Menu

Πως να προστατεύσετε το σώμα σας όταν σπουδάζετε επαγγελματικό χορό

  • Κατηγορία Νέα

Ο χορός είναι ένα είδος τέχνης που έχει ιστορία αιώνων. Ο επαγγελματικός χορός απαιτεί πολλές ώρες προπόνησης, αντοχή και μεγάλη αφοσίωση γι' αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί και ως άθλημα. Έτσι οι χορευτές για να αποφύγουν τον κίνδυνο τραυματισμού πρέπει να ακολουθούν υγιεινές συνήθειες και να φροντίζουν το σώμα τους. 

Παρακάτω λοιπόν θα δούμε ορισμένους υγιεινούς τρόπους, τους οποίους μπορεί να ακολουθήσει ένας χορευτής ή χορεύτρια, κατά τη διάρκεια των σπουδών στον επαγγελματικό χορό, για να προστατεύσει το σώμα του/της. 

1. Μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Ο χορός απαιτεί μεγάλη σωματική δραστηριότητα. Για είναι το σώμα υγειές και δυνατό ο χορευτής είναι απαραίτητη η κατανάλωση αρκετών θερμίδων. Μετά τα μαθήματα και τις πολύωρες πρόβες, ο χορευτής πρέπει να αναπληρώσει τα θρεπτικά συστατικά που εξαντλήθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας με την άσκηση. Έτσι η διατροφή του χορευτή πρέπει να περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφών καθημερινά. Δηλαδή η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει υδατάνθρακες από το ψωμί, τα ζυμαρικά και το ρύζι, πρωτεΐνες από τα ψάρια και το κοτόπουλο για την ενίσχυση των μυών, αλλά και πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης. Η σωστή διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο για να είναι το σώμα υγιές και δυνατό κατά τη διάρκεια και μετά την καθημερινή προπόνηση στο χορό.  

2. Πίνετε αρκετό νερό

Όταν χορεύετε, κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης ή μιας παράστασης, χάνονται υγρά από τον οργανισμό. Γι' αυτό είναι απαραίτητο να πίνετε συχνά νερό όλη την ημέρα για να παραμείνετε ενυδατωμένοι. Γνωρίζατε ότι σε ένα μάθημα, ένας χορευτής μπορεί να χάσει έως και 2 λίτρα υγρών την ώρα; Το πόσιμο νερό είναι ο ευκολότερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι το σώμα σας είναι ενυδατωμένο και δεν κινδυνεύει. 

3. Είναι σημαντικό να κοιμάστε καλά

Μπορεί οι περισσότεροι φοιτητές να μην προλαβαίνουν να κοιμηθούν αρκετές ώρες, όμως ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για τη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας. Ο ύπνος βοηθά στο να έχετε καλύτερη μνήμη, περισσότερη ενέργεια και συγκέντρωση. Όταν είστε ξεκούραστοι θα έχετε καλύτερη απόδοση στο μάθημα χορού ή σε έναν διαγωνισμό χορού. Γι' αυτό είναι καλό να κοιμάστε περίπου επτά έως οκτώ ώρες το βράδυ. 

4. Να κάνετε ένα διάλειμμα

Η καθημερινή προπόνηση είναι πολύ σημαντική για μια επαγγελματική καριέρα στο χορό. Χρειάζεται όμως και να κάνετε κάποια διαλείμματα από την καθημερινότητά σας, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Ένα διάλειμμα βοηθά στην ξεκούραση του σώματος και στην βελτίωση της ψυχικής υγείας.

5. Ακούστε το σώμα σας

Πρέπει πάντα να ακούτε το σώμα σας για να συνεχίσετε την προπόνηση. Αν νιώθετε κάποιο πόνο ή δεν αισθάνεστε καλά είναι καλύτερα να κάνετε μια παύση από το να διακινδυνεύσετε την υγεία και την καριέρα σας. 

Το να φροντίζετε το σώμα σας είναι πολύ σημαντικό για το χορό.

Πηγή: gcu.edu/blog

επιστροφή στην κορυφή