Marcia Haydée διεύρυνε σημαντικά το ρεπερτόριο του θιάσου με έργα των Hans van Manen και Maurice Béjart, καθώς και από πρώην μέλη του θιάσου όπως ο John Neumeier και ο Jiří Kylián. Αξιοσημείωτο είναι ότι διόρισε τον William Forsythe και στη συνέχεια τον Uwe Scholz ως μόνιμους χορογράφους και έτσι καθιέρωσε το Μπαλέτο της Στουτγκάρδης ως μία από τις πιο καλλιτεχνικά ενδιαφέρουσες εταιρείες στη διεθνή σκηνή. Η Haydée σημείωσε μεγάλη επιτυχία με την παραγωγή του μπαλέτου The Sleeping Beauty το 1987. Μετά από μια καριέρα χορού 35 ετών και 20 ετών ως καλλιτεχνική διευθύντρια, η Marcia Haydée αποχώρησε από το Μπαλέτο της Στουτγάρδης το 1996. Την διαδέχθηκε ο χορευτής και χορογράφος Reid Anderson.

Ο Reid Anderson ήταν χορευτής με το Μπαλέτο της Στουτγκάρδης από το 1969 έως το 1986 και κορυφαίος χορευτής από το 1978. Διετέλεσε διευθυντής της Ballet British Columbia από το 1987 έως το 1989 και διευθυντής του Εθνικού Μπαλέτου του Καναδά από το 1989 έως το 1996. Στην πρώτη του σεζόν στη Στουτγκάρδη, ο Ριντ Άντερσον έφερε 21 ταλαντούχους νέους χορευτές στην εταιρεία, ωθώντας τους κριτικούς να βρουν τον όρο «Το νέο μπαλέτο της Στουτγκάρδης». Ο Άντερσον συνέχισε την επιτυχία πορεία της εταιρείας με δημιουργικές ευκαιρίες για νεότερους χορογράφους καλλιεργώντας την κληρονομιά του Κράνκο και παρουσιάζοντας τα αριστουργήματα του κλασικού και νεοκλασικού ρεπερτορίου.

Τα τελευταία 22 χρόνια ο Άντερσον ανέθεσε πάνω από 100 παγκόσμιες πρεμιέρες (συμπεριλαμβανομένων 12 έργων μπαλέτου πλήρους μήκους) από χορογράφους όπως ο Mauro Bigonzetti, ο Wayne McGregor, ο Sidi Larbi Cherkaoui, David Bintley, Kevin O'Day, Itzik Galili, Jorma Elo, Cayetano Soto, Douglas Lee και Edward Clug μεταξύ άλλων. Επιπλέον καλλιέργησε τα χορογραφικά ταλέντα των καλλιτεχνών Christian Spuck (μόνιμος χορογράφος από το 2001 έως το 2012), Marco Goecke (μόνιμος χορογράφος από το 2005 έως το 2018) και Demis Volpi (μόνιμος χορογράφος από το 2013 έως το 2017). Ο Άντερσον παραιτήθηκε από Καλλιτεχνικός Διευθυντής τον Ιούλιο του 2018. Τον διαδέχθηκε ο σημερινός καλλιτεχνικός διευθυντής του Μπαλέτου της Στουτγκάρδης, Tamas Detrich.

Γεννημένος στη Νέα Υόρκη, ο Tamas Detrich είναι απόφοιτος του John Cranko School στη Στουτγκάρδη. Το 1977 εντάχθηκε στο Μπαλέτο της Στουτγάρδης, όπου προήχθη σε σολίστ το 1980 και σε βασική χορεύτρια το 1981. Κατά τη διάρκεια 25 ετών με το Μπαλέτο της Στουτγκάρδης, έχει χορέψει κύριους ρόλους σε όλα τα μεγάλα έργα του John Cranko, καθώς και σε έργα των John Neumeier, Sir Kenneth MacMillan, Glen Tetley, George Balanchine, Maurice Béjart, Hans van Manen, William Forsythe και Uwe Scholz. Οι ακόλουθοι χορογράφοι δημιούργησαν ρόλους για εκείνον: Jiří Kylián, Uwe Scholz, Maurice Béjart, Marcia Haydée και David Bintley. 

Το 2001, ο Tamas Detrich έγινε μάστερ μπαλέτου του Μπαλέτου της Στουτγάρδης. Το 2009 διορίστηκε Αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μπαλέτου της Στουτγκάρδης. Ο Tamas Detrich έχει διδάξει, σκηνοθετήσει και αναβιώσει τα μπαλέτα του Τζον Κράνκο για το Μπαλέτο της Στουτγάρδης, το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού, το Αμερικανικό Θέατρο Μπαλέτου, το Μπαλέτο της Κρατικής Όπερας της Βιέννης καθώς και τη Βουδαπέστη και τη Στοκχόλμη. Έχει επίσης σκηνοθετήσει τα έργα των John Neumeier, Marcia Haydée και Kenneth MacMillan για το Μπαλέτο της Στουτγάρδης, το Βασιλικό Μπαλέτο της Φλάνδρας, το Μπαλέτο του Αμβούργου, το Νορβηγικό Εθνικό Μπαλέτο στο Όσλο, το Μπαλέτο του Σαντιάγο της Χιλής και το Μπαλέτο του Πίτσμπουργκ. 

Τον Ιούλιο του 2015, το Διοικητικό Συμβούλιο του Κρατικού Θεάτρου Στουτγκάρδη ψήφισε ομόφωνα για να διορίσει τον Tamas Detrich στη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Μπαλέτου της Στουτγκάρδης από τον Σεπτέμβριο του 2018.

Με πληροφορίες από: stuttgart-ballet.de

επιστροφή στην κορυφή