Menu

Mariinsky Ballet: Η ιστορία του Μπαλέτου Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης

Το Mπαλέτο Mariinsky είναι μια εταιρεία κλασικού μπαλέτου που εδρεύει στο Θέατρο Mariinsky στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Ιδρύθηκε τον 18ο αιώνα και αρχικά ήταν γνωστό ως Αυτοκρατορικό Ρώσικο Μπαλέτο (Imperial Russian Ballet). Αποτελεί μία από τις κορυφαίες εταιρείες μπαλέτου στον κόσμο. Επίσης το Μπαλέτο Mariinsky είναι γνωστό διεθνώς και με το όνομα Kirov Ballet, το οποίο χρησιμοποιήθηκε την περίοδο της πρώην Σοβιετικής ένωσης και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από την εταιρεία όταν πραγματοποιεί διάφορες περιοδείες στον κόσμο. Θυγατρική εταιρεία του Mariinsky Ballet είναι η Ακαδημία Μπαλέτου Βαγκάνοβα (Vaganova Ballet Academy), που αποτελεί μια κορυφαία σε διεθνές επίπεδο σχολή κλασικού μπαλέτου.

Το Mariinsky Ballet ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1970, μετά το σχηματισμό της πρώτης ρώσικης σχολής χορού το 1738.

Το αρχικά γνωστό ως Imperial Theatre School ιδρύθηκε στις 4 Μαΐου 1738, στο Winter Palace στην Αγία Πετρούπολη. Αποτέλεσε τον προκάτοχο της σημερινής σχολής Vaganova Ballet Academy. Ιδρυτής και διευθυντής της σχολής ήταν ο Γάλλος δάσκαλος και ballet master, Jean-Baptiste Landé και βασικός σκοπός της δημιουργίας της ήταν η εκπαίδευση νέων χορευτών για το σχηματισμό της πρώτης Ρώσικης εταιρείας μπαλέτου. Η πρώτη ομάδα μαθητών περιελάμβανε 12 αγόρια και 12 κορίτσια και αποτέλεσε πρόγονο του σημερινού Mariinsky Ballet.

Πολύ λίγες πληροφορίες υπάρχουν για τα πρώτα χρόνια της εταιρείας, ωστόσο είναι γνωστό ότι τόσο η σχολή όσο και η εταιρεία μπαλέτου συνδέονταν με βάση την ονομασία. Έτσι δημιουργήθηκαν τα Imperial Ballet School και Imperial Russian Ballet, ονόματα που συνέχισαν να χρησιμοποιούνται μέχρι την κατάργηση του Αυτοκρατορικού καθεστώτος. Στα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα, το Imperial Russian Ballet  σύντομα ήρθε στο προσκήνιο και απασχόλησε ορισμένα από τα πιο σημαντικά και διάσημα ονόματα της ιστορίας του μπαλέτου συμπεριλαμβανομένων των Charles Didelot, Marie Taglioni, Christian Johansson, Enrico Cecchetti, Jules Perrot, Fanny Cerrito και Carlotta Grisi.

Μετά τη Ρώσικη Επανάσταση, η Σοβιετική κυβέρνηση αποφάσισε ότι η Σχολή Μπαλέτου και η αντίστοιχη εταιρεία ήταν ανεπιθύμητα σύμβολα του τσαρικού καθεστώτος και προγραμμάτιζαν να σταματήσουν τη λειτουργία τους. Η εταιρεία μπαλέτου ήταν η πρώτη που αποκαταστάθηκε και έγινε γνωστή ως Σοβιετικό Μπαλέτο, ενώ αργότερα επαναλειτούργησε και η σχολή μπαλέτου με το όνομα Leningrad State Choreographic School, παραμένοντας και οι δύο στις θέσεις τους.

Μετά την δολοφονία του Σεργκέι Κίροφ το 1934, το τότε Σοβιετικό Μπαλέτο μετονομάστηκε σε Μπαλέτο Κίροφ, όνομα που χρησιμοποιείται πολύ συχνά για τη συγκεκριμένη εταιρεία και σήμερα. Μετά το τέλος της κομμουνιστικής διακυβέρνησης, τόσο το μπαλέτο όσο και η όπερα του θεάτρου Mariinsky, πήραν το όνομα του θεάτρου και έγιναν γνωστά ως Mariinsky Ballet και Mariinsky Opera υπό τη διοίκηση του Mariinsky Theatre. Σε όλη την ιστορία της, η εταιρεία έχει την έδρα της στο Θέατρο Mariinsky, το οποίο αρχικά ήταν γνωστό ως Bolshoi Kameny Theatre, πριν κατεδαφιστεί και αντικατασταθεί από το υπάρχον θέατρο. Το θέατρο αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με το Bolshoi Theatre της Μόσχας, που αποτελεί έδρα του Bolshoi Ballet.

Παρά τις μετέπειτα αλλαγές του ονόματος και τις πιέσεις της Ρώσικης επανάστασης, το σημερινό Mariinsky Ballet εξακολουθεί να συνδέεται με τη σχολή, η οποία σήμερα είναι γνωστή ως Vaganova Ballet Academy.

Η Εταιρεία σήμερα

Το Μπαλέτο Mariinsky σήμερα είναι γνωστό ως ένα από τα μεγαλύτερους θιάσους μπαλέτου στον κόσμο. Απαρτίζεται από 200 χορευτές συμπεριλαμβανομένου ενός αποθεματικού θιάσου και κάποιων καλλιτεχνών που ερμηνεύουν συγκεκριμένους χαρακτήρες στα έργα.

Έχοντας ως πρότυπο άλλες κορυφαίες εταιρείες μπαλέτου και όπερας όπως το Royal Opera House στο Λονδίνο και η Σκάλα του Μιλάνου, τόσο το Μπαλέτο όσο και η Όπερα Mariinsky τέθηκε υπό τη διαχείριση του Θεάτρου Mariinsky με τον Valery Gergiev ως Καλλιτεχνικό Διευθυντή. Ο Valery Gergiev είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής τόσο της Όπερας Mariinsky όσο και του Μπαλέτου Mariinsky. Επίσης Αναπληρωτής Διευθυντής του Μπαλέτου Mariinsky είναι ο Yuri Fateyev Να σημειωθεί ότι η Όπερα Mariinsky και το Μπαλέτο Mariinsky λειτουργούν ως χωριστές μονάδες.

Marius Petipa

Για αρκετά χρόνια ο Marius Petipa ήταν ballet master του Imperial Russian Ballet. Ένα από τα πιο διάσημα ονόματα στην ιστορία του μπαλέτου, ο Πετιπά ήταν χορογράφος πολλών διάσημων κλασικών μπαλέτων όπως: «Giselle», «Swan Lake», «Le Corsaire», «Raymonda», «The Nutcracker», «La Bayadère», «Don Quixote», «Harlequinade», «The Sleeping Beauty».

Αστέρια του μπαλέτου που χόρεψαν με το Mariinsky

Avdotia Istomina, Pierina Legnani, Alla Sizova, Pavel Gerdt, Mikhail Fokine, Natalia Dudinskaya, Olga Preobrajenska,Olga Spessivtzeva, Yury Grigorovich, Mathilde Kschessinska, Vaslav Nijinsky, Varvara P. Mey, Anna Pavlova, Galina Ulanova, Ninel Kurgapkina, Theodore Kosloff, Marina Semyonova, Natalia Makarova, Tamara Karsavina, Konstantin Sergeyev, Rudolf Nureyev, Yuri Soloviev, Mikhail Baryshnikov, Alla Osipenko, Eva Evdokimova (guest), Galina Mezentseva, Tatiana Terekova, Konstantin Zaklinsky, Altynai Asylmuratova

Με πληροφορίες από: wikipedia.org

επιστροφή στην κορυφή