Menu

Οι λόγοι που μερικοί από τους πιο ταλαντούχους χορευτές δεν γίνονται κορυφαίοι

  • Κατηγορία Νέα

Από την ίδρυση του το 1999, περισσότεροι από 80.000 χορευτές μπαλέτου έχουν συμμετάσχει στις εκδηλώσεις Youth America Grand Prix. Ενώ περισσότεροι από 450 απόφοιτοι χορεύουν σήμερα σε εταιρείες σε όλο τον κόσμο, η συντριπτική πλειοψηφία, δηλαδή δεκάδες χιλιάδες χορευτές δεν καταφέρνουν να γίνουν κορυφαίοι καλλιτέχνες. Και αυτά είναι μόνο τα στατιστικά στοιχεία ενός διαγωνισμού.

Μπορεί να έχετε τον καλύτερο δάσκαλο στον κόσμο, την καλύτερη ηθική εργασίας και να είστε αρκετά αφοσιωμένοι αλλά να μην πετυχαίνετε το επιθυμητό αποτέλεσμα”, λέει η ιδρυτής του YAGP, Larissa Saveliev. “Έχω δει τόσους πολλούς εξαιρετικά ταλαντούχους χορευτές να μην έχουν επαρκή κίνητρα και πνευματική δύναμη, να μην έχουν το σωστό τύπο σώματος, να μην φτάσουν στην σωστή εταιρεία την κατάλληλη στιγμή... Είναι πολλές παράμετροι που καθορίζουν πως θα εξελιχθεί η καριέρα ενός χορευτή και μερικές από αυτές είναι στα χέρια σας.”

Ενώ συνηθίζουμε να μιλάμε για τους χορευτές που κάνουν λαμπρή καριέρα, υπάρχουν πολλά για να μάθουμε από την πολύ μεγαλύτερη ομάδα που δεν τα καταφέρνει. Γιατί κάποιοι ταλαντούχοι χορευτές δεν καταφέρνουν ποτέ να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους;

Δεν πρόκειται για ταλέντο – πρόκειται για την προσωπικότητα και επιμονή”, λέει ο Ray Leeper, διευθυντής της NUVO Dance Convention. “Η διαδικασία για να γίνει κάποιος επαγγελματίας είναι διαφορετική από το να είναι επαγγελματίας”.

Τα θέματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι χορευτές και οι λύσεις σε αυτά.

1. Δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι

Μετά την αποφοίτησή τους, οι περισσότεροι νέοι χορευτές περνούν ένα ή δύο χρόνια σε οντισιόν ή κάνουν δεύτερη εργασία στην εταιρεία. Αυτό το κενό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στην εξέλιξη και πολλοί νέοι χορευτές – και οι γονείς τους – δεν έχουν ρεαστική ιδέα για το τι να περιμένουν. Για παράδειγμα, ποιο θα πρέπει να είναι πρόγραμμά τους και οι προτεραιότητές τους όταν βρίσκονται σε ακρόαση ή ανάμεσα σε δουλειές; Τι θα κοστίσει ένα μεταβατικό έτος ή δύο;

Η Λύση: Αναζητήστε έναν καλό προπονητή

Αναζητήστε έναν αξιόπιστο επαγγελματία, ο οποίος μπορεί να απαντήσει στις ερωτήσεις σας και να λειτουργήσει ως σύμβουλος για την εξέλιξή σας. Κάποιος που μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε πως θα προετοιμαστείτε σωστά και να αξιολογήσετε εάν αυτή η σταδιοδρομία είναι για εσάς. Το σημαντικό είναι να βρείτε κάποιον που θέλει να βοηθήσει, ο οποίος να έχει την γνώση και την εμπειρία και θα μπορεί να σας δώσει την απαραίτητη ηθική υποστήριξη. “Το πρώτο έτος είναι το πιο δύσκολο”, λέει η Saveliev. “Και είναι ακόμη πιο δύσκολο να πετύχετε μόνοι σας”.

2. Η διαχείριση της απογοήτευσης

Για τους θαυμαστές του μπαλέτου που είναι συνηθισμένοι να επαινούν, το μεγαλύτερο σοκ μπορεί να είναι ότι ο επαγγελματικός κόσμος είναι γεμάτος απόρριψη, λέει ο Leeper. “Πολλοί χορευτές πέφτουν συναισθηματικά όταν κανείς δεν τους λέει ότι είναι υπέροχοι”. Μπορεί ένας χορευτής να απορριφθεί από οντισιόν σε οντισιόν, ή να μην πάρει προαγωγή στην τάξη της εταιρείας.

Η Λύση: Μείνετε ανοιχτοί στις προτάσεις και πείτε ναι

Η αλήθεια είναι ότι οι χορευτές που πιστεύουν ότι είναι καταπληκτικοί είναι απίθανο να βελτιωθούν. “Πρέπει να είστε ανοικτοί στη διόρθωση, να είστε ανοικτοί στο να μάθετε”, συμβουλεύει η Susan Jaffe, διευθύντρια της Σχολής Χορού στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών της Βόρειας Καρολίνας, η οποία παρομοιάζει την εμπειρία με την εξερεύνηση. “Πρέπει να αξιοποιήσετε την επιθυμία σας να εξελιχτείτε για να το κάνετε ακόμα και όταν είστε επαγγελματίας, για να είστε καλλιτέχνης”.

3. Η αποστασιοποίηση από το κοινωνικό περιβάλλον

Ακολουθώντας όλες τις τελευταίες τάσεις στα κοινωνικά δίκτυα, μπορεί να αποστασιοποιηθείτε από τις καθημερινές δυσκολίες και την αφοσίωση που απαιτεί ο χορός. "Οι άνθρωποι είναι τόσο αποστασιοποιημένοι από τις πληροφορίες, ελέγχοντας συνεχώς τα τηλέφωνά τους. Φαίνεται ότι υπάρχει πολύ λίγη ώρα για ξεκούραση, προβληματισμό, για φαντασία", λέει η Jaffe.  

Η Λύση: Η επικοινωνία με άλλους ανθρώπους

Οι επαφές πρόσωπο με πρόσωπο θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε γειωμένοι και να επικεντρωθείτε στον στόχο σας. "Αποσυνδεθείτε από το θόρυβο του περιβάλλοντος, μιλήστε με ανθρώπους που είναι παραγωγικοί και βρείτε τη θέση σας στο κοινωνικό σύνολο", λέει ο Leeper. Πηγαίνετε στις παραστάσεις, μιλήστε με άλλους χορευτές μετά την τάξη και συναντήστε νέους ανθρώπους σε κάθε εκδήλωση ή τάξη που παρακολουθείτε.   

4. Η αδιαφορία

Για να πετύχετε τους στόχους σας δεν μπορείτε να μείνετε στις ικανότητές σας. "Δεν έχει σημασία πόσο όμορφη είναι η εκτέλεση ενός βήματος", λέει η Jaffe. "Το να είσαι επαγγελματίας σημαίνει να εξελίσσεσαι, να αναπτύξεις το συντονισμό, τη μουσικότητα, την προθυμία και τη δημιουργικότητα". Ωστόσο, όταν δεν είστε σε ένα δομημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ή εταιρεία, μπορεί να είναι δελεαστικό να προσπαθήσετε να ξεφύγετε με το ελάχιστο.

Η Λύση: Δημιουργείστε ένα πρόγραμμα

Παραμείνετε πειθαρχημένοι κρατώντας τον εαυτό σας υπεύθυνο. "Σχεδιάστε ένα πρόγραμμα για να το ακολουθήσετε" συμβουλεύει ο Leeper. "Πρέπει να είστε υπεύθυνοι διαρκώς όταν είστε σε συναυλίες ή παρακολουθείτε μαθήματα μπαλέτου." Αλλά μην εστιάσετε μόνο στις κινήσεις. Εφαρμόστε τις διορθώσεις του καθενός, μείνετε παρόντες και περίεργοι. Και μην ξεχνάτε το σχεδιασμό του προγράμματός σας.

Και αν ακόμα δεν τα καταφέρετε; 

"Δεν είναι ποτέ αποτυχία, υπάρχουν μόνο διαφορετικά μονοπάτια", λέει η Saveliev. "Δεν πρέπει όλοι να ανέβουν το ίδιο βουνό. "Η ζωή ως επαγγελματίας χορευτής δεν είναι τελικά για όλους, αλλά τα μαθήματα της κατάρτισης χορού μπορούν να εφαρμοστούν με επιτυχία σε οποιοδήποτε επάγγελμα."

Πηγή: pointemagazine.com

 

επιστροφή στην κορυφή