Menu

Εκπληκτικές χορογραφίες στο triple bill του Royal Ballet

  • Κατηγορία Νέα

Στο φετινό triple bill του Royal Ballet παρουσιάζονται τα νέα έργα των δύο πιο περιζήτητων χορογράφων της εποχής, του Alexei Ratmansky και του Christopher Wheeldon,  καθώς και ένα από τα διασημότερα μπαλέτα του 20ου αιώνα, το Apollo του George Balanchine.

Το μπαλέτο «Απόλλων» (Apollo) του Stravinsky χορογράφησε ο George Balanchine το 1928 και σήμερα αποτελεί το παλαιότερο σωζόμενο μπαλέτο του. Στηρίζεται στην Ελληνική Μυθολογία και περιγράφει τη γέννηση του θεού Απόλλωνα.  Έχει ακόμα τη δύναμη να γοητεύει, έτσι ποιος ξέρει πόσο επαναστατικό ήταν όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά; Αυτό ειπώθηκε για το μπαλέτο, αφού δημιουργήθηκε λίγο μετά την αποχώρηση του Balanchine από τη Σοβιετική Ένωση με συνέπεια το έργο να στηρίζεται μεν στη ρωσική παράδοση, αλλά παράλληλα να αποστασιοποιείται από τις παγιωμένες αντιλήψεις. Η εικόνα του Απόλλωνα να περιστρέφει το χέρι του κατά 360 μοίρες με ιλιγγιώδη ταχύτητα είναι κινήσεις που διαφοροποιούνται από τις κλασικές. Ωστόσο δεν εκλείπουν από το έργο οι θεμελιώδεις ρυθμικές κινήσεις του κλασικού μπαλέτου, απλώς εκτελούνται πιο γρήγορα. 

Το νέο έργο του διάσημου χορογράφου Alexei Ratmansky ονομάζεται «24 Πρελούδια» (24 Preludes), βασίζεται στη μουσική του Σοπέν και περιλαμβάνει μια σειρά από επιμέρους χορούς που συνολικά διαρκούν σαράντα λεπτά. Σ’ αυτό συμμετέχουν 8 χορευτές που μεταδίδουν ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων. 

Επίσης στο triple bill παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρεμιέρα το έργο «Aeternum» του Christopher Wheeldon σε συνδυασμό με το «Sinfonia da Requiem» του Benjamin Britten. 

Την πρώτη βραδιά της παράστασης το ακροατήριο χειροκροτούσε με έντονο ενθουσιασμό, δεδομένου ότι είχε δει τρία μπαλέτα που αναμφισβήτητα αποτελούν τρεις μεγάλες επιτυχίες.

Το triple bill του Βασιλικού Μπαλέτου θα παρουσιάζεται μέχρι τις 14 Μαρτίου (για συνολικά 5 παραστάσεις) στο Royal Opera House του Covent Garden στο Λονδίνο.

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα του ROH: http://www.roh.org.uk/mixed-programmes/apollo-aeternum-24-preludes

Πηγή πληροφοριών: londonist.com

Πηγή εικόνας: onestoparts.com

επιστροφή στην κορυφή