Menu

Jewels

«Τα Κοσμήματα» είναι ένα μπαλέτο τριών πράξεων που δημιούργησε ο θρυλικός χορογράφος George Balanchine για το New York City Ballet. Παρουσιάστηκε σε πρεμιέρα στις 13 Απριλίου 1967 στο Κρατικό Θέατρο της Νέας Υόρκης με σκηνικά σχεδιασμένα από τον Peter Harvey και με φωτισμούς που επιμελήθηκε ο Ronald Bates. Στη συνέχεια το μπαλέτο ανέβασαν πολλές μεγάλες εταιρείες μπαλέτου σε όλο τον κόσμο με πρωταγωνιστές διάσημους κορυφαίους χορευτές σημειώνοντας εξαιρετική επιτυχία.

Το μπαλέτο «Κοσμήματα» έχει χαρακτηριστεί ως το πρώτο πλήρες σε μήκος αφηρημένο μπαλέτο (δηλαδή ένα έργο που δεν έχει υπόθεση και αποτελείται μόνο από χορογραφίες). Πρόκειται για ένα μπαλέτο που με βάση τρεις πολύτιμους λίθους ο θεατής ξεκινά μια διαδρομή μέσα από διάφορα μουσικά και χορευτικά μοτίβα στενά συνδεδεμένα με τη ζωή και τη σταδιοδρομία του George Balanchine.  Αναλυτικότερα περιλαμβάνει τρεις χορογραφίες: τα «Σμαράγδια» («Emeralds»), τα «Ρουμπίνια» («Rubies») και τα «Διαμάντια» («Diamonds») που μπορούν να θεωρηθούν και ως τρία ξεχωριστά μπαλέτα εκ των οποίων το καθένα συνδέεται με κοστούμια στο χρώμα του εκάστοτε πολύτιμου λίθου. Επίσης κάθε μία από τις τρεις πράξεις του μπαλέτου «Jewels» έχει μουσική ενός διαφορετικού συνθέτη. Συγκεκριμένα τα «Σμαράγδια» έχουν μουσική του Gabriel Fauré, τα «Ρουμπίνια» έχουν μουσική του Igor Stravinsky και τα «Διαμάντια» έχουν μουσική του Pyotr Ilyich Tchaikovsky. 

Δημιουργία του μπαλέτου

Ο κορυφαίος χορογράφος George Balanchine που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του Μπαλέτου, εντυπωσιάστηκε από την ομορφιά των πολύτιμων λίθων που είδε στα κοσμηματοπωλεία Van Cleef & Arpels και εμπνεύστηκε για να δημιουργήσει ένα νέο μπαλέτο. Έτσι το 1967 δημιούργησε το λαμπερό μπαλέτο «Κοσμήματα» για το New York City Ballet.

Κάθε μία από τις τρεις πράξεις του μπαλέτου συνδέεται με έναν διαφορετικό πολύτιμο λίθο. Κάθε πολύτιμος λίθος συνοδεύεται από κοστούμια του ανάλογου χρώματος και μουσική από διαφορετικό συνθέτη. Αναλυτικότερα η Γαλλική Ρομαντική μουσική του Fauré δίνει την ώθηση για το λυρισμό των «Σμαραγδιών». Η φωτιά των «Ρουμπινιών» πηγάζει από τη μουσική του Stravinsky και την ενέργεια της jazz εποχής της Νέας Υόρκης. Το μεγαλείο και η κομψότητα ολοκληρώνονται στο μπαλέτο με τα «Διαμάντια» που εκπέμπουν τη λάμψη της Αυτοκρατορικής Ρωσίας με τη μουσική του Tchaikovsky. Κάθε χορογραφία απεικονίζει μια διαφορετική εποχή στην ιστορία του κλασικού μπαλέτου καθώς και μια ξεχωριστή περίοδο στη ζωή του Balanchine. Έτσι μέσα από όλα αυτά, ο Balanchine αναδεικνύει το ταλέντο του να συνδυάζει τη μουσική με την χορογραφία.

Κοστούμια του μπαλέτου

Τα κοστούμια για το μπαλέτο «Κοσμήματα» δημιουργήθηκαν από την συνεργάτη του Balanchine, Barbara Karinska, η οποία σχεδίασε μια ξεχωριστή εμφάνιση για κάθε πράξη του έργου: ρομαντικές, μακριές τούλινες φούστες για τα Σμαράγδια, υφασμάτινα κοστούμια με ιδιαίτερα σχέδια στα ισχία των χορευτών για τα Ρουμπίνια και κλασικές κοντές φούστες από τούλι του Imperial Russian Ballet για τα Διαμάντια. Τα κοστούμια ήταν σχεδιασμένα με τέτοια τελειότητα που ως έργα τέχνης εκτέθηκαν σε διάφορα μουσεία και θέατρα. Ακόμα η εταιρεία Van Cleef & Arpels εντυπωσιάστηκε με την αφοσίωση της Barbara Karinska στην εξεύρεση των καταλληλότερων τελειωμάτων που θα αναδείκνυαν με ακρίβεια την αληθινή λάμψη των πραγματικών πολύτιμων λίθων. 

Βραβεία

Το 2008, το Royal Ballet του Λονδίνου κέρδισε δύο βραβεία Laurence Olivier, για την παρουσίαση του μπαλέτου «Jewels» σε πρεμιέρα από την εταιρεία στο Royal Opera House του Covent Garden. Αυτή ήταν η πρώτη παράσταση του πλήρους μήκους μπαλέτου από την εταιρεία, που απέσπασε τα βραβεία «Best New Dance Production» και «Outstanding Achievement in Dance». Να σημειωθεί ότι τα Βραβεία Olivier είναι η υψηλότερη τιμή στο επαγγελματικό Βρετανικό θέατρο και είναι ισοδύναμα με τα βραβεία Tony του Broadway.

Μουσική του μπαλέτου

Emeralds

Αποσπάσματα από τα έργα «Pelléas et Mélisande» (1898)  και «Shylock» (1889) του Gabriel Fauréand  

Μέση διάρκεια 31 λεπτά

Rubies

«Capriccio for Piano and Orchestra» (1929) του Igor Stravinsky

Μέση διάρκεια 19 λεπτά

Diamonds

«Symphony No. 3 in D major» (1875) του Pyotr Ilyich Tchaikovsky

Μέση διάρκεια 31 λεπτά

 

Πηγή πληροφοριών: Wikipedia.org, roh.org.uk

Πηγή εικόνας: bolshoi.ru

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « La Fille mal Gardée Το ημέρωμα της στρίγγλας »
επιστροφή στην κορυφή