Menu

Κεντρική Σκηνή: Ορισμένα γεγονότα που ίσως δεν γνωρίζατε για την αγαπημένη ταινία χορού

  • Κατηγορία Νέα

Η Κεντρική Σκηνή (Center Stage) είναι μια από τις διασημότερες και πιο αγαπημένες ταινίες χορού, στην οποία πρωταγωνιστούν σπουδαίοι καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων και οι κορυφαίοι χορευτές του American Ballet Theatre, Julie Kent, Ethan Steifel, Sascha Radetsky. Τον Μάιο του 2020 συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την κυκλοφορία της επιτυχημένης ταινίας.

Το έργο ακολουθεί την καθημερινότητα της νεαρής χορεύτριας Jody Sawyer (την οποία υποδύεται η πρώην χορεύτρια του Μπαλέτου του Σαν Φρανσίσκο, Amanda Schull) και τους φίλους της στην Ακαδημία Μπαλέτου της Νέας Υόρκης που κυνηγούν το όνειρο τους να γίνουν επαγγελματίες χορευτές. Μια ταινία με υπέροχα κοστούμια και ξεχωριστές χορογραφίες που ξεκίνησε με χαμηλό προϋπολογισμό ως ρομαντική εφηβική και έγινε ένα από τα πιο αγαπημένα έργα των θαυμαστών του χορού.

Μπορεί να έχουμε παρακολουθήσει αμέτρητες φορές αυτή την υπέροχη ταινία που έχει γίνει πλέον μια από τις κλασικές και πιο αγαπημένες κινηματογραφικές επιτυχίες με θέμα το χορό, όμως υπάρχουν κάποια στοιχεία που αξίζει να γνωρίζουμε για την Κεντρική Σκηνή.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν τα αστέρια Amanda Schull (ως Jody Sawyer) και Zoe Saldana (ως Eva). Η Amanda Schull σπούδασε χορό και χόρευε με το Μπαλέτο του Σαν Φρανσίσκο. Η Zoe Saldana αγαπούσε πολύ το χορό και παρακολούθησε μαθήματα χορού στο ECOS Espacio de Danza Academy στον Άγιο Δομίνικο, όμως αποφάσισε να παρατήσει το μπαλέτο. Και οι δύο ταλαντούχες ηθοποιοί μετά την συμμετοχή τους στην ταινία Κεντρική Σκηνή που κυκλοφόρησε το 2000 απέκτησαν μεγάλη φήμη και συνέχισαν μια επιτυχημένη καριέρα στον κινηματογράφο. Μεταξύ άλλων η Amanda Schull συμμετείχε στην επιτυχημένη σειρά Suits ενώ η Zoe Saldana συμμετείχε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας όπως Star Trek και Avatar. 

Μεγάλα αστέρια του μπαλέτου και ταλαντούχοι καλλιτέχνες συμμετέχουν στην αγαπημένη ταινία. Μεταξύ των διάσημων χορευτών που βλέπουμε στην ταινία είναι οι Julie Kent, πρώην κορυφαία χορεύτρια του American Ballet Theatre και σημερινή καλλιτεχνική διευθύντρια του Μπαλέτου της Ουάσιγκτον, Ethan Steifel, πρώην κορυφαίος χορευτής του American Ballet Theatre, ο οποίος διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Βασιλικού Μπαλέτου της Νέας Ζηλανδίας και ο Sascha Radetsky, πρώην κορυφαίος χορευτής του American Ballet Theatre και του Εθνικού Μπαλέτου της Ολλανδίας και καθηγητής στο Στούντιο Χορού του American Ballet Theatre. Η πρωταγωνίστρια της ταινίας Amanda Schull, όπως προαναφέρθηκε συνεργάστηκε με το Μπαλέτο του Σαν Φρανσίσκο ενώ η ηθοποιός Zoe Saldana σπούδασε χορό στο ECOS Espacio de Danza Academy στον Άγιο Δομίνικο. Επίσης στην ταινία συμμετέχει ο Ρώσος πρωταθλητής καλλιτεχνικού πατινάζ, Ilia Kulik, ο οποίος υποδύεται έναν Ρώσο χορευτή τον Sergei.

Η ταινία ξεκίνησε με προϋπολογισμό 16 εκατομμύρια δολάρια, ο οποίος ήταν αρκετά χαμηλός για τα δεδομένα του Χόλυγουντ. Τελικά κέρδισε 26 εκατομμύρια δολάρια στο box office, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Αυτό αποτέλεσε και μεγάλη αποζημίωση για την παραγωγή.

Ο λόγος που η Κεντρική Σκηνή δεν έγινε μια ταινία που απευθύνεται μόνο σε εφήβους οφείλεται στον σκηνοθέτη Sir Nicholas Hytner, ο οποίος είναι γνωστός για τις επιτυχημένες παραγωγές του στο Μπρόντγουεϊ, Miss Saigon, Sweet Smell of Success, The History Boys και Fela. Ο Sir Nicholas Hytner ήξερε πως να δημιουργήσει μια δραματική ταινία για το χορό που έγινε μια μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία.

Η θεατρική σκηνοθέτης και χορογράφος Susan Stroman δημιούργησε τις εντυπωσιακές χορογραφίες της ταινίες συμπεριλαμβανομένης της επικής σκηνής του χορού σε ponte με το κόκκινο tutu. Η ίδια ήταν σύμβουλος μπαλέτου στην παραγωγή και επιμελήθηκε τις σκηνές χορού στο στούντιο μπαλέτου για να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβείς. Την ταινία επιμελήθηκε και ο Καλλιτεχνικός διευθυντής του American Ballet Theatre, Kevin McKenzie.

Κυκλοφόρησαν και κάποια sequel της ταινίας Κεντρική Σκηνή, όπως το Center Stage: Turn It Up που κυκλοφόρησε το 2008 και το Center Stage: On Pointe που κυκλοφόρησε το 2016. 

Το single από την ταινία "I Wanna Be with You" ερμηνεύει η Mandy Moore και στο video clip πρωταγωνιστεί ο κορυφαίος χορευτής Sascha Radetsky.

Πηγές: wikipedia.org, dancedishwithkb.com

επιστροφή στην κορυφή