Menu

Η προέλευση του μπαλέτου και δέκα ενδιαφέροντα γεγονότα για τον κλασικό χορό

  • Κατηγορία Νέα

Το μπαλέτο είναι μια μορφή τέχνης που δημιουργήθηκε πολλούς αιώνες πριν. Είναι μια λέξη που κάνει τους περισσότερους να σκέφτονται τις πιρουέτες, τις φούστες tutu και τα μεγάλα άλματα των χορευτών. Όμως τι είναι πραγματικά όλα αυτά και ποια είναι η προέλευση της συγκεκριμένης μορφής χορού. Παρακάτω λοιπόν θα δούμε κάποια στοιχεία για το μπαλέτο.

Η προέλευση του μπαλέτου

Το μπαλέτο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1400 την περίοδο της Ιταλικής Αναγέννησης. Κάποιοι άνθρωποι ήθελαν έναν πιο σύγχρονο τρόπο σκέψης, ο οποίος οδήγησε στην ανάπτυξη της τέχνης, της γραφής και του πολιτισμού. Κατά τη διάρκεια του 15ου αιώνα τα μέλη των ανώτερων τάξεων συμμετείχαν σε εκδηλώσεις με πολύ χορό και μουσική. Σε αυτές τις εκδηλώσεις δάσκαλοι χορού μάθαιναν τους καλεσμένους να χορεύουν, ενώ ολόκληρες αυλές λάμβαναν μέρος στους χορούς.

Η γεννημένη στην Ιταλία, Αικατερίνη των Μεδίκων, η οποία ήταν σύζυγος του βασιλιά της Γαλλίας, Ερρίκου Β', διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη μεταφορά του μπαλέτου στη Γαλλία. Χρηματοδότησε το χορό και ενθάρρυνε την ανάπτυξη ενός χορευτικού στυλ γνωστό ως ballet de cour. Αυτό συνδύαζε την χορογραφία με την αφήγηση. Τις τελευταίες δεκαετίες του 17ου αιώνα, οι παραστάσεις του μπαλέτου μεταφέρθηκαν από τις αυλές στη σκηνή. Έτσι το μπαλέτο έγινε κάτι περισσότερο από μια εκδήλωση, οι χορευτές άρχισαν να έχουν επαγγελματική κατάρτιση και οι άνθρωποι άρχισαν πλέον να παρακολουθούν παραστάσεις.

Δέκα ενδιαφέροντα γεγονότα για το μπαλέτο

1. Κατά τη διάρκεια μιας παράστασης, ένας χορευτής μπαλέτου μπορεί να σηκώσει συνολικό βάρος από ένα έως ενάμισι τόνο όταν χορεύει μαζί με μπαλαρίνες. Αυτό είναι το βάρος ενός μικρού αυτοκινήτου!

2. Οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν να χορεύουν σε μπαλέτα στη σκηνή μέχρι το 1681. Αντιθέτως οι άντρες μεταμφιέζονταν για να παίξουν τόσο ανδρικούς όσο και γυναικείους ρόλους.

3. Οι χορεύτριες μπαλέτου έχουν ειδικά παπούτσια για χορό, τις γνωστές pointe. Είναι υποδήματα χειροποίητα και παραδοσιακά κατασκευασμένα από στρώματα χαρτονιού και καλύπτονται από σατέν ύφασμα. Μερικοί επαγγελματίες χορευτές μπορεί να χρησιμοποιήσουν πάνω από 100 ζευγάρια pointe όταν προετοιμάζονται για μια μεγάλη παράσταση. Οι χορευτές του Εθνικού Μπαλέτου της Αγγλίας χρησιμοποιούν περίπου 4.000 το χρόνο!

4. Η ορολογία του μπαλέτου, όπως plie, saute και arabesque είναι στη γαλλική γλώσσα.

5. Ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΔ' της Γαλλίας ασχολήθηκε με το μπαλέτο. Χόρευε από 14 ετών και πρωταγωνίστησε στο Ballet de la Nuit, μια παράσταση που διήρκεσε 12 ώρες!

6. Τα tutus που φορούν οι μπαλαρίνες στην αρχή ήταν μακριές φούστες μέχρι τον αστράγαλο. Η φούστα τύπου “pancake”, την οποία φοράνε σήμερα πολλές χορεύτριες μπαλέτου, εισήχθη αργότερα τον 20ο αιώνα.

7. Τα tutus για να φτιαχτούν χρειάζονται περίπου 120 ώρες και είναι σχεδιασμένα να διαρκούν 20 με 30 χρόνια. Αυτά το κοστούμια χορού δημιουργούνται στο χέρι και το καθένα αποτελείται από 13 έως 14 στρώματα από τούλι.

8. Οι χορευτές μπαλέτου είναι απίστευτα δυνατοί. Το σώμα τους είναι γυμνασμένο όπως των αθλητών που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, το στίβο και το μπάσκετ.

9. Το μεγαλύτερο σε διάρκεια ηχογραφημένο μάθημα μπαλέτου έλαβε χώρα στο Χονγκ Κονγκ το 2018. Συμμετείχαν 1.530 μαθητές από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση μέχρι τους επαγγελματίες χορευτές.

10. Ο Master Pierre Beauchamp θεωρείται ότι δημιούργησε τις πέντε positions των ποδιών στο μπαλέτο.

Πηγή: bbc.co.uk

επιστροφή στην κορυφή