Menu

Bolshoi Ballet: Η ιστορία του Μπαλέτου Μπολσόι της Μόσχας

Το Μπαλέτο Μπολσόι (Bolshoi Ballet) είναι μία διεθνούς φήμης εταιρεία κλασικού μπαλέτου με έδρα το Θέατρο Μπολσόι στη Μόσχα της Ρωσίας. Ιδρύθηκε το 1776 και είναι από τις παλαιότερες εταιρείες μπαλέτου στον κόσμο. Επίσης το Bolshoi Ballet μαζί με το Μπαλέτο Μαριίνσκι (Mariinsky  Ballet) της Αγίας Πετρούπολης αναγνωρίζονται ως οι σπουδαιότερες εταιρείες μπαλέτου της Ρωσίας.

Ιστορία

Οι πρώτες ρίζες του Bolshoi Ballet εντοπίζονται στη δημιουργία μιας σχολής χορού για ένα ορφανοτροφείο της Μόσχας το 1773. Το 1776 χορευτές από την σχολή κλήθηκαν από τον πρίγκιπα Pyotr Urusov και τον Άγγλο θεατρικό επιχειρηματία Michael Maddox, να γίνουν μέλη του νέου θεατρικού συγκροτήματός τους. Αρχικά παραστάσεις παρουσιάζονταν σε ιδιωτικούς χώρους. Αργότερα απέκτησαν το Θέατρο Petrovsky, το οποίο καταστράφηκε από πυρκαγιές, ανακατασκευάστηκε και αποτελεί το σημερινό Θέατρο Μπολσόι (Bolshoi Theatre).

Σε ότι αφορά την πρώιμη ιστορία του Bolshoi Ballet υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες. Παρόλο που ανέβασε πολλά διάσημα μπαλέτα, συγχρόνως πάλεψε για να ανταγωνιστεί τη φήμη του Αυτοκρατορικού Ρωσικού Μπαλέτου (Imperial Russian Ballet) του σημερινού Mariinsky Ballet  της Αγίας Πετρούπολης. Μετά το διορισμό του Alexander Gorsky ως Ballet Master το 1900 η εταιρεία άρχισε να αναπτύσσει τη δική της μοναδική ταυτότητα, παρουσιάζοντας νέες εντυπωσιακές παραγωγές ή καθιερωμένα κλασικά μπαλέτα συμπεριλαμβανομένων των: «Don Quixote» (1900), «Coppelia» (1901), «Swan Lake» (1901), «La fille mal Gardée» (1903), «Giselle» (1911), «Le Corsaire» (1912) και «La Bayadère» (1917). 

Το Bolshoi έχει συνδεθεί με το ξεκίνημα του μπαλέτου «Η Λίμνη των Κύκνων» του Τσαϊκόφσκι, το οποίο έκανε πρεμιέρα το Σάββατο 4 Μαρτίου 1877. Επίσης το ρεπερτόριο του Bolshoi περιλαμβάνει τα μπαλέτα «Η Ωραία Κοιμωμένη» και «Ο Καρυοθραύστης» του Tchaikovsky, «Ζιζέλ» του Adam, «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Prokofiev και «Σπάρτακος» του Khachaturian. Μετά το θάνατο του Joseph Stalin, οι περιοδείες του Bolshoi σε διεθνές επίπεδο αποτέλεσαν σημαντική πηγή πολιτιστικού γοήτρου και εσόδων με αποτέλεσμα το «Μπαλέτο Bolshoi» να γίνει δημοφιλές στην Δύση. Ωστόσο το Bolshoi υπέφερε από απώλειες λόγω αποστασιοποίησης πολλών χορευτών του. Η πρώτη εμφάνιση στο εξωτερικό έγινε στις 23 Αυγούστου 1979, με τον Alexander Godunov, έπειτα ακολούθησε η παράσταση στις 23 Αυγούστου 1979 με τους Leonid Kozlov και Valentina Kozlova και άλλες εμφανίσεις κατά τα επόμενα χρόνια. Το Bolshoi συνεχίζει τακτικά να περιοδεύει σε άλλες χώρες κατά τη μετά-σοβιετική εποχή.

Σημαντικές προσωπικότητες στο Bolshoi Ballet

Πρώην χορευτές

Galina Ulanova, Marina Semyonova, Olga Lepeshinskaya, Mikhail Mordkin, Vasily Tikhomirov, Yekaterina Geltzer, Asaf Messerer, Maya Plisetskaya, Pyotr Gusev, Aleksey Yermolayev, Nikolai Fadeyechev, Maris Liepa, Ekaterina Maximova, Vladimir Vasiliev, Natalia Bessmertnova, Ludmila Semenyaka, Nadezhda Pavlova, Irek Mukhamedov, Alexander Godunov,   Nina Ananiashvili

Καλλιτεχνικοί Διευθυντές

Alexander Gorsky, Vasily Tikhomirov, Yuri Grigorovich, Alexei Ratmansky, Gennady Yanin, Sergei Filin (σημερινός Καλλιτεχνικός Διευθυντής του BolshoiBallet)

Χορογράφοι

Rostislav Zakharov, Leonid Lavrovsky, Fyodor Lopukhov

Συνθέτες

Dimitri Shostakovich, Aram Khachaturian

Δομή της εταιρείας

Σήμερα το Bolshoi Ballet παραμένει ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα μπαλέτου στον κόσμο όντας παράλληλα το μεγαλύτερο, με περίπου 220 χορευτές. Πράγματι, το ίδιο το όνομα του «Bolshoi» σημαίνει «μεγάλο» στα ρωσικά. Η εταιρεία λειτουργεί έχοντας ένα ιεραρχικό σύστημα, παρόμοιο με αυτό που έχουν και άλλες κορυφαίες εταιρείες μπαλέτου της Ευρώπης. Έτσι οι ανώτεροι χορευτές ανήκουν στο επίπεδο των principals (κορυφαίοι χορευτές) και σε φθίνουσα σειρά σπουδαιότητας υπάρχουν τα εξής επίπεδα: leading soloists, firsts soloists, soloists και το corps de ballet. Λόγω του μεγέθους της, η εταιρεία λειτουργεί με δύο θιάσους corps de ballet.

Ύφος παραστάσεων Bolshoi Ballet

Το ύφος των παραστάσεων του Bolshoi Ballet, συνήθως χαρακτηρίζεται ως πολύχρωμο και τολμηρό που συνδυάζει την τεχνική αρτιότητα με την εκφραστικότητα και την δραματική ένταση. Αυτό το στυλ συνήθως αποδίδεται στον Alexander Gorsky. Επίσης το Bolshoi ιστορικά λέγεται ότι βρίσκεται σε μια αντιπαλότητα με το Mariinsky Ballet της Αγίας Πετρούπολης. Και οι δύο εταιρείες μπαλέτου έχουν αναπτύξει πολύ διαφορετικά στυλ χορού: το Bolshoi έχει μια πιο πολύχρωμη και τολμηρή προσέγγιση, ενώ το Mariinsky συνδέεται με ένα καθαρό και εκλεπτυσμένο κλασικισμό.

Με πληροφορίες από: wikipedia.org

επιστροφή στην κορυφή