Menu

A Midsummer Night's Dream

Το «Όνειρο Θερινής Νυκτός» είναι ένα μπαλέτο δύο πράξεων βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ με χορογραφία από τον George Balanchine και μουσική του Felix Mendelssohn. Εκτός από τη μουσική που γράφτηκε για το έργο, ο Balanchine ενσωμάτωσε στο μπαλέτο και άλλα έργα του Mendelssohn συμπεριλαμβανομένων των: Overtures to Athalie, Son and Stranger, The Fair Melusine, Symphony No. 9 for Strings and The First Walpurgis Night.

Επίσης το μπαλέτο «A Midsummer Night's Dream» αποτελεί το πρώτο γνήσιο μεγάλου μήκους έργο που ο Balanchine χορογράφησε στην Αμερική, το οποίο παρουσιάστηκε σε πρεμιέρα από το New York City Ballet στις 17 Ιανουαρίου 1962 με πρωταγωνιστές τους κορυφαίους χορευτές: Edward Villella (Oberon), Melissa Hayden (Titiana) και Arthur Mitchell (Puck). Στο μπαλέτο συμμετέχει και μεγάλη ομάδα νεαρών σε ηλικία χορευτών. Να σημειωθεί ότι με το συγκεκριμένο μπαλέτο ξεκίνησε η πρώτη σεζόν του New York City Ballet στο Κρατικό Θέατρο της Νέας Υόρκης (σημερινό David H. Koch Theater) τον Απρίλιο του 1964.

Σε ότι αφορά την υπόθεση πρόκειται για μια ρομαντική κωμωδία με βάση το ομώνυμο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Πρόκειται όπως λέει και ο τίτλος του έργου για ένα «Όνειρο», μια αλληλουχία εξωπραγματικών γεγονότων που διαδραματίζονται σ’ ένα δάσος. Στην 1η Πράξη παρουσιάζονται διάφορα ξωτικά που δημιουργούν με μαγικά τους ξόρκια μπέρδεμα ανάμεσα σε δύο ερωτευμένα ζευγάρια που συναντιούνται στο δάσος. Στη 2η Πράξη λαμβάνει χώρα μια αυστηρά κλασική γαμήλια γιορτή όπου όλοι χορεύουν και στο τέλος λύνονται τα ξόρκια των ξωτικών. Ουσιαστικά πρόκειται για μια νύχτα όπου τα υπερφυσικά όντα όπως είναι οι νεράιδες αλληλεπιδρούν με τον πραγματικό κόσμο.

Υπόθεση του έργου

1η Πράξη

Ένα δάσος κοντά στην Αθήνα, την Παραμονή του Θερινού Ηλιοστασίου. 

Η Πρώτη Πράξη λαμβάνει χώρα σε ένα δάσος κοντά στο παλάτι του Θησέα.  Ο Όμπερον, ο βασιλιάς των ξωτικών και η Τιτάνια, η βασίλισσα του, τσακώνονται διεκδικώντας ένα παιδί Ινδικής καταγωγής. Ο Όμπερον διατάζει τον Πακ να φέρει το λουλούδι που είναι σημαδεμένο από το βέλος του θεού Έρωτα (το οποίο κάνει όποιον άνθρωπο βρίσκεται κάτω από την επιρροή του να ερωτεύεται αμέσως το πρώτο πρόσωπο που αντικρίζει) και ενώ η Τιτάνια κοιμάται, εν αγνοία της, την μαγεύει ακουμπώντας το λουλούδι πάνω της. Εν τω μεταξύ, η Έλενα, περιπλανιέται στο δάσος και συναντά τον Δημήτριο. Εκείνη είναι ερωτευμένη μαζί του αλλά εκείνος την απορρίπτει και φεύγει. Ο  Όμπερον βλέπει όσα συμβαίνουν και λέει στον Πακ να χρησιμοποιήσει το λουλούδι για να μαγέψει τον Δημήτριο και να αγαπήσει την Έλενα. Παράλληλα ένα άλλο ερωτευμένο ζευγάρι, η Ερμία και ο Λύσανδρος, κάνουν βόλτα στο δάσος. Ο Πακ, πρόθυμος να εκτελέσει τις διαταγές του Όμπερον, μαγεύει κατά λάθος τον Λύσανδρο. Η Έλενα εμφανίζεται ξαφνικά και ο Λύσανδρος, υπό την επιρροή λουλουδιού, την ερωτεύεται και της λέει πόσο πολύ την αγαπάει. Η Ερμία επιστρέφει και απογοητεύεται όταν βλέπει τον Λύσανδρο να κοιτά μόνο την Έλενα. Ο Πακ καταφέρνει να μαγέψει με το λουλούδι και τον Δημήτριο, προς μεγάλη χαρά της Έλενας, η οποία πλέον δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το Λύσανδρο. Τότε ο Δημήτριος και ο Λύσανδρος, ερωτευμένοι και οι δύο με την Έλενα, αρχίζουν να τσακώνονται μπροστά της. Ο Πακ ακολουθώντας τις εντολές του Όμπερον, επιλέγει τον Μπότομ έναν από τους συντρόφους του, μεταμορφώνει το κεφάλι του σε κεφάλι γαϊδάρου και τον οδηγεί δίπλα στην Τιτάνια που κοιμάται. Όταν ξυπνά η Τιτάνια, μαγεμένη από τον Όμπερον, ερωτεύεται τον Μπότομ και του συμπεριφέρεται σαν να ήταν ευγενής. Ο Όμπερον εκνευρισμένος στέλνει μακριά τον Μπότομ και απελευθερώνει την Τιτάνια από το ξόρκι. Η Ερμία και η Έλενα είναι απογοητευμένες. Ο Δημήτριος και ο Λύσανδρος τσακώνονται έντονα και αρχίζουν να αγωνίζονται. Ο Πακ τους μαγεύει και τους αναγκάζει να χωρίσουν. Τότε χάνουν ο ένας τον άλλο, περιπλανιούνται μέσα στο δάσος μέχρι να εξαντληθούν και τελικά κοιμούνται. Ο Πακ λύνει τα ξόρκια βάζοντας την Έλενα να κοιμηθεί δίπλα στο Δημήτριο και το Λύσανδρο δίπλα στην Ερμία. Τότε ο Θησέας με την Ιππολύτη ανακαλύπτουν τους εραστές που κοιμούνται στο δάσος, τους ξυπνούν και τους καλούν να λύσουν τις διαφορές τους. Η πράξη ολοκληρώνεται με τρεις γάμους.

2η Πράξη

Στην Αυλή του Θησέα

Η δεύτερη πράξη ξεκινάει στο παλάτι του Θησέα με γιορτές και χορούς προς τιμήν των πρόσφατα παντρεμένων ζευγαριών. Όταν οι εορτασμοί των θνητών κορυφώνονται, ο Όμπερον και η Τιτάνια, συμφιλιώνονται και συνεχίζουν εν ειρήνη. Επιτέλους ο Πακ, έχοντας βάλει τάξη στην αταξία, διώχνει  μακριά τα απομεινάρια των κατορθωμάτων του από την προηγούμενη νύχτα. Πυγολαμπίδες λαμπυρίζουν μέσα στη νύχτα και φωτίζουν το δάσος. 

Πηγές πληροφοριών: Wikipedia.org, bolshoi.ru, nycballet.com

Πηγή εικόνας: blog.pnb.org 

επιστροφή στην κορυφή