Menu

Η εξέλιξη του σώματος της μπαλαρίνας στο πέρασμα των αιώνων: Από την Anna Pavlova στη Misty Copeland

  • Κατηγορία Νέα

«Το μπαλέτο είναι γυναίκα», έλεγε ο George Balanchineο κορυφαίος χορογράφος που μετέδωσε την τέχνη του μπαλέτου στην Αμερική. Το έργο του Balanchine αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά για έναν από τους διασημότερους θιάσους της Αμερικής, το American Ballet Theatre. Ανάμεσα στους κορυφαίους χορευτές του American Ballet Theatre είναι και η Misty Copeland. Η διάσημη μπαλαρίνα ακολούθησε το όνειρο της και παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε το μπαλέτο σε ηλικία 13 ετών, με σκληρή δουλειά κατάφερε να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του χορού. Η Misty Copeland έχει σωματότυπο που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί έναν Ολυμπιονίκη.

Το σώμα της μπαλαρίνας έχει εξελιχθεί πολύ στο πέρασμα των αιώνων, από τότε που η Marie Taglioni έγινε η πρώτη μπαλαρίνα που χόρεψε στις μύτες των ποδιών της μέχρι σήμερα. Η Taglioni, χαρακτηρίστηκε από την ιστορικό μπαλέτου και πρώην χορεύτρια Jennifer Homans, στο βιβλίο Apollo's Angels, ως μια χορεύτρια με «κακές αναλογίες». Ήταν η πρώτη χορεύτρια που είχε καλλιτεχνική ελευθερία σε σχέση με τις σωματικές της αδυναμίες.

Η Ρωσίδα χορεύτρια Pierina Legnaniη πρώτη μπαλαρίνα που ερμήνευσε το ρόλο της Πριγκίπισσας Aurora στο μπαλέτο «Η Ωραία Κοιμωμένη», είχε απίστευτη χάρη και τρομερή δύναμηΗ κορυφαία Anna Pavlovaπου άφησε εποχή χορεύοντας το έργο «Ο θάνατος του κύκνου», είχε αδύναμους αστραγάλους και τοξωτά πόδια. Όμως, συνέβαλε στην εξέλιξη του σύγχρονου χορού, μέσα από τα έργα του Serge Diaghilev που παρουσίασε με τον διάσημο θίασο χορού Ballets Russes στο Παρίσι.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, τα μακριά άκρα και ο λυρισμός της Galina Ulanova έδωσαν μια άλλη διάσταση στην αισθητική του χορού, ενώ η θρυλική μπαλαρίνα Margot Fonteyn με την εκφραστικότητα και τα χαρακτηριστικά ευθύγραμμα πόδια της ξεχώρισε στην ερμηνεία των δραματικών ρόλων.

Ο Balanchnine βρήκε τις δικές του παράξενες ομορφιές στη μορφή της μπαλαρίνας Maria Tallchief καθώς και στην μπαλαρίνα Suzanne FarrellΜε κάθε μούσα του δημιούργησε ένα συγκεκριμένο εύρος κινήσεων συνθέτοντας ένα κλασικό με σύγχρονη μορφή μπαλέτο.

Οι σύγχρονες μπαλαρίνες βρίσκουν νέους τρόπους προσδίδοντας χάρη στην κίνησή τους, αψηφώντας τις δυσκολίες του χορού σε pointe. Η Svetlana Zakharova ξεχωρίζει με την τεχνική της και την εξαιρετική ευλυγισία της. Η Diana Visnheva εκτός από την άρτια τεχνική της ξεχωρίζει με τους καλογυμνασμένους μύες της. Ενώ η Misty Copeland μεταδίδει τον δυναμισμό της στο χορό συμβάλλοντας στην εξέλιξή του.   

Πηγή: vogue.com

επιστροφή στην κορυφή