Menu

Prix de Lausanne 2022: Ο διεθνής διαγωνισμός μπαλέτου επέστρεψε – Δείτε μέσω livestreaming τη διαδρομή για την ανάδειξη των νικητών

Ο διάσημος διαγωνισμός χορού Prix de Lausanne για το 2022 ξεκίνησε με στόχο την ανάδειξη νέων ταλαντούχων χορευτών από όλο τον κόσμο. Το 2021 ο διεθνής διαγωνισμός μπαλέτου προβλήθηκε μόνο διαδικτυακά λόγω των περιορισμών κατά της πανδημίας του κορονοϊού. Φέτος επιστρέφει σε μια μερική κανονικότητα και διεξάγεται από τις 30 Ιανουαρίου έως τις 6 Φεβρουαρίου 2022.

Το Prix de Lausanne είναι ένας από τους κορυφαίους διαγωνισμούς χορού στον κόσμο που διεξάγεται κάθε χρόνο στη Λωζάνη της Ελβετίας. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε νέους χορευτές που επιδιώκουν να ακολουθήσουν επαγγελματική σταδιοδρομία στο κλασικό μπαλέτο. Πολλοί νικητές του διαγωνισμού στο παρελθόν είναι πλέον κορυφαία αστέρια του χορού όπως οι διάσημοι χορευτές Darcey Bussell, Viviana Durante, Carlos Acosta, Diana Vishneva, Alina Cojocaru, Marcelo Gomes, Maria Kochetkova, Steven McRae, Sergei Polunin, Hannah O'Neill, Misa Kuranaga, Sae Eun Park και άλλοι σπουδαίοι χορευτές.

Φέτος ο διεθνής διαγωνισμός της Λωζάνης διεξάγεται από 30 Ιανουαρίου έως 6 Φεβρουαρίου 2022 στο Auditorium Stravinski στο Μοντρέ της Ελβετίας. Η ιδιαιτερότητα του διαγωνισμού είναι ότι πραγματοποιείται σε διάστημα μίας εβδομάδας. Οι υποψήφιοι είναι από 15 έως 18 ετών και αξιολογούνται όχι μόνο για τις επιδόσεις τους στη σκηνή αλλά και για την εξέλιξή τους στα μαθήματα μπαλέτου με καθηγητές σπουδαίους καλλιτέχνες. Τα βραβεία που απονέμονται έχουν τη μορφή υποτροφιών.

Μετά την υποδοχή των υποψηφίων την Κυριακή 30 Ιανουαρίου, ακολουθούν τις επόμενες ημέρες μαθήματα κλασικού χορού, σύγχρονου χορού και χορού στη σκηνή υπό την επίβλεψη της κριτικής επιτροπής. Την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου θα γίνει η επιλογή των χορευτών που θα προκριθούν στον τελικό, ενώ το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί ο μεγάλος τελικός με παραστάσεις γκαλά χορού από τους νικήτές. Την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου οι νικητές των βραβείων θα συναντηθούν με τους διευθυντές των σχολών χορού και των συνεργαζόμενων εταιρειών με τον διαγωνισμό.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε μέσω livestreaming την διαδικασία για την επιλογή των νικητών του διεθνούς διαγωνισμού χορού Prix de Lausanne 2022 από την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου στο: https://www.arte.tv/fr/videos/RC-014432/prix-de-lausanne/

Περισσότερες πληροφορίες στο: https://www.liinks.co/prixdelausanne 

Η κριτική επιτροπή του Prix de Lausanne 2022

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής - Margaret Tracey, Διεθνής Καθηγήτρια Χορού και πρώην κορυφαία χορεύτρια του New York City Ballet.

Αντιπρόεδρος της κριτικής επιτροπής - Viviana Durante, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του English National Ballet School & Viviana Durante Company, Νικήτρια του Prix de Lausanne 1984.

Arman Grigoryan, Docent BA Contemporary Dance, Zürcher Hochschule der Künste, δάσκαλος μπαλέτου και pas deux, Ballettschule Theatre Basel.

Gigi Hyatt, Αναπληρώτρια Διευθύντρια και Παιδαγωγική Διευθύντρια της Σχολής του Μπαλέτου του Αμβούργου John Neumeier, Φιναλίστ του Prix de Lausanne 1980.

Daria Klimentova, καθηγήτρια μπαλέτου στη Βασιλική Σχολή Μπαλέτου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια, Καθηγήτρια Μπαλέτου στην Πράγα, πρώην Διευθύντρια του Εθνικού Μπαλέτου της Αγγλίας, Νικήτρια του Prix de Lausanne 1989.

Kathleen McNurney, Πρόεδρος της Danse Suisse, πρώην Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Tanz Luzerner Theatre.

Oliver Matz, Διευθυντής της Ακαδημίας Χορού της Ζυρίχης

José Martinez, πρώην Étoile χορευτής του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού, πρώην διευθυντής της Εθνικής Ομάδας Χορού της Ισπανίας, δάσκαλος και χορογράφος, Νικητής του Prix de Lausanne 1987.

Friedemann Vogel, Διευθυντής του Μπαλέτου της Στουτγάρδης, Νικητής του Prix de Lausanne 1997.

Προσκεκλημένοι να συμμετάσχουν στην κριτική επιτροπή οι Arman Grigoryan και Kathleen McNurney.

Η καλλιτεχνική ομάδα του Prix de Lausanne 2022

Élisabeth Platel, Διευθύντρια της Σχολής Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού, πρώην Σταρ του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού

Yannick Boquin, διεθνής προσκεκλημένος δάσκαλος

Monique Loudières, ανεξάρτητη καθηγήτρια μπαλέτου, πρώην Étoile χορεύτρια του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού

Nicolas Le Riche, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Βασιλικού Μπαλέτου της Σουηδίας και πρώην Étoile χορευτής του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού

Nicola Biasutti, πρώην σολίστ του Dresden Semperoper και καθηγητής στο John Cranko Schule

Clairemarie Osta, Διευθύντρια του Τμήματος Κλασικού Χορού στη Βασιλική Σχολή Μπαλέτου της Σουηδίας και πρώην κορυφαία χορεύτρια του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού

Armando Braswell, Διευθυντής του Braswell Arts Center

Επίσης για την καθοδήγηση των μαθητων συμμετέχουν οι καλλιτέχνες, Goyo Montero, Catarina Carvalho, Véronique Jean, Mauro Bigonzetti, Aurélie Gaillard, Maya Smallwood, Gabriel Barbosa, Demian Vargas.

Τα μαθήματα χορού συνοδεύονται με μουσική από τους Robert Ashby (πιανίστας), Martine Doré (πιανίστα) και Paul Pavey (συνθέτης).

Πηγή: dansesaveclaplume.com

Φωτογραφίες από Instagram @prixdelausanne

επιστροφή στην κορυφή