Menu

Η τέχνη της χορογραφίας

  • Κατηγορία Νέα

Η χορογραφία είναι η διαδικασία σχεδιασμού του χορού. Ο χορογράφος είναι αυτός που σχεδιάζει χορούς. Επίσης η χορογραφία αναφέρεται και ως σύνθεση χορού.

Πτυχές της χορογραφίας περιλαμβάνουν τη σύνθετη χρήση μιας ομοιόμορφης ενότητας, τη ρυθμική ή μη ρυθμική κίνηση, το θέμα, την παραλλαγή ή την επανάληψη. Η μέθοδος χορογραφίας μπορεί να χρησιμοποιεί τον αυτοσχεδιασμό με σκοπό την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών στην κίνηση. Σε γενικές γραμμές η χορογραφία χρησιμοποιείται για το σχεδιασμό χορού που προορίζεται για παραστάσεις στη σκηνή.

Η τέχνη της χορογραφίας εστιάζει στην ανθρώπινη κίνηση και μορφή με όρους χώρου, χρόνου, ενέργειας και σχήματος συνήθως μέσα σε ένα συναισθηματικό ή φανταστικό πλαίσιο. Η γλώσσα της κίνησης μπορεί να είναι εμπνευσμένη από τις τεχνικές διαφόρων ειδών χορού όπως μπαλέτο, σύγχρονος χορός, παραδοσιακοί χοροί, jazz, hip hop, κ.α ή συνδυασμός αυτών.

Η έννοια της χορογραφίας

Η χορογραφία ως σενάριο

Γύρω στα τέλη του 16ου αιώνα η χορογραφία ορίστηκε ως συμβολισμός χορού και στη συνέχεια άνοιξε ο δρόμος για την εξελιγμένη της έννοια. Σε αντίθεση με τον φυσικό χορό, ο συμβολισμός του χορού ήταν απλά μια περίληψη γραμμένη σε χαρτί δηλαδή μια απεικόνιση με συμβολισμούς μιας αλληλουχίας χορευτικών κινήσεων. Αυτή η άποψη για την έννοια της χορογραφίας συντηρήθηκε μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα καθώς επικρατούσε η πεποίθηση ότι με το να γράφεται μια χορογραφία στο χαρτί με συμβολισμούς αποκτά αντοχή στο χρόνο και κατ' επέκταση πολιτισμική αξία.

Η χορογραφία ως σύνθεση

Η σύγχρονη άποψη για τη σημασία της χορογραφίας την οποία ακολουθούν μέχρι και σήμερα πολλές σχολές κλασικού και σύγχρονου χορού αναπτύχθηκε από τον Ζαν Ζωρζ Νοβέρ (Jean Georges Noverre). Εκείνος θεωρούσε ότι ο χορός έχει ζωντανό χαρακτήρα γι' αυτό θα έπρεπε να απαλλαγεί από οποιασδήποτε μορφής στερεοτυπικές φιγούρες, συμπεριλαμβανομένων και των συμβολισμών. Έτσι η τέχνη της χορογραφίας πήρε τη μορφή δημιουργικής διαδικασίας κατά την οποία ο χορογράφος φαντάζεται τα χορευτικά βήματα και τα εναρμονίζει με τη μουσική.

Δημιουργία χορογραφίας

Τεχνικές δημιουργίας της χορογραφίας

Οι κύριες τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την δημιουργία ένος χορογραφικού έργου είναι δύο:

Αυτοσχεδιασμός

Σύμφωνα με την τεχνική του αυτοσχεδιασμού, ο χορογράφος παρέχει δίνει στους χορευτές ένα πλαίσιο οδηγιών μέσα στο οποίο θα κινήθουν δίνοντας τους παράλληλα τη δυνατότητα για πρωτοβουλία και προσωπική έκφραση.

Σχεδιασμένη χορογραφία

Κατά τη σχεδιασμένη χορογραφία, ο χορογράφος καθορίζει την κίνηση και τη θέση των χορευτών μέσα στο χώρο και στο χρόνο με απόλυτη λεπτομέρεια.

Πηγές: en.wikipedia.org, el.wikipedia.org

 

 



 



επιστροφή στην κορυφή