Menu

Μπαλέτο και Μόδα: Όταν διάσημοι σχεδιαστές μόδας δημιουργούν εντυπωσιακά κοστούμια για το μπαλέτο

  • Κατηγορία Νέα

Το μπαλέτο συνδέεται αναμφισβήτητα με τη μόδα και την υψηλή ραπτική και αυτό αποδεικνύεται από τα μοναδικά και με μεγάλη δεξιοτεχνία δημιουργημένα κοστούμια που φορούν οι χορευτές στις περισσότερες παραστάσεις μπαλέτου. Πολλές φορές διάσημοι σχεδιαστές μόδας συνεργάστηκαν με σπουδαίους χορευτές ή και με ολόκληρους θιάσους σχεδιάζοντας κοστούμια πραγματικά κομψοτεχνήματα για τις παραστάσεις τους. Κάποιες συνεργασίες έχουν μείνει στην ιστορία.

Η σύνδεση του μπαλέτου με τη μόδα είναι διαχρονική με την αλληλεπίδραση των δύο μορφών τέχνης να φαίνεται τόσο μέσα από τις παραστάσεις όσο και από συλλογές μεγάλων οίκων μόδας. Αρκετές συλλογές μόδας είναι εμπνευσμένες από το μπαλέτο και το χορό.

Ας δούμε λοιπόν παρακάτω κάποιες συνεργασίες κορυφαίων οίκων μόδας με σπουδαίους χορευτές και θιάσους μπαλέτου που άφησαν εποχή

Coco Chanel για τα περίφημα Ρώσικα Μπαλέτα (Ballets Russes) του Sergei Diaghiliev

Μια από τις διασημότερες συνεργασίες είναι της κορυφαίας Γαλλίδας σχεδιάστριας Coco Chanel με τον ιμπρεσάριο των Ρωσικών Μπαλέτων, Σεργκέι Ντιάγκιλεφ (Ρώσο χορογράφο και δημιουργό του διάσημου θιάσου Ballets Russes). Με τα Ballets Russes χόρευαν μεγάλα ονόματα του μπαλέτου όπως οι σπουδαίοι χορευτές Anna Pavlova, Vaslav Nijinsky, Tamara Karsavina, Alicia Markova και άλλοι. Το 1920, η Coco Chanel γνώρισε τον διάσημο Ρώσο συνθέτη Igor Stravinsky μέσω του Sergei Diaghiliev. H Coco Chanel σχεδίασε τα κοστούμια για την νέα παραγωγή "Ιεροτελεστία της Άνοιξης" (1920) των Ballets Russes σε μουσική Igor Stravinsky. Συνέχισε να σχεδιάζει κοστούμια για τα Ballets Russes. Το χρονικό διάστημα 1923-1937 συνεργάστηκε με τον Sergei Diaghiliev και τον Vaslav Nijinsky για τα κοστούμια σε διάφορες χορογραφίες, όπως για το έργο "Le Train bleu" και την χορευτική όπερα "Orphée and Oedipe Roi".

Coco Chanel για το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού

Το φθινόπωρο 2019 ο οίκος μόδας Chanel σχεδίασε εντυπωσιακά κοστούμια για τους χορευτές του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού στο πλαίσιο του ετήσιου γκαλά μπαλέτου του θιάσου. Το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού έχει συνεργαστεί αρκετές φορές με τον οίκο μόδας Chanel. Η ιστορία της συνεργασίας του διάσημου γαλλικού οίκου μόδας με το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η Coco Chanel από την πρώτη φορά που παρακολούθησε παράσταση χορού, εντυπωσιάστηκε από την ομορφιά αυτής της τέχνης. Στη συνέχεια, πως προαναφέρθηκε, συνεργάστηκε με τον Sergei Diaghilev σχεδιάζοντας εντυπωσιακά κοστούμια για τον διάσημο θίασο μπαλέτου "Ballets Russes". Τα κοστούμια της Coco Chanel ξεχώρισαν για το μοντέρνο ύφος τους και την ελευθερία κινήσεων που πρόσφεραν. Ήταν αρκετά διαφορετικά από τα κοστούμια κλασικού μπαλέτου που υπήρχαν μέχρι τότε. Με το πέρασμα των ετών, ο διάσημος σχεδιαστής Karl Lagerfeld κατά τη διάρκεια της θητείας του στον διάσημο οίκο μόδας Chanel συνέχισε αυτή την παράδοση σχεδιάζοντας εντυπωσιακά κοστούμια για το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2009 σχεδίασε ένα κοστούμι για την μπαλαρίνα Elena Glurdjidze για μία παραγωγή του μπαλέτου "Η Λίμνη των Κύκνων" ενώ το 2016 δημιούργησε κοστούμια για το μπαλέτο "Brahms-Schönberg Quartet" όταν καλλιτεχνικός διευθυντής του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού ήταν ο διάσημος χορευτής και χορογράφος Benjamin Millepied. Ο οίκος μόδας Chanel σχεδίασε εντυπωσιακά κοστούμια με τούλι και υφασμάτινα λουλούδια για το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού το 2019 για το ετήσιο γκαλά, στο οποίο οι χορευτές παρουσίασαν variations του Serge Lifar, αλλά και το 2021 για το γκαλά που παρουσιάστηκε διαδικτυακά λόγω κορονοϊού. 

Balmain για Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού

Εντυπωσιακά κοστούμια για το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού σχεδίασε το 2017 και ο διάσημος σχεδιαστής μόδας και καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Balmain, Olivier Rousteing (Ολιβιέ Ρουστέινγκ)Τα κοστούμια ήταν διακοσμημένα με μαργαριτάρια και σχεδιάστηκαν για το μπαλέτο “Αναγέννηση” του χορογράφου Sébastien Bertaud (Σεμπαστιάν Μπερτό). Τα κοστούμια ήταν περίτεχνα, με χαρακτηριστικά σχέδια των ρούχων του οίκου Balmain. Συγκεκριμένα ήταν σακάκια σε nude απόχρωση διακοσμημένα με πέρλες, χάντρες και πούλιες. Ο Olivier Rousteing ακολούθησε την παράδοση πολλών διάσημων γαλλικών οίκων μόδας που έχουν συνεργαστεί με το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού, όπως οι Yves Saint Laurent, Christian Lacroix, Coco Chanel όπως και ο ίδιος ο Pierre Balmain. Το μπαλέτο "Αναγέννηση" ανέβηκε στην Όπερα του Παρισιού από 13 έως 18 Ιουνίου 2017.

Yves Saint Laurent για τη σπουδαία χορεύτρια Zizi Jeanmaire

Η διάσημη μπαλαρίνα Zizi Jeanmaire ξεχώρισε για το μοναδικό στυλ και ενέπνευσε τον διάσημο σχεδιαστή Yves Saint Laurent. H Zizi Jeanmaire το 1961 έκλεψε τις εντυπώσεις στο Alhambra Theatre με το έργο "Mon truc en plumes", στο οποίο φορούσε ένα θρυλικό κοστούμι διακοσμημένο με τεράστια ροζ φτερά στρουθοκαμήλου σχεδιασμένο για εκείνη από τον Yves Saint Laurent. Το έργο ήταν χορογραφημένο από τον σύζυγό της, Poland Petit, με τον οποίο συνεργάστηκαν για πάνω από 60 παραγωγές.

Valentino για το New York City Ballet

Το 2012, ο διάσημος σχεδιαστής μόδας Valentino Garavani σχεδίασε κοστούμια μπαλέτου για το New York City Ballet. Τα κοστούμια σχεδιάστηκαν για Φθινοπωρινό Γκαλά του New York City Ballet to 2012 και χαρακτηρίζονται από δεξιοτεχνία και προσοχή στη λεπτομέρεια, κάτι που διακρίνει τις δημιουργίες του Valentino. Τα κοστούμια για τις χορεύτριες ήταν σε κόκκινες και ασπρόμαυρες αποχρώσεις, ενώ οι άντρες χορευτές φορούσαν μαύρα κοστούμια, με λευκά πουκάμισα και γραβάτες. Από τη συνεργασία του Valentino με το New York City Ballet έχουν προκύψει ξεχωριστές δημιουργίες. 

Vienna New Year's Concert

Πολλοί διάσημοι οίκοι μόδας έχουν σχεδιάσει κοστούμια για το Κρατικό Μπαλέτο της Όπερας της Βιέννης στο πλαίσιο της Πρωτοχρονιάτικης Συναυλίας της Φιλαρμονικής της Βιέννης. Ανάμεσα στα διασημότερα ονόματα από το χώρο της μόδας που έχουν σχεδιάσει κοστούμια για την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Βιέννης είναι οι Valentino, Christian Lacroix, Vivienne Westwood και άλλοι. 

Svetlana Zakharova ως Coco Chanel

Η πρίμα μπαλαρίνα και κορυφαία χορεύτρια του Μπαλέτου Μπολσόι, Svetlana Zakarova στο πλαίσιο ενός έργου με τίτλο "Modanse" παρουσιάζει ένα μπαλέτο αφιερωμένο στην Coco Chanel ενσαρκώνοντας την διάσημη σχεδιάστρια μόδας. Τα κοστούμια για την παράσταση είναι σχεδιασμένα από τον διάσημο οίκο μόδας Chanel. Το μπαλέτο με τίτλο "Gabrielle Chanel" σε χορογραφία Yuri Possokhov αφηγείται τη ζωή της Coco Chanel με πρωταγωνίστρια την μοναδική Svetlana Zakharova, η οποία με τις εντυπωσιακές κινήσεις της, τη χάρη, το έντονο βλέμμα της και την εκφραστικότητα της ξεδιπλώνει με την ερμηνεία της την πολυπλοκότητα αυτής της μεγάλης προσωπικότητας που στιγμάτισε το χώρο της μόδας.

Christian Dior για την Όπερα της Ρώμης

Εντυπωσιακές είναι οι δημιουργίες του οίκου μόδας Dior το 2019 για το Μπαλέτο της Όπερας της Ρώμης. Η Maria Grazia Chiuri, καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου μόδας Christian Dior σχεδίασε κοστούμια για το έργο “Nuit Blanche” του Μπαλέτου της Όπερας της Ρώμης αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά ότι όταν η μόδα συνδέεται με το χορό το αποτέλεσμα είναι μαγικό. Το μπαλέτο αποτελεί πολλά χρόνια πηγή έμπνευσης και για τον οίκο μόδας μόδας Dior. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1955 ο Christian Dior σχεδίασε το νυφικό της απόλυτης πρίμα μπαλαρίνας Margot Fonteyn και πολλές φορές στην αυτοβιογραφία του υπάρχουν αναφορές που συνδέουν το μπαλέτο με συλλογές ρούχων του. Το 2019 η Maria Grazia Chiuri σχεδίασε εντυπωσιακά κοστούμια για το "Nuit Blanche", ένα μπαλέτο αφιερωμένο στον συνθέτη και μουσικό Philip Glass, το οποίο παρουσιάστηκε στο Teatro dell'Opera di Roma σε χορογραφία Sébastien Bertaud. Στο έργο πρωταγωνίστησαν η καλλιτεχνική διευθύντρια του Μπαλέτου της Όπερας της Ρώμης και διάσημη μπαλαρίνα, Eleonora Abbagnato και ο κορυφαίος χορευτής του Μπαλέτου της Στουτγκάρδης, Friedemann Vogel. 

επιστροφή στην κορυφή