Menu

Κορυφαίες παραστάσεις χορού που αξίζει να παρακολουθήσετε online το Μάρτιο

  • Κατηγορία Νέα

Η Ζιζέλ του Άκραμ Καν με το Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας, η Ωραία Κοιμωμένη με το Μπαλέτο Mariinsky της Αγίας Πετρούπολης, η Πεντάμορφη και το Τέρας με το Μπαλέτο Μαλαντέν της Γαλλίας και άλλες εντυπωσιακές παραστάσεις χορού έρχονται στην οθόνη του σπιτιού μας μέσα από το Christmas Theatre Online.

Η θρυλική παράσταση Flamenco, Κάρμεν, των Antonio Gades και Carlos Saura από 5 έως 8 Μαρτίου 2021, η Πεντάμορφη και το Τέρας με το Μπαλέτο Μαλαντέν της Γαλλίας από 12 έως 15 Μαρτίου 2021, το αριστούργημα του 21ου αιώνα, η Ζιζέλ σε χορογραφία Άκραμ Καν με το Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας από 19 έως 22 Μαρτίου 2021, η Ωραία Κοιμωμένη με το κορυφαίο Μπαλέτο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης από 23 έως 26 Μαρτίου 2021 και η παράσταση Havana Danza - Ο ιερός χορός με το μπαλέτο Ντάνζα Κοντεμπορανέα Ντε Κούμπα από 26 έως 29 Μαρτίου 2021. 

Πληροφορίες για τις παραστάσεις 

Carmen - Compañía Antonio Gades 

5 έως 8 Μαρτίου 2021

Ζήστε το πάθος και την φλόγα του Φλαμένκο με την Κάρμεν, την θρυλική παράσταση των Antonio Gades και Carlos Saura που σφράγισε το φλαμένκο! Αποκτήστε κωδικό, συνδεθείτε και απολαύστε από το σπίτι σας τη μαγεία της καλύτερης παράστασης Φλαμένκο στον κόσμο. 

Μια σπουδαία χορογραφία που παρουσιάζει την εκρηκτική δύναμη και την ένταση του συναισθήματος στο παραδοσιακό ισπανικό φλαμένκο.  Το πάθος, η συγκίνηση, η αγάπη και η ελευθερία είναι συνώνυμα με την Κάρμεν. Η κορυφαία σολίστ Βανέσα Βέντο ζει και αναπνέει την Κάρμεν, δίνοντας έμφαση στα πολλά πρόσωπα αυτού του χαρακτήρα, γυναίκα, παθιασμένη και μαχητής της ελευθερίας, αλλά άστατη στον έρωτα καθώς φλερτάρει με τους άντρες, εμπνέοντας επιθυμία, αντιπαλότητα και ζήλια μεταξύ ανδρών και γυναικών. Αλλά η πανέμορφη τσιγγάνα της Ανδαλουσίας γίνεται η ίδια θύμα όταν απορρίπτει την αγάπη του Δον Χοσέ (Ángel Gil) για εκείνη του ταυρομάχου (Jairo Rodríguez).  Μέσα στην απελπισία του ο Δον Χοσέ τη σκοτώνει.

Η ιστορία της προκάλεσε αίσθηση πλάθοντας έναν ανυπέρβλητο χαρακτήρα-μύθο που έγινε συνώνυμος με τη ισπανική εθνική ψυχή. Η Κάρμεν είναι αναμφισβήτητα η πιο συναρπαστική όπερα του Γάλλου συνθέτη και πιανίστα Ζορζ Μπιζέ, εμπνευσμένη από την ομώνυμη νουβέλα του Προσπέρ Μεριμέ. Γεννήθηκε από μια νουβέλα ενός Γάλλου και έγινε διάσημη σε ολόκληρο τον κόσμο από την όπερα ενός άλλου Γάλλου. Και κατάφερε από το μυθιστόρημα και την όπερα να μεταφερθεί στις καρδιές των ανθρώπων. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει, τουλάχιστον, ακούσει για την Carmen καθώς η ιστορία της έγινε συνώνυμο του έρωτα, της ζήλιας, του πάθους, της τραγωδίας. Η μεταφορά της «Κάρμεν» ως μουσικής, χορευτικής και ταυτόχρονα θεατρικής παράστασης στη σκηνή συνέπεσε με την στιγμή που ο διάσημος σκηνοθέτης Κάρλος Σάουρα ολοκλήρωνε την ομώνυμη κινηματογραφική ταινία με τον Αντόνιο Γάδες το 1983. Η τεράστια επιτυχία της ταινίας οδήγησε τους δυο άνδρες στην υλοποίηση της απόφασης αυτής.

Μία παράσταση που έχει υμνηθεί για την πρωτοπορία της και που ενέταξε το Φλαμένκο, ένα είδος χορού που πριν 40 χρόνια θεωρούνταν απλώς παραδοσιακός, στις μεγαλύτερες παγκόσμιες σκηνές χορού δίνοντας βήμα για την εξέλιξή του. Παραμένει σύγχρονη όσο ποτέ και γνωρίζει την αποθέωση όπου παρουσιαστεί μέχρι σήμερα με διθυραμβικές κριτικές και τον ενθουσιασμό του κοινού.

Σύμφωνα με την άποψη του Γάδες, η Κάρμεν ήταν μια ελεύθερη γυναίκα. Δεν υπήρξε στη ζωή της ούτε σατανική, ούτε δολοφόνος των ανδρών, αλλά μια τίμια, ειλικρινής και ελεύθερη γυναίκα, η οποία όταν αγαπούσε το έλεγε και όταν έπαυε να αγαπά επίσης το ομολογούσε με θάρρος και παρρησία. Γι' αυτό και συνεργάσθηκε με τον σπουδαίο σκηνοθέτη Κάρλος Σάουρα στην παράσταση αυτή αποκαθιστώντας την προσωπικότητα της ηρωίδας. Στην παράσταση συμμετέχουν 4 χορευτές σολίστ - principal dancers- 30 χορευτές, 5 τραγουδιστές και 2 μουσικοί - κιθαρίστες.

Η Κάρμεν έρχεται στο Christmas Theater on line με την υπογραφή της Compañía Antonio Gades, της ομάδας που δημιούργησε ο μεγάλος χορευτής της Ισπανίας. 

Κιθάρες, κρουστά και πνευστά, μοναδικοί τραγουδιστές και μια ομάδα από διάσημους χορευτές φλαμένκο, δημιουργούν την ατμόσφαιρα ενός μύθου. Ανάμεσα σε ταυρομαχίες και αισθησιακούς τσιγγάνους, περιτριγυρισμένοι από έντονα χρώματα με κυρίαρχο το κόκκινο, καταφέρνουν να μας μεταφέρουν στην αυθεντική Ανδαλουσία, εκεί που έζησε και δημιουργήθηκε ο χαρακτήρας της πιο ατίθασης και ελεύθερης γυναίκας σε όλο τον κόσμο. 

Ποια είναι όμως η υπόθεση της Κάρμεν;

Ο Μεριμέ λέει την ιστορία σα να του συνέβη πραγματικά σε ένα ταξίδι του στην Ισπανία το 1830. Η υπόθεση του έργου εκτυλίσσεται στη Σεβίλλη. Διηγείται την ιστορία της καταστροφής του Δον Χοσέ, ενός απλοϊκού στρατιώτη που σαγηνεύεται από τα παραπλανητικά νάζια της φλογερής τσιγγάνας Κάρμεν. Ο Χοσέ εγκαταλείπει τον παιδικό του έρωτα και τα στρατιωτικά του καθήκοντα, αλλά παρ' όλα αυτά χάνει τον έρωτα της Κάρμεν από τον φημισμένο ταυρομάχο Εσκαμίγιο. Όταν η Κάρμεν γνωρίζει τον ταυρομάχο αποφασίζει να εγκαταλείψει τον Χοσέ, που την αγάπησε με πάθος και που εξαιτίας της μπλέχτηκε με το λαθρεμπόριο αλλάζοντας ζωή, κι από στρατιωτικός κατέληξε σε αποκηρυγμένο ληστή. Αν και η Κάρμεν γνωρίζει ότι η απόφασή της θα προκαλέσει τη ζήλια του Χοσέ και θα την οδηγήσει στο θάνατο, δεν υποκύπτει, στις πιέσεις του δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι αδυνατεί να ζήσει δίχως έρωτα, δίπλα σ’ έναν άντρα που δεν αγαπά πια. Έτσι έρχεται το μοιραίο τέλος καθώς ο Χοσέ σκοτώνει με μια μαχαιριά την Κάρμεν.

Η Κάρμεν είναι το ίδιο το Φλαμένκο, ένας χορός γεμάτος πάθος για ελευθερία. Η Κάρμεν είναι μια γυναίκα, που θέλει να ζήσει όπως αυτή επιθυμεί κι όχι σύμφωνα με τους κανόνες ευπρέπειας που επιβάλλει η κάθε κοινωνία. Διεκδικεί την ελευθερία, αψηφώντας τον θάνατο. Ζήστε ξανά τον μύθο της Κάρμεν στην καλύτερη παράσταση φλαμένκο, γεμίστε με το πάθος, την ένταση και την ενέργεια μιας γυναίκας που έγινε συνώνυμο της γνήσιας Ισπανικής ψυχής. Γιατί ο έρωτας είναι σαν την Κάρμεν. Ένα ατίθασο πουλί.

Carmen
ANTONIO GADES – CARLOS SAURA
Compañía Antonio Gades
Βασισμένη στη νουβέλα του Prosper Mérimée.
Σενάριο, χορογραφία, σχεδιασμός φωτισμών: Antonio Gades, Carlos Saura
Σκηνικά: Antonio Saura
Μουσική: Antonio Gades, Antonio Solera, Ricardo Freire, Georges Bizet («Carmen»), Manuel Penella («El gato montés»), José Ortega Heredia/Federico Garcia Lorca («Verde que te quiero verde»).
Παγκόσμια πρεμιέρα: 17 Μάϊου 1983, Παρίσι. 
CHRISTMAS THEATER On Line
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 120 ΛΕΠΤΑ
 
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ON LINE:
Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021 στις 20.00
Σάββατο 6 Μαρτίου 2021 στις 16.00 και στις 20.00
Κυριακή 7 Μαρτίου 2021 στις 16.00 και στις 20.00
Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021 στις 20.00
 
ΤΙΜΗ ΚΩΔΙΚΟΥ: 10 ευρώ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 211 77 01 700
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΚΩΔΙΚΩΝ: 211 77 01 700, www.viva.gr & www.christmastheater.gr

Ζιζέλ του Άκραμ Καν με το Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας

19 έως 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021 

Το αριστούργημα χορού του 21ο αιώνα, η παράσταση Ζιζέλ του Άκραμ Καν, έρχεται σπίτι σας από το Christmas Theater On Line. Η νέα αυτή εκδοχή για το σπουδαιότερο ίσως ρομαντικό μπαλέτο, αποτελεί μια σπουδαία ευκαιρία να ξαναζήσουμε την συγκινητική ιστορία αγάπης, προδοσίας και λύτρωσης, στην σύγχρονη εποχή. Καθώς η κουρτίνα υψώνεται, οι χορευτές στη σκιά μας οδηγούν να περάσουμε τον μεγάλο τοίχο. Από εκείνη τη στιγμή, η Ζιζέλ του Άκραμ Καν μας μαγεύει με τις ονειρικές εικόνες και την σαγηνευτική χορογραφία. Το μεγαλειώδες Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας δίνει ένα ρεσιτάλ ερμηνείας. Η παρτιτούρα (Ο Παρατηρητής) του Βιντζένζο Λαμάνια αποτελεί μια σύγχρονη διασκευή της πρωτότυπης μουσικής του Αντόλφ Αντάμ και ακούγεται μεγαλειώδης από την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Εθνικού Μπαλέτου της Αγγλίας.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια από τον βραβευμένο με Όσκαρ σχεδιαστή Τιμ Γιπ και ο ατμοσφαιρικός φωτισμός από τον Μαρκ Χέντερσον δημιουργούν έναν κόσμο φαντασίας στον οποίο ζουν τα πιο όμορφα πλάσματα στον κόσμο. Τα αερικά του Άκραμ Καν γεμίζουν την σκηνή και δημιουργούν την αίσθηση στο κοινό ότι παρατηρούν τον ερωτικό χορό ενός σμήνους αστεριών γύρω από έναν γαλαξία. Όμως δεν θα καταφέρουν ποτέ να φτάσουν στο κέντρο του γαλαξία. Γι’ αυτό λένε ότι εκεί βρίσκεται ο μεγάλος ανεκπλήρωτος έρωτας. Σαν αυτόν της Ζιζέλ και του Άλμπρεχτ.

Η Υπόθεση της Ζιζέλ του Άκραμ Καν

Η Ζιζέλ ανήκει σε μια τυπική οικογένεια μεταναστών που δουλεύουν σε ένα εργοστάσιο υποδημάτων και αποκαλούνται Απόκληροι. Το εργοστάσιο κλείνει και πλέον χωρίς δουλειά, αναγκάζεται να αποδεχθεί και η ίδια την πρόταση που κάνουν οι ιδιοκτήτες σε όλους τους εργαζόμενους, να αποτελέσουν μια ομάδα που θα τους ψυχαγωγεί με μουσική και χορό. Ο πλούσιος Άλμπρεχτ ντύνεται απόκληρος και φτάνει στην ερωμένη του Ζιζέλ με την οποία είναι ερωτευμένος. Τον παρακολουθεί ο Ιλαρίωνας που θέλει και αυτός να κερδίσει την αγάπη της Ζιζέλ. Ο Ιλαρίωνας για να τον εκδικηθεί, προσκαλεί τους ιδιοκτήτες να έρθουν εκεί που είναι οι ερωτευμένοι. Οι ιδιοκτήτες έρχονται και ο Άλμπρεχτ, βλέποντας την αρραβωνιαστικιά του ανάμεσά τους, προσπαθεί να κρυφτεί. Οι ιδιοκτήτες θα αναγκάσουν τον Άλμπρεχτ να διακόψει την σχέση του με την Ζιζέλ και να γυρίσει στην αρραβωνιαστικιά του. Η Ζιζέλ θα τρελαθεί και οι ιδιοκτήτες θα την σκοτώσουν χωρίς να αναλάβουν ποτέ την ευθύνη αυτής της δολοφονίας. 

Πολλά χρόνια αργότερα, κυνηγημένος από τις τύψεις, ο Άλμπρεχτ θα γυρίσει στο εργοστάσιο – φάντασμα και θα αναζητήσει ξανά την Ζιζέλ προσπαθώντας να πάρει εκδίκηση για την δολοφονία της. Εκεί θα συναντήσει την Μίρθα, την βασίλισσα των αερικών, τα φαντάσματα όλων των εργαζομένων στο εργοστάσιο, που αναζητούν δικαίωση για τις αδικίες που έζησαν. Η Μίρθα θα τον βοηθήσει να συναντήσει ξανά την Ζιζέλ, το πιο όμορφο αερικό του εργοστασίου, που τριγυρίζει αναζητώντας τη αγάπη. Οι εραστές επανενώνονται για λίγο στο κατώφλι ζωής και θανάτου και η Ζιζέλ συγχωρεί τον Άλμπρεχτ. Τα αερικά μαζί με την Ζιζέλ αναχωρούν και ο Άλμπρεχτ μένει μόνος, γεμάτος θλίψη.

ΖΙΖΕΛ του Άκραμ Καν
Με το Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας και την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Εθνικού Μπαλέτου της Αγγλίας 
Μουσική: Βιντσέντζο Λαμάνια (διασκευή της αρχικής σύνθεσης του Αντόλφ Αντάμ)
Σκηνοθεσία και χορογραφία: Άκραμ Καν
Δραματουργική επεξεργασία: Ρουθ Λίτλ
Σκηνικά – κοστούμια: Τιμ Γιπ
Ενορχηστρωτής: Γκάβιν Σάδερλαντ
Φωτισμοί: Μαρκ Χέντερσον
Διανομή:
Ζιζέλ: Ταμάρα Ρόχο
Άλμπρεχτ: Τζέημς Στρίτερ
Βραβεία: Oliver Awards 2017, National Dance Award 2017
Πρώτη παγκόσμια πρεμιέρα: 27 Σεπτεμβρίου 2016, Μάνστεστερ, Αγγλία
Διάρκεια: 100 λεπτά
ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ON LINE:
Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021 στις 20.00
Σάββατο 20 Μαρτίου 2021 στις 20.00
Κυριακή 21 Μαρτίου 2021 στις 20.00
Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021 στις 20.00
 
ΤΙΜΗ ΚΩΔΙΚΟΥ: 15 ευρώ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 211 77 01 700
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΚΩΔΙΚΩΝ: 211 77 01 700, www.viva.gr , www.christmastheater.gr

Η Πεντάμορφη και το Τέρας με το Μπαλέτο Μαλαντέν της Γαλλίας 

12 έως 15 Μαρτίου 2021

Μία από τις ωραιότερες ιστορίες αγάπης όλων των εποχών μεταμορφώνεται σε ένα παραμυθένιο μπαλέτο από τον χορογράφο Τιερί Μαλαντέν σε μουσική του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι. Το μπαλέτο Beauty and The Beast με το μπαλέτο Μαλαντέν της Γαλλίας έρχεται στο Christmas Theater Online. 

Ο Τιερί Μαλαντέν είναι ένας από τους σπουδαιότερους Γάλλους χορογράφους της εποχής μας. Το Μπαλέτο του με έδρα την πόλη Μπιαρίτζ της Γαλλίας παρουσιάζει σπουδαίες παραστάσεις γεμάτες συναίσθημα και δύναμη. Μια από τις καλύτερες χορογραφίες του, έρχεται στο Christmas Theater on line. Η Πεντάμορφη και το Τέρας παρουσιάζεται με εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια εποχής κάτω από τους ήχους της σπουδαίας έκτης συμφωνίας του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι. Η συγκεκριμένη παράσταση έκανε πρεμιέρα στην μοναδική Royal Opera του παλατιού των Βερσαλλιών.

Η Πεντάμορφη και το Τέρας είναι ένα υπέροχο παραμύθι της εποχής του Διαφωτισμού που έγραψε αρχικά η Γαλλίδα Γκαμπριέλ Μπαρμπό το 1741 αλλά έγινε διαδεδομένο στην εκδοχή που ξανά-έγραψε το 1756 μια άλλη Γαλλίδα, η Ζαν Μαρί Λεπρένς ντε Μπωμόν. Πολλές παραλλαγές της αρχικής ιστορίας έχουν δημιουργηθεί σε όλο τον κόσμο από τότε, ταινίες, όπερες και τώρα μπαλέτο.

Η ιστορία μιλάει για μια νεαρή κοπέλα η οποία θέλοντας να σώσει τη ζωή του πατέρα της, αποφασίζει να ζήσει στον πύργο ενός ανθρωπόμορφου τέρατος, για να ανακαλύψει ότι εκείνο δεν είναι καθόλου σκληρό και άκαρδο, όπως φαίνεται αρχικά. Η Πεντάμορφη είναι εντυπωσιακά σεμνή, σχεδόν Αγία, όσον αφορά στο πώς έμπρακτα θυσιάζεται για την οικογένειά της αφοσιωμένη στον πατέρα της. Γεμάτη κατανόηση και συγχώρεση. Ανακαλύπτει την αγάπη, την μόνη, την πραγματική, την αληθινή, σε ένα Τέρας. Ένα ανθρωπόμορφο Τέρας που μέσα στην αγκαλιά μιας πεντάμορφης Αγίας, θα μεταμορφωθεί ξανά σε άνθρωπο και μάλιστα πολύ όμορφο.

Ο χορογράφος Τιερί Μαλαντέν εξηγεί την δική του εκδοχή: “Μία από τις μεγαλύτερες ιστορίες αγάπης όλων των εποχών έρχεται να μας βοηθήσει να καταλάβουμε την δυαδικότητα της ύπαρξης. Η Πεντάμορφη Μπελ ενσαρκώνει την ψυχή μας ενώ το Τέρας, την ζωτική δύναμη και τα ένστικτά μας. Η ιστορία αυτή αναδεικνύει την ουσία του χορού, αυτό το μοναδικό σύμπαν που ξεδιπλώνεται μέσα μας και δίνει ώθηση στην αναζήτηση της ισορροπίας ψυχής και σώματος. Ο μεγάλος ποιητής σκηνοθέτης Ζαν Κοκτώ στην δική του κινηματογραφική εκδοχή αυτής της ιστορίας αναφέρει πως Το ταξίδι μέσα μας είναι ακόμα πιο συναρπαστικό από κάθε άλλο ταξίδι. Το σώμα μας μοιάζει στέρεο, αλλά τα μόρια που το συνθέτουν είναι χωρισμένα από διαστήματα το ίδιο τεράστια όσο αυτά που μας φαίνονται να χωρίζουν τα άστρα. Το μόνο δυνατό άπειρο είναι μέσα μας..”

Η χορογραφία δημιουργήθηκε πάνω σε μια σπουδαία μουσική. Την έκτη συμφωνία του Τσαϊκόφσκι σε σι ελάσσονα, έργο 74, την λεγόμενη παθητική, που ήταν το τελευταίο έργο που έγραψε. Όπως έλεγε και ο ίδιος: “Όλα είναι μαγευτικά, όπως ένα παραμύθι… Τι είναι όμως αυτό  στο οποίο οφείλεται όλη αυτή η λαμπρότητα και οι τόσες πολλές τιμές που μου γίνονται; Το ασήμαντο γεγονός ότι μπορώ να μετατρέπω τους πόνους μου και τις ταπεινώσεις μου σε ήχους..» 

Το μπαλέτο Μαλαντέν δημιουργήθηκε από τον σπουδαίο χορογράφο Τιερί Μαλαντέν στην πόλη και αποτελείται από χορευτές που συνδυάζουν τον κλασικό με τον σύγχρονο χορό, κάτι που ακολουθεί και ο ίδιος πιστά σε όλη του την πορεία. Όπως αναφέρει:  «Ο χορός που αγαπάω είναι σαν το DNA που έχουν όλα τα ζωντανά κύτταρα και το μεταφέρουν από γενιά σε γενιά. Οι πληροφορίες αυτές μπορεί να τροποποιηθούν με την πάροδο του χρόνου για να οδηγήσουν σε μια ποικιλία ειδών και να βοηθήσουν στην εξέλιξη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το στυλ του δικού μου χορού αφήνει χώρο για παραλλαγές. Θεωρούμαι κλασικός χορογράφος για ορισμένους, σύγχρονος για κάποιους άλλους ή ακόμη και νεοκλασικός. Η αλήθεια πάντως είναι ότι είμαι συνεχώς σε επιφυλακή για να ανακαλύψω έναν χορό που μου αρέσει. Έναν χορό που όχι μόνο θα αφήσει ίχνη ευχαρίστησης, αλλά θα αναβιώσει και την ουσία του Ιερού, ως απάντηση στη δυσκολία της ύπαρξης..»

Η ΠΕΝΤΑΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣ – THE BEAUTY AND THE BEAST
Μπαλέτο με 22 χορευτές
Μουσική: Πιοτρ Ίλιτς Τσαικόφσκι (6η Συμφωνία σε σι ελάσσονα, έργο 74)
Βασισμένο στο παραμύθι της Γαλλίδας μυθιστοριογράφου Γκαμπριέλ-Σουζάν Μπαρμπό ντε Βιλενέβ (1741)
Χορογραφία: Τιερί Μαλαντέν
Σκηνικά - κοστούμια: Ζωρζ Καλαρντό
Φωτισμοί: Φρανσουά Μαναέρ
Με το Μπαλέτο Μαλαντέν της Γαλλίας και την Συμφωνική Ορχήστρα των Βάσκων
Διεύθυνση ορχήστρας: Άιναρς Ρούμπεκις
ΣΟΛΙΣΤ:
Μπελ: Κλερ Λοσάμπ
Τέρας: Μίκαελ Κόντε 
Παγκόσμια πρεμιέρα: 11 Δεκεμβρίου 2015, Βερσαλλίες  
 
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ON LINE:
Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021 στις 20.00
Σάββατο 13 Μαρτίου 2021 στις 16.00 και στις 20.00
Κυριακή 14 Μαρτίου 2021 στις 16.00 και στις 20.00
Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021 στις 20.00
 
ΤΙΜΗ ΚΩΔΙΚΟΥ: 12 ευρώ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 211 77 01 700
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΚΩΔΙΚΩΝ: 211 77 01 700, www.viva.gr & www.christmastheater.gr

Η Ωραία Κοιμωμένη με το Μπαλέτο Mariinsky της Αγίας Πετρούπολης

23 έως 26 Μαρτίου 2021

Το αριστούργημα του Τσαικόφσκι που γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη και μάλιστα στο συγκεκριμένο θέατρο, πριν 131 χρόνια, έρχεται από την ίδια πόλη και με το ίδιο θέατρο, σε μια εντυπωσιακή παράσταση με σκηνικά και κοστούμια του θρυλικού σκηνογράφου και ενδυματολόγου των Κίροφ αλλά και των Μπολσόι, Σιμόν Βιρσαλάτζε. 

Όμως οι λόγοι για τους οποίους αυτή η παράσταση είναι ξεχωριστή είναι κι άλλοι. Ένας και από αυτούς είναι και η παρουσία του διάσημου διευθυντή της ορχήστρας του θεάτρου Μαριίνσκι Βαλέρι Γκεργκίεφ. Διευθύνει την Ορχήστρα και δίνει έναν γιορτινό τόνο στην παράσταση. Αν προσθέσουμε και τους πάνω από 100 χορευτές που συμμετέχουν, τότε έχουμε μπροστά μας όλη την ιστορία του σπουδαίου Ρωσικού μπαλέτου. 

Χορογραφία Πετιπά για το Μαριίνσκι από το 1890, διασκευή του 1952 όπως παρουσιάστηκε στα ιστορικά μπαλέτα Κίροφ (έτσι όπως ονομάστηκε το Μαριίνσκι την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης) και μια σημερινή παράσταση με διευθυντή ορχήστρας τον θρύλο της μουσικής Γκεργκίεφ και όλο το μπαλέτο πάνω στην σκηνή (από τους Κορυφαίους Σολίστ, τους σολίστ, το Corps De Ballet αλλά και τα παιδιά από την διάσημη σχολή που τροφοδοτεί χρόνια τώρα το Μπαλέτο Μαριίνσκι, την Ακαδημία Βαγκάνοβα της Αγίας Πετρούπολης). 

Αυτή η Ωραία Κοιμωμένη είναι ίσως η καλύτερη παράσταση για να ακολουθήσετε όλη την διαδρομή που ακολούθησε το κλασικό μπαλέτο στη διάσημη πόλη της Ρωσίας που γέννησε τις μεγαλύτερες παραστάσεις όλων των εποχών. Γιατί στην Αγία Πετρούπολη, το κλασικό μπαλέτο συνάντησε την αιωνιότητα.   

Το μπαλέτο της Ωραίας Κοιμωμένης μας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή και τόπο, σε μια χώρα όπου κατοικούν νεράιδες, πρίγκιπες και οι ιστορίες έχουν πάντα καλό τέλος. Όταν τα φώτα σβήσουν και η αυλαία σηκωθεί, η ιστορία της πανέμορφης πριγκίπισσας Αουρόρα εκτυλίσσεται και ζωντανεύει μέσα από ένα αψεγάδιαστο χορό, την ακαταμάχητη μουσική του Τσαϊκόφσκι, τα μαγευτικά κοστούμια και το σαγηνευτικό σκηνικό.

1η Πράξη

Σύμφωνα με το παραμύθι του Σαρλ Περρό, η Αουρόρα είναι μια νεογέννητη πριγκίπισσα την οποία έχουν έρθει να ράνουν με ευχές οι νεράϊδες. Όλα αρχίζουν, όμως, από την παράλειψη του βασιλιά Φλορεστάν, πατέρα της Αουρόρα να καλέσει την νεράϊδα Καραμπός, η οποία εμφανίζεται ακάλεστη και καταριέται την μικρή πριγκίπισσα σε αιώνιο ύπνο όταν θα τρυπηθεί για πρώτη φορά με βελόνα. Η νεράϊδα Πασχαλιά, νονά της Αουρόρα, τροποποιεί την κατάρα ώστε κάποια μέρα ένας πρίγκιπας να μπορέσει να ξυπνήσει την πριγκίπισσα με ένα φιλί. Είναι τα εικοστά γενέθλια της Αουρόρα. Τέσσερις πρίγκιπες είναι υποψήφιοι για το χέρι της πριγκίπισσας. Στο απόγειο της γιορτής μια γριούλα, που δεν είναι άλλη από την κακιά νεράϊδα Καραμπός, χαρίζει στην Αουρόρα ένα μπουκέτο λουλούδια μέσα στα οποία υπάρχει μια βελόνα. Η Αουρόρα τρυπιέται και βυθίζει όλο το βασίλειο σε αιώνιο ύπνο.

2η πράξη 

Περνούν εκατό χρόνια. Μια μέρα που ο πρίγκιπας Ντεζιρέ κυνηγά στο δάσος, έχοντας απομακρυνθεί από τους αυλικούς του, συναντάει τη νεράϊδα Πασχαλιά. Ξαφνικά εμφανίζεται και ταυτόχρονα χάνεται η μορφή της πριγκίπισσας Αουρόρα. Ο πρίγκιπας Ντεζιρέ αναγνωρίζει αυτή που τόσο συχνά έβλεπε στα όνειρά του. Ο Ντεζιρέ παρακαλά την καλή νεράιδα να του δείξει το δρόμο για να βρει την Αουρόρα. Η νεράιδα ικανοποιεί την θέληση του. Το φιλί του Ντεζιρέ καταστρέφει τα κακιά ξόρκια. Με το ξύπνημα της Αουρόρα, ξυπνάει όλο το βασίλειο. Ο βασιλιάς ενώνει τα χέρια της Αουρόρα και του Ντεζιρέ, ενώ οι καλές νεράιδες και οι ήρωες των μαγικών παραμυθιών τους χαιρετάνε.

Η ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ
Μπαλέτο σε τρείς πράξεις με πρόλογο και επίλογο - αποθέωση
Μουσική: Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι
Λιμπρέτο: Ιβάν Βσεβολόσκι και Μαριούς Πετιπά βασισμένο στα παραμύθια του Σαρλ Περώ.
Χορογραφία: Κονσταντίν Σεργκέγιεφ βασισμένο στην χορογραφία του Μαριούς Πετιπά
Σκηνικά - κοστούμια : Σιμόν Βιρσαλάτζε
Φωτισμοί: Vladimir Lukasevich
ΜΕ ΤΟ ΜΠΑΛΕΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ MARIINSKY
Συμμετέχουν μαθητές της Ακαδημίας Βαγκάνοβα
Μουσική διεύθυνση: Βαλέρι Γκεργκίεφ
 
ΣΟΛΙΣΤ:
Πριγκίπισσα Αυγή (Aurora) : Αλίνα Σόμοβα Κορυφαία χορεύτρια του μπαλέτου Μαριίνσκι (Principal Dancer)
Πρίγκιπας Ντεζιρέ: Βλαντίμιρ Σκλιαρόφ – Κορυφαίος χορευτής του μπαλέτου Μαριίνσκι (Principal Dancer)
 
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 180 ΛΕΠΤΑ
 
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ONLINE: 
Τρίτη 23 Μαρτίου 2021 στις 20.00
Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021 στις 16.00 και στις 20.00
Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021 στις 16.00 και στις 20.00
Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021 στις 20.00
 
ΤΙΜΗ ΚΩΔΙΚΟΥ: 12 ευρώ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 211 77 01 700
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΚΩΔΙΚΩΝ: 211 77 01 700, www.viva.gr , www.christmastheater.gr 

HAVANA DANZA Ο ΙΕΡΟΣ ΧΟΡΟΣ DANZA CONTEMPORANEA DE CUBA

26 έως 29 Μαρτίου 2021

Κατευθείαν από το θέατρο Γκαρθία Λόρκα της Αβάνας, το μπαλέτο Ντάνζα Κοντεμπορανέα Ντε Κούμπα έρχεται στο Christmas Theater On line για να μας μαγέψει με έναν εντυπωσιακό σύγχρονο χορό βασισμένο σε Κουβανέζικους ρυθμούς αλλά και την υπέροχη Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκι.

Το 1959, παράλληλα με την επανάσταση που έγινε στην Κούβα και την εκδίωξη του δικτάτορα Μπατίστα, ιδρύθηκε μια ομάδα που είχε όραμα να κάνει την δική της επανάσταση, την επανάσταση του χορού. Όνειρό των μελών της ήταν να δώσουν νέα πνοή στους ρυθμικούς χορούς της Καραϊβικής, να τους μεταμορφώσουν σε σύγχρονους και να τους φέρουν κοντά στον λαό τους. Ήταν η ομάδα που θα γινόταν το κορυφαίο μπαλέτο σύγχρονου χορού της Κούβας.  

62 χρόνια μετά, το μπαλέτο Ντάνζα Κοντεμπορανέα Ντε Κούμπα, με έδρα την Αβάνα, αποτελεί τον διασημότερο πρεσβευτή χορού της Κούβας στο εξωτερικό. Έχει πραγματοποιήσει μεγάλες περιοδείες σε Αμερική, Ασία, Ευρώπη και έχει παρουσιάσει τις παραστάσεις του στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου όπως η Royal Opera του Λονδίνου, η Σκάλα του Μιλάνου, το Θέατρο Real της Μαδρίτης κ.α. Παράλληλα πολλοί χορογράφοι του μπαλέτου συνεργάζονται και με θέατρα του εξωτερικού όπως η Άναμπελ Λόπες Οτσόα που πριν λίγα χρόνια χορογράφησε έργο για το Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας.

Ιδρυτής του μπαλέτου ήταν ο Ραμίρο Γκουέρα, ένας διάσημος Κουβανός χορευτής και χορογράφος.  Ο Guerra, ο οποίος είχε χορέψει με την παρέα της Μάρθα Γκράχαμ στη Νέα Υόρκη, διαμόρφωσε το ρεπερτόριο του μπαλέτου του με ένα μοναδικό κουβανέζικο μείγμα σύγχρονου αμερικανικού θεάτρου, αφρο-καραϊβικού στυλ χορού και κλασικού ευρωπαϊκού μπαλέτου. Το στυλ του παραπέμπει στην ιέρεια του χορού Μάρθα Γκράχαμ αλλά έχει και κάτι παραπάνω. Είναι ποτισμένο με την υπέροχη ρυθμική κίνηση που έχει γεννήσει η Καραϊβική. 

Τις επόμενες δεκαετίες η διεθνής δημοτικότητα του χορού της Κούβας συνέχισε να αυξάνεται και η Κούβα απέκτησε μια εντυπωσιακή φήμη για την ποιότητα των χορευτών της, φτάνοντας στον Carlos Acosta που από την Κούβα βρέθηκε στο Royal Ballet του Λονδίνου και τον Jose Manuel Carreno που έφτασε στο American Ballet Theatre της Νέας Υόρκης. Οι χορευτές της Κούβας είναι εντυπωσιακοί και γεμάτοι πάθος και ρυθμό. 

Ζήστε μια μοναδική παράσταση που έχει τίτλο «Ο χορός της Αβάνας, ο Ιερός χορός». Η ομάδα Σινέ Κβα Νον σκηνοθετεί μια υπέροχη χορογραφία του Τζωρτζ Κασπέντες με βάση Κουβανέζικους ρυθμούς αλλά και το υπέροχο έργο για μπαλέτο και ορχήστρα του Ιγκορ Στραβίνσκι «Η ιεροτελεστία της Άνοιξης». 

Ο Χορογράφος Τζωρτζ Κασπέντες εξηγεί πως δημιουργήθηκε ο «Ιερός Χορός»:

«Ο Ιερός Χορός είναι ο αρχέγονος χορός που κουβαλάμε όλοι μέσα μας. Σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν γεννηθήκαμε, όπου κι αν μεγαλώσαμε, ο ρυθμός είναι πάντα μέσα μας. Περιμένει την ώρα που θα τον ανασύρουμε, θα τον ανακαλύψουμε και θα του δώσουμε την ευκαιρία να αναπτυχθεί. Να μας κάνει να εκφραστούμε με το σώμα μας. Ο χορός αυτός είναι απλός και συνάμα περίπλοκος. Είναι δυναμικός αλλά και γεμάτος συναισθήματα και συγκίνηση. Είναι χαρούμενος αλλά και λυπημένος. Ακολουθεί τον δρόμο της αληθινής ζωής που είναι γεμάτη αντιφάσεις. Ο Ιερός Χορός είναι όπως οι στίχοι του ποιητή Χοσέ Μαρτί, έτσι ακριβώς όπως τους περιγράφει σε ένα ποίημά του.

DANZA CONTEMPORANEA DE CUBA 
HAVANA DANZA – Ο ΙΕΡΟΣ ΧΟΡΟΣ
Μπαλέτο με 25 χορευτές
Μουσική: Κουβανέζικοι ρυθμοί σε συνδυασμό με το έργο του Ιγκόρ Στραβίνσκι «Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης»
Χορογραφία: Τζωρζτ Κασπέντες
Σκηνικά - κοστούμια: Ντούλτσε Μαρία Βάλε
Φωτισμοί: Μιγκέλ Ιγκλέσιας Φερέρ
Με το Μπαλέτο Ντάνζα Κοντεμπορανέα Ντε Κούμπα και την Ορχήστρα του Μεγάλου Θεάτρου Αλίσια Αλόνσο της Κούβας
Σκηνοθεσία: Sine Qua Non (Christophe Béranger, Jonathan Pranlas-Descours)
Παγκόσμια πρεμιέρα: 26 Νοεμβρίου 2018, Αβάνα  
 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
HAVANA DANZA – Ο Ιερός Χορός
CHRISTMAS THEATER On Line
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 115 ΛΕΠΤΑ
 
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ONLINE:
Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021 στις 20.00
Σάββατο 27 Μαρτίου 2021 στις 16.00 και στις 20.00
Κυριακή 28 Μαρτίου 2021 στις 16.00 και στις 20.00
Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021 στις 20.00
 
ΤΙΜΗ ΚΩΔΙΚΟΥ: 12 ευρώ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 211 77 01 700
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΚΩΔΙΚΩΝ: 211 77 01 700, www.viva.gr, www.christmastheater.gr
επιστροφή στην κορυφή