Menu

Μπαλαρίνες: Πώς επηρεάζουν τα πόδια σας τα φλατ παπούτσια - Τι έδειξε έρευνα

  • Κατηγορία Νέα

Τα φλατ παπούτσια, γνωστά και ως μπαλαρίνες, που μοιάζουν με αυτά που φορούν οι χορευτές προσφέρουν άνεση στην κίνηση, είναι αναπαυτικά ενώ παράλληλα βρίσκονται πάντα στη μόδα. Λόγω των κινδύνων που εγκυμονεί η συχνή χρήση των ψηλοτάκουνων παπουτσιών, πολλοί πιστεύουν ότι τα φλατ παπούτσια δεν δημιουργούν προβλήματα στα πόδια. Όμως, μια επιστημονική έρευνα, η οποία έχει δημοσιευτεί στον ιστότοπο The Conversation περιπλέκει λίγο τα πράγματα αναφορικά με τα οφέλη της χρήσης φλατ παπουτσιών.

Η σημασία της σωστής εφαρμογής

Σύμφωνα με την έρευνα, υπολογίζεται ότι το 70% του πληθυσμού χρησιμοποιεί παπούτσια με κακή εφαρμογή. Αυτή η αναντιστοιχία ανάμεσα στο σχήμα του ποδιού και του παπουτσιού μπορεί να προκαλέσει πόνο στα πόδια και να μειώσει τη σταθερότητα στην κίνηση. Η συχνή χρήση στενών παπουτσιών έχει συνδεθεί με αλλαγές των οστών στα δάχτυλα των ποδιών, με την πάροδο του χρόνου.

Αν το μπροστινό μέρος των φλατ παπουτσιών είναι στενό μπορεί να πιέζει τα δάχτυλα και περιορίζει την κίνηση των ποδιών στο περπάτημα. Απο την άλλη πλευρά, αν το μπροστινό τμήμα των φλατ παπουτσιών είναι μεγάλο μπορεί κατά τη διάρκεια της κίνησης να αυξηθεί η τριβή με το δέρμα του ποδιού δημιουργώντας φουσκάλες, κάλους και πληγές στα πόδια.

Γι' αυτούς τους λόγους είναι πολύ σημαντικό κατά την επιλογή ενός φλατ παπουτσιού να δίνεται έμφαση στην εφαρμογή του ποδιού στο μπροστινό μέρος του παπουτσιού.

Γιατί δεν πρέπει να είναι τελείως ίσια τα παπούτσια

Οι ορθοπεδικοί συνήθως προτείνουν ότι είναι καλύτερο τα παπούτσια να έχουν χαμηλό τακούνι παρά να είναι τελείως ίσια. Γεγονός είναι τα επίπεδα παπούτσια επιβαρύνουν τους μαλακούς ιστούς που υποστηρίζουν την καμάρα του ποδιού. Έρευνες έχουν δείξει ότι για να αποφευχθεί αυτό είναι καλύτερο ένα παπούτσι να έχει χαμηλό τακούνι απ΄ότι να είναι τελείως ίσιο.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι προσαρμόζουν την κίνηση του αστραγάλου και των γονάτων ανάλογα με το ύψος του τακουνιού των παπουτσιών που φορούν

Τα οφέλη της λεπτής σόλας στα παπούτσια

Οι μπαλαρίνες είναι παπούτσια που διαθέτουν εύκαμπτες και λεπτές σόλες και χαμηλό ύψος τακουνιού. Έρευνα σχετικά με τα παπούτσια που δίνουν την αίσθηση σαν να περπατά κάποιος ξυπόλυτος έχει δείξει ότι το περπάτημα με φλατ παπούτσια μειώνει σημαντικά ορισμένα φορτία στα γόνατα, σε σύγκριση με τα πιο σταθερά υποδήματα.

Επίσης τα απλά παπούτσια έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν την δύναμη σε ορισμένους μύες των ποδιών που χρησιμοποιούνται όταν πιέζεται το πόδι κατά τη διάρκεια του περπατήματος, του τρεξίματος ή των αλμάτων.

Ωστόσο, άλλες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι τα σταθερά ανατομικά παπούτσια μπορούν να μειώσουν τους πόνους στα γόνατα κατά τη διάρκεια του περπατήματος περισσότερο από τα φλατ εύκαμπτα παπούτσια. Οι λεπτές σόλες στα φλατ παπούτσια προσδίδουν αντικραδασμική προστασία στο πέλμα. Επίσης, η απορρόφηση των κραδασμών μπορεί να βελτιώσει την άνεση και να μειώσει την καταπόνηση στο δέρμα του πέλματος.

Συμπερασματικά, τα φλατ παπούτσια είναι άνετα αλλά μπορεί να δημιουργήσουν και προβλήματα στα πόδια σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτό που έχει σημασία είναι η επιλογή του παπουτσιού που έχει την καλύτερη εφαρμογή ανάλογα με την ανατομία κάθε ποδιού.

Πηγή: theconversation.com

επιστροφή στην κορυφή