Menu

Το Φάντασμα της Όπερας: Πως δημιουργήθηκε το διάσημο μιούζικαλ του Άντριου Λόυντ Βέμπερ

Το Φάντασμα της Όπερας (The Phantom of the Opera), το μιούζικαλ - φαινόμενο που προσελκύει εκατομμύρια θεατές παγκοσμίως διαδραματίζεται στην Όπερα του Παρισιού στα μέσα του 19ου αιώνα. Είναι ένα έργο σε μουσική του διάσημου δημιουργού μιούζικαλ, Andrew Lloyd Webber (Άντριου Λόυντ Βέμπερ), σε στίχους του Charles Hart (Τσαρλς Χαρτ) και λιμπρέτο των Lloyd Webber και Richard Stilgoe (Ρίτσαρντ Στίλγκο).  

Το διάσημο μιούζικαλ είναι βασισμένο στο ομώνυμο γαλλικό μυθιστόρημα του Gaston Leroux (Γκαστόν Λερού) και αφηγείται την ιστορία μιας όμορφης σοπράνο, της Christine Daaé. Η νεαρή τραγουδίστρια Κριστίν κερδίζει τη μία ευκαιρία μετά την άλλη σε μία Λυρική Σκηνή στοιχειωμένη από την παρουσία ενός μυστηριώδους άνδρα που καλύπτει το πρόσωπό του με μάσκα και κρύβεται στα σκοτάδια των παρασκηνίων. Το «Φάντασμα της Όπερας» είναι ένας ιδιοφυής μουσικός και τραγουδιστής που χειραγωγεί την Κριστίν, βάζει τους δικούς του όρους για να εξασφαλίσει την επιτυχία της και κερδίζει τη συμπάθειά της, τουλάχιστον ως τη στιγμή της αναπόφευκτης προδοσίας που θα οδηγήσει και τους δύο σε ένα φλερτ με το θάνατο.

Το μιούζικαλ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο West End του Λονδίνου το 1986 και στο Broadway της Νέας Υόρκης το 1988, σε μια παραγωγή που σκηνοθέτησε ο Harold Prince και πρωταγωνίστησε η διάσημη Αγγλίδα σοπράνο Sarah Brightman ως Christine Daaé και ο Michael Crawford ως Phantom. Κέρδισε το βραβείο Olivier το 1986 και το βραβείο Tony για το καλύτερο μιούζικαλ το 1988. Το μιούζικαλ έγινε και ταινία στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία Joel Schumacher (Τζόελ Σουμάχερ) που κυκλοφόρησε το 2004. 

Πως δημιουργήθηκε το μιούζικαλ φαινόμενο

Το 1984, ο Andrew Lloyd Webber επικοινώνησε με τον Cameron Mackintosh (Κάμερον Μάκιντος), τον συμπαραγωγό των μιούζικαλ Cats και Song and Dance, για να του προτείνει ένα νέο έργο. Ήθελε να δημιουργήσει ένα ρομαντικό έργο και πρότεινε αυτό να βασιστεί στο βιβλίο του Gaston Leroux, The Phantom of the Opera. Στη Νέα Υόρκη, ο Lloyd Webber βρήκε ένα μεταχειρισμένο αντίγραφο του πρωτότυπου μυθιστορήματος του Leroux, το οποίο του έδωσε την έμπνευση για το μιούζικαλ. 

Το Φάντασμα της Όπερας είναι ένα μιούζικαλ που περιέχει αρκετά μουσικά κομμάτια και ελάχιστο προφορικό λόγο. Τους περισσότερους στίχους για την αρχική παράσταση έγραψε ο Richard Stilgoe. Ο στιχουργός Charles Hart έγραψε αργότερα πολλούς από τους στίχους, μαζί με πρωτότυπους στίχους για το "Think of Me". Ωστόσο, ορισμένες από τα πρωτότυπα έργα του Richard Stilgoe εξακολουθούν να υπάρχουν στην τελική παραγωγή. 

Κάποια μουσικά αποσπάσματα που ακούγονται στις τελευταίες σκηνές στο Φάντασμα της Όπερας «υποδηλώνουν, ίσως, ότι το Phantom είναι μπροστά από την εποχή του καλλιτεχνικά»

Τα σκηνικά και πάνω από 200 κοστούμια, συμπεριλαμβανομένων των περίτεχνων φορεμάτων στη σκηνή "Masquerade" σχεδίασε η Maria Björnson (Μαρία Μπζέρνσον). Τα σκηνικά της παράστασης, συμπεριλαμβανομένου του πολυελαίου, της υπόγειας γόνδολας και της σκάλας, κέρδισαν πολλά βραβεία. Ο Hal Prince (Χάρολντ Πρινς), σκηνοθέτης των Cabaret, Candide, Follies και Evita σκηνοθέτησε την παραγωγή, ενώ η Gillian Lynne (Τζίλιαν Λιν), αναπληρώτρια σκηνοθέτης και χορογράφος του Cats, επιμελήθηκε τη χορογραφία.

Το Φάντασμα της Όπερας είναι η μακροβιότερη παράσταση στην ιστορία του Μπρόντγουεϊ και το δεύτερο μακροβιότερο μιούζικαλ του Θεάτρου Ουέστ Εντ του Λονδίνου, μετά το Les Misérables. 

επιστροφή στην κορυφή