Menu

Alla Shelest: Ένα σπάνιο ταλέντο που με φυσικότητα συνδύαζε δραματικά και χορευτικά στοιχεία

Η Alla Shelest γεννήθηκε στο Smolensk το 1919 ως Alla Yakovlevna Shelest και ήταν κορυφαία χορεύτρια στα Μπαλέτα Kirov το διάστημα 1937-1963. Αρχικά ήταν μαθήτρια της Elisaveta Gerdt  και αργότερα της Agrippina Vaganova. Εκείνη γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ του παλαιού "Imperial" στυλ εκπαίδευσης όπως διδασκόταν από την Gerdt και του στυλ εκπαίδευσης της Vaganova, το οποίο αποτελεί τη βάση του σημερινού στυλ της Αγίας Πετρούπολης. 

Η Shelest ήταν ένα σπάνιο ταλέντο, που με φυσικότητα συνδύαζε τα δραματικά και τα χορευτικά στοιχεία ενός ρόλου παρουσιάζοντας τα ως μια ενιαία ενότητα. Της δόθηκε η σπάνια τιμητική διάκριση χορού με το Kirov Ballet για τις ερμηνείες της ως πρωταγωνίστρια στα μπαλέτα «Η Ωραία Κοιμωμένη» και «Esmeralda»  την εποχή πριν από την αποφοίτησή της. Το 1937 στην παράσταση αποφοίτησης ερμήνευσε τον πολύ δραματικό πρωταγωνιστικό ρόλο στο μπαλέτο «Katerina»  του Lavrovsky με μεγάλη επιτυχία και αμέσως προσελήφθη ως κορυφαία σολίστ.

Η Shelest χόρευε με μοναδικό τρόπο τόσο πρωταγωνιστικούς όσο και σημαντικούς δευτερεύοντες ρόλους στα περισσότερα κλασικά μπαλέτα. Πριν από τον πόλεμο χόρεψε ως Νεράιδα Lilac στο μπαλέτο «Η Ωραία Κοιμωμένη», ως Jacinta στο «Laurentia»  και ως Myrtha στην «Giselle». Αργότερα επρόκειτο να χορέψει τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στα προαναφερθέντα μπαλέτα με την ίδια επιτυχία, η πρώτη εκ των οποίων ήταν στο μπαλέτο «Laurentia». Αυτή η επιτυχία τόσο σε κύριους όσο και σε δευτερεύοντες ρόλους σημάδεψε ολόκληρη την επαγγελματική της πορεία. Χόρεψε επίσης τους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους στα μπαλέτα «The Stone Flower» και «The Bronze Horseman».

Το ξέσπασμα του Β ' Παγκοσμίου Πολέμου βρήκε τη Shelest στο πολιορκημένο Leningrad, όπου παρέμεινε χορεύοντας σε άθλιες συνθήκες, πριν την οριστική της αποχώρηση για το Perm το 1942, όπου επρόκειτο να χορέψει πολλούς πρωταγωνιστικούς ρόλους για πρώτη φορά. Στο Perm χόρεψε για πρώτη φορά τους ρόλους:  Aurora, Street Dancer στο μπαλέτο «Don Quixote» και Zarema στο μπαλέτο «The Fountain of Bakhchisarai».

Η δραματικότητα της στην ερμηνεία των ρόλων αναγνωριζόταν όχι μόνο από το κοινό αλλά και από τους συναδέλφους της. Μετά τον πόλεμο η Shelest ήταν ξανά στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων που αφορούσαν το Ρώσικο χορό. Έπαιξε στα νέα έργα των Zakharov, Bourmeister, Sergeyev, Jakobson, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία το 1956 ως Aegina στο μπαλέτο «Spartacus»,  λόγω της έμφυτης αίσθησης του δράματος και της ανάπτυξης του χαρακτήρα. Η πρώτη ερμηνεία της ως Giselle την ίδια χρονιά προσέφερε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση του δράματος και θεωρήθηκε ως αποκάλυψη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ενώ αργότερα η προσέγγιση αυτή υιοθετήθηκε από τις Γαλλίδες μπαλαρίνες που χόρεψαν ως guests στο Leningrad.

Οι τελευταίες εμφανίσεις της στη σκηνή ήταν σε τρία μπαλέτα του Grigorovich. Χόρεψε τόσο ως Katerina όσο και ως Mistress of the Copper Mountain στο μπαλέτο «The Stone Flower». Στην αποχαιρετιστήρια παράσταση της, χόρεψε ως Mekhmene Banu στο μπαλέτο «Legend of Love», 26 χρόνια μετά από την ημέρα της αποφοίτησής της. 

Το 1953 αποτέλεσε την πρώτη χορεύτρια σοβιετικής καταγωγής που κατέφτασε στη Μεγάλη Βρετανία με μια μικρή ομάδα και έκανε τεράστια εντύπωση στο κοινό. Εκεί παρουσίασε ορισμένες από τις δικές της χορογραφικές δημιουργίες παράλληλα με τα κλασικά pas de deux από τα μπαλέτα «Η Λίμνη των Κύκνων» και «Η Ωραία Κοιμωμένη». Η περιοδεία διάρκειας 5 εβδομάδων ενθουσίασε το κοινό. Όμως δεν επιλέχθηκε για να περιοδεύσει αργότερα το 1961. Αυτό είχε ως συνέπεια τα ταλέντα της να αποκτήσουν περιορισμένη φήμη έξω από την πατρίδα της, την Ρωσία. Στην Ρωσία ήταν μία από τις σπουδαιότερες μπαλαρίνες.

Μετά την αποχώρηση της από τη σκηνή, η Shelest ανέλαβε τη θέση της ballet mistress στη Kuibishev  και στην Reggio Emilia, ενώ παράλληλα ανέβασε μπαλέτα σε πολυάριθμες πόλεις σε ολόκληρη την πρώην Σοβιετική Ένωση. Επίσης κατά διαστήματα εργάστηκε ως repetiteur στο Kirov Ballet και στη σχολή Vaganova, προπονώντας ταυτόχρονα νεότερες μπαλαρίνες όπως η Tatiana Terekhova, η Olga Chenchikova και η Uliana Lopatkina. 

Η Alla Shelest πέθανε ειρηνικά στο σπίτι της το 1998.

 

Σχετικά Links

http://www.ballerinagallery.com/shelest.htm

http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/obituary-alla-shelest-1191669.html

http://www.youtube.com/watch?v=GuC9ZzPHBXM

 

Πηγή πληροφοριών: for-ballet-lovers-only.com

Πηγή εικόνας: augustevestris.fr

επιστροφή στην κορυφή