Menu

XIII Διεθνές Φεστιβάλ Μπαλέτου Mariinsky: Ένα χορευτικό υπερθέαμα

  • Κατηγορία Νέα

Το διεθνές φεστιβάλ μπαλέτου είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της σεζόν στο χώρο του μπαλέτου και προσελκύει λάτρεις του μπαλέτου από όλο τον κόσμο στην Αγία Πετρούπολη. Στα πλαίσια του φεστιβάλ συγκεντρώνονται αστέρια του μπαλέτου από όλο τον κόσμο στη Ρωσία. Μεταξύ των διάσημων χορευτών που συμμετέχουν στο φεστιβάλ του θεάτρου Mariinsky είναι οι: Diana Vishneva , Ulyana Lopatkina , Alina Somova, Viktoria Tereshkina, Yekaterina Kondaurova, Igor Zelensky, Leonid Sarafanov, Andrian Fadeyev και Vladimir Shklyarov.

Από την έναρξη του διεθνούς φεστιβάλ έχουν παρουσιαστεί παραστάσεις με διεθνούς φήμης αστέρια του μπαλέτου όπως ο Vladimir Malakhov, η Agnes Letestu, η Aurelie Dupont, ο Mathieu Ganio (Opera National de Paris), ο Roberto Bolle, η Maria Kowroski, ο Manuel Legris, η Alina Cojocaru, Johan Kobborg, η Paloma Herrera, ο Nikolai Tsiskaridze και η Svetlana Zakharova. Σύμφωνα με την παράδοση, κάθε φεστιβάλ ανοίγει με ένα μπαλέτο σε πρεμιέρα και ολοκληρώνεται με μια παράσταση γκαλά στο οποίο χορεύουν τα παγκοσμίου φήμης αστέρια του μπαλέτου. 

Το 13ο MariinskyBalletFestivalγια το 2013

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μπαλέτου Mariinsky ξεκίνησε 28 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 10 Μαρτίου 2013.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στα μπαλέτα που παρουσιάζονται ερμηνεύουν οι διάσημοι χορευτές: Diana Vishneva, Vladimir Shklyarov, Yekaterina Kondaurova, Ulyana Lopatkina, Timur Askerov, Svetlana Zakharova, Ruslan Skvortsov, Oxana Skorik, Yekaterina Osmolkina, Vadim Muntagirov, Olga Esina, Danila Korsuntsev και Chase Finlay.

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει:

  • Την αναβίωση των μπαλέτων του WilliamForsythe και τη Ρώσικη πρεμιέρα του μπαλέτου NNNN από την Εταιρεία Forsythe.
  • Την προβολή των έργων των νέων χορογράφων Vladimir Varnava, Nikita Dmitrievsky, Ilya Petrov, Anton Pimonov, Yuri Smekalov and Emil Faski.
  • Τις παραστάσεις gala των διεθνούς φήμης χορευτών Yekaterina Kondaurova και Vladimir Shklyarov 

Το φεστιβάλ άνοιξε στις 28 Φεβρουαρίου με το μπαλέτο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Sergei Prokofiev σε χορογραφία Leonid Yakobson. Στους  πρωταγωνιστικούς ρόλους χόρευαν η Diana Vishneva και ο Vladimir Shklyarov ενώ την ορχήστρα διηύθυνε ο Μαέστρος Valery Gergiev. Η παράσταση παρουσιάστηκε και την 1η Μαρτίου και μεταδόθηκε ζωντανά από το Ευρωπαϊκό μουσικό τηλεοπτικό κανάλι Mezzo.

Ένα σημαντικό γεγονός του φεστιβάλ είναι η αναβίωση των μπαλέτων «The Vertiginous Thrill of Exactitude» και «In the Middle, Somewhat Elevated» του διάσημου χορογράφου William Forsythe. Οι χορευτές του Mariinsky Ballet θα παρουσιάσουν αυτά τα μπαλέτα ενώ το ίδιο βράδυ τέσσερις χορευτές από το συγκρότημα του William Forsythe, το Forsythe Company, θα παρουσιάσουν το έργο «NNNN» διάρκειας 12 λεπτών του συγκεκριμένου χορογράφου. Ο χορογράφος θα βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη για λίγες ημέρες προκειμένου να επιβλέψει τις τελικές πρόβες των μπαλέτων.

Επίσης το φεστιβάλ περιλαμβάνει δύο galaπαραστάσεις. Στις 5 Μαρτίου η διεθνούς φήμης μπαλαρίνα Yekaterina Kondaurova θα χορεύει τους πρωταγωνιστικούς γυναικείους ρόλους και στα τρία επιμέρους τμήματα του μπαλέτου «Jewels» του George Balanchine (Emeralds, Rubies και Diamonds) μαζί με άλλους διακεκριμένους σολίστ χορευτές του Μπαλέτου Mariinsky. Στις 8 Μαρτίου η βραδιά θα είναι αφιερωμένη στον διεθνούς φήμης χορευτή Vladimir Shklyarov που φέτος συμπληρώνει τα δέκα χρόνια της καλλιτεχνικής του καριέρας. Συγκεκριμένα ο Vladimir Shklyarov θα χορέψει στο μπαλέτο «Rubies» με την μπαλαρίνα Olesya Novikova, στο μπαλέτο «Le Jeune Homme et la mort» με την μπαλαρίνα Yekaterina Kondaurova  και στην τελευταία πράξη του μπαλέτου «La Bayadere»,στη σκηνή «The Shades»  με την μπαλαρίνα Dorothée Gilbert, η οποία είναι σολίστ του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού. Στα πλαίσια του galaγια τον Vladimir Shklyarov, θα υπάρχει μια έκθεση φωτογραφίας με έργα του Alexander Gulyaev που παρουσιάζουν τον διάσημο χορευτή σε διάφορους ρόλους από το ρεπερτόριο του.

Η διάσημη μπαλαρίνα Ulyana Lopatkina θα χορέψει το ρόλο της Tytania στο μπαλέτο «A Midsummer Night’s Dream» του Balanchine στις 6 Μαρτίου. Τους άλλους ρόλους θα χορεύουν οι: Maria Shirinkina, Timur Askerov, Andrei Yermakov και Filipp Stepin.

Άλλο αξιοσημείωτο γεγονός του φεστιβάλ είναι η παρουσίαση των έργων νέων χορογράφων, στα πλαίσια της οποίας οι: Vladimir Varnava, Nikita Dmitrievsky, Ilya Petrov, Anton Pimonov, Yuri Smekalov και Emil Faskiθα δείξουν τα έργα τους. Εάν οι χορογραφίες αυτές κριθούν επιτυχημένες θα ενταχθούν στο ρεπερτόριο του θεάτρου. 

Το θέατρο φέτος τιμά τα 75 χρόνια από τη γέννηση του θρυλικού χορευτή Rudolf Nureyevπαρουσιάζοντας το μπαλέτο «La Bayadere» που ο ίδιος είχε χορογραφήσει. Στην παράσταση αυτή θα χορεύουν η Oxana Skorik, η Yekaterina Osmolkina και ο κορυφαίος χορευτής του Εθνικού Μπαλέτου της Αγγλίας Vadim Muntagirov. Επίσης θα λάβουν χώρα δύο αξιόλογες εκθέσεις. Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Viktor Chernomyrdin,στο Φουαγιέ Κουστουμιών, το θέατρο θα φιλοξενεί την έκθεση “Nureyev Dance”, ενώ παράλληλα από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 7 Μαρτίου σε άλλο φουαγιέ του θεάτρου θα φιλοξενηθεί η έκθεση φωτογραφίας Nureyevτου Valentin Baranovsky που παρουσιάζει την τελευταία επίσκεψη του Nureyev και ταυτόχρονα επιστροφή του στο Θέατρο Κίροφ χορεύοντας στο μπαλέτο «La Sylphide» το 1989.

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει και παγκόσμια αστέρια του μπαλέτου που θα εμφανιστούν ως guests artists όπως η Svetlana Zakharova και Vladislav Lantratov από το Μπαλέτο Bolshoi, Vadim Muntagirov από το Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας , η Olga Esina από Κρατικό Μπαλέτο της Βιέννης και ο Chase Finlay από το Μπαλέτο της Νέας Υόρκης.

Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί στις 10 Μαρτίου με μια παράσταση galaστην οποία θα συμμετέχουν όλα τα αστέρια του μπαλέτου που προαναφέρθηκαν.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ ο λέκτορας Grigory Chicherin θα ενημερώνει τον κόσμο σχετικά με το Mariinsky Ballet και τους guests artists.

Πηγή πληροφοριών: balletandopera.com

Πηγή εικόνας: cntv.ru

Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ στο: http://www.mariinsky.ru/en/playbill/festivale/fest_2012_2013/ballet_fest_230/

 

επιστροφή στην κορυφή