Menu

Πως είναι η ζωή στη Βασιλική Σχολή Μπαλέτου

  • Κατηγορία Νέα

Πως οι επίδοξοι χορευτές αποκτούν τεχνική κατάρτιση στο μπαλέτο σε μια από τις κορυφαίες σχολές χορού του κόσμου;

Όπως κάθε χρόνο τον Σεπτέμβριο ξεκινά η νέα σχολική χρονιά για τους μαθητές. Όμως στο Royal Ballet School (την Βασιλική Ακαδημία Μπαλέτου) του Λονδίνου η σκληρή δουλειά συνεχίζεται καθ' όλη την θερινή περίοδο των διακοπών. Αν και η σχολική χρονιά σταματάει τον Ιούλιο και οι μαθητές σταματούν τα μαθήματα, το καλοκαίρι για ένα χορευτή δεν επιτρέπει διακοπή της καθημερινής προπόνησης.

Είναι λιγότερη η πίεση απ' όταν πηγαίνουμε σχολείο και πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι σ' αυτό” λέει ο 17χρονος Rowan Shone που ξεκινάει φέτος το τρίτο και τελευταίο έτος του στη σχολή. Το καλοκαίρι αφιέρωσε το χρόνο του στο θέατρο Sadler's Wells όπου παρακολούθησε τα σεμινάρια χορού της Ρώσικης Αυτοκρατορικής Σχολής Μπαλέτου.

“Είναι ένας καλός τρόπος να διατηρήσουμε την δουλεία που έχουμε κάνει όλο το χειμώνα στη σχολή”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αμφότερες οι αδερφές Shone τον εισήγαγαν στον κόσμο του μπαλέτου. Ο χορευτής θυμάται ότι “ήταν πάντα μαζί και δεν σταμάτησαν ποτέ”. Αλλά τώρα που ακολουθεί μια καριέρα ως επαγγελματίας χορευτής είναι πολύ μακριά από τους πρώην συμμαθητές του πίσω στο σπίτι.

“Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε κυρίως στις διακοπές αλλά ως φοιτητής μπαλέτου είμαι πολύ απασχολημένος”, λέει ο Shone.

Στον χορευτή αρέσει η διαφορετικότητα που υπάρχει στο Royal Ballet School, το οποίο προσελκύει φοιτητές απ' όλο τον κόσμο:

Είναι άψογα γιατί κάθε μαθητής έχει διαφορετικό στυλ και τρόπο εργασίας.”

Όταν ξεκίνησα ήταν πολλοί μαθητές που δεν προέρχονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο και δεν μιλούσαν καν Αγγλικά, αλλά είναι τόσο ενδιαφέρον να συναντάς νέους ανθρώπους και να έρχεσαι σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες. Τώρα έχω φίλους από όλο τον κόσμο!”

Οι μαθητές του Royal Ballet School επιστρέφουν τώρα το Σεπτέμβριο στο καθημερινό τους πρόγραμμα.

Η τάξη είναι πιο ήσυχη τις πρώτες εβδομάδες”, λέει ο Shone. “Νομίζω ότι οι δάσκαλοι γνωρίζουν ότι το σώμα είναι πιο χαλαρό και κάνουν τις κατάλληλες ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών και επανάκτησης της ευλυγισίας που χρειάζεται στο χορό.”

Κάθε μέρα το πρόγραμμα ξεκινάει στις 10 το πρωί, στη συνέχεια ακολουθεί ακαδημαϊκή εργασία και πρόβες σε βασικά κομμάτια του ρεπερτορίου χορού. Οι πρόβες τελειώνουν αργά το απόγευμα αλλά οι χορευτές προσαρμόζονται στο πρόγραμμα και μαθαίνουν να διαχειρίζονται την κούραση από τις πολλές ώρες εργασίας.

Η εξισορρόπηση της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής καριέρας είναι μια πρόκληση, η οποία απαιτεί από τους μαθητές να θυσιάσουν κάποιο ελεύθερο χρόνο τα βράδια για να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις και το διάβασμά τους, αλλά ο Shone σκέφτεται με ωριμότητα το μέλλον που είναι μπροστά του στο μπαλέτο:

Είναι σημαντικό να έχουμε ακαδημαϊκή εκπαίδευση σε περίπτωση που αποφασίσουμε ότι ο χορός δεν μας ταιριάζει.” συμβουλεύει ο Shone.

Για τον Shone και τους συμφοιτητές του φέτος είναι η τελευταία χρόνια για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις ευκαιρίες που τους δίνονται προκειμένου να μεταβούν από το Royal Ballet School σε κορυφαίους θιάσους μπαλέτου του κόσμου συμπεριλαμβανομένου του Royal Ballet. Μεταξύ των αποφοίτων της σχολής χορού είναι οι κορυφαίοι διάσημοι χορευτές Darcey Bussell, Christopher Wheeldon, Edward Watson και Lauren Cuthbertson.

Πως ένας νέος χορευτής αντιμετωπίζει αυτό το βάρος της ιστορίας;

“Πάρτε τη δουλειά σας στα σοβαρά, αλλά ποτέ μην παίρνετε τον εαυτό σας στα σοβαρά”, έλεγε συχνά η Απόλυτη Πρίμα Μπαλαρίνα Margot Fonteyn.

“Δούλεψε σκληρά και μην ανησυχείς για ασήμαντα θέματα” λέει χορευτής της σχολής.

Με ποσοστό απασχόλησης αποφοίτων 100% για το 2016, το μέλλον φαίνεται πολλά υποσχόμενο για τον Shone και τους συναδέλφους του μαθητές στο Royal Ballet School.

Πηγή: roh.org.uk

Πηγή εικόνας: roh.org.uk

επιστροφή στην κορυφή