Menu

American Ballet Theatre: Η ιστορία του διάσημου μπαλέτου της Νέας Υόρκης

To American Ballet Theatre (ABT) είναι μια διάσημη εταιρεία κλασικού μπαλέτου που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. Παρουσιάζει παραστάσεις ετησίως στα πλαίσια της Εαρινής Σεζόν διάρκειας οκτώ εβδομάδων στο Metropolitan Opera House (Lincoln Center), στα πλαίσια της Φθινοπωρινής Σεζόν μικρότερης διάρκειας στο David H. Koch Theater και τον υπόλοιπο χρόνο σε περιοδείες σε όλο τον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1937 από τον Mikhail Mordkin και αποτελεί μία από τις κορυφαίες εταιρείες κλασικού μπαλέτου στον κόσμο. Επίσης το American Ballet Theatre είναι η μητρική εταιρεία της Σχολής Χορού Jacqueline Kennedy Onassis School και το 2006 αναγνωρίστηκε ως «Εθνικό Μπαλέτο της Αμερικής» από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ιστορία

Ο Mikhail Mordkin, πρώην χορευτής του Bolshoi Ballet, αυτομόλησε στη Δύση κατά τη διάρκεια της Ρωσικής Επανάστασης και εγκαταστάθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1924. Παρουσίασε την πρώτη για τη χώρα παραγωγή του μπαλέτου «Swan Lake»  το 1924. Αργότερα, το 1937 σχημάτισε το «Mordkin Ballet»  με μαθητές από τη Σχολή του στη Νέα Υόρκη και τη μαθήτρια του Lucia Chase ως μία από τις πρίμα μπαλαρίνες του θιάσου. Το καλοκαίρι του 1939, ο Richard Pleasant και η Lucia Chase ανέπτυξαν τις ιδέες τους για να μετατρέψουν την εταιρεία σε ένα ολοκληρωμένο συγκρότημα μπαλέτου που θα βασίζεται «σε μια ποικιλία από χορογραφίες και όχι στο όραμα ενός συγκεκριμένου χορογράφου». Επίσης αυτό το συγκρότημα μπαλέτου θα αποτελούσε ένα «ζωντανό μουσείο χορού» με Ρώσικα, Αμερικανικά και Βρετανικά «φτερά» και αποσπάσματα από Αφρικανικούς και Ισπανικούς χορούς. Το ζευγάρι μετονόμασε την εταιρεία σε «Ballet Theatre» και αργότερα ο Mordkin αναχώρησε.

Η Chase άρχισε να αναπτύσσει το ρεπερτόριό της εταιρείας εισάγοντας γνωστά μεγάλου μήκους μπαλέτα καθώς και αυθεντικά έργα. Το 1945 ο Oliver Smith εντάχθηκε στο Ballet Theatre και έγινε συν-διευθυντής με την Chase. Το 1957 μετονόμασαν την εταιρεία σε «American Ballet Theatre» και συνέχισαν να επικεντρώνουν τη δουλειά τους στην παρουσίαση κλασικών μπαλέτων. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 και του 1970 οι χρηματοοικονομικές συνθήκες της εταιρείας βελτιώθηκαν λόγω ιδιωτικής χρηματοδότησης. Έτσι την περίοδο εκείνη στο American Ballet Theatre το κέντρο βάρους μετατοπίζεται στην πρόσληψη αστέρων του μπαλέτου.

Το 1977 η εταιρεία ξεκίνησε την Εαρινή Σεζόν της στο Metropolitan Opera House. Το 1980 ο Mikhail Baryshnikov έγινε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του American Ballet Theatre. Ο Baryshnikov ανέβασε εκ νέου πολλά κλασικά μπαλέτα και σύμφωνα με την εταιρεία ενίσχυσε την κλασική παράδοση του θιάσου. Ο Baryshnikov αντικαταστάθηκε από τους Jane Hermann και Oliver Smith το 1989, οι οποίοι παρέμειναν Καλλιτεχνικοί Διευθυντές της εταιρείας μέχρι το 1992. Το 1992 Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ABT έγινε ο Kevin McKenzie μια θέση που κατέχει μέχρι σήμερα. Ο McKenzie ακολούθησε τις απαιτήσεις του κοινού παρουσιάζοντας κλασικά μεγάλου μήκους μπαλέτα και κατάφερε η εταιρεία να διαγράψει μια επιτυχημένη πορεία ακόμα και σε περιόδους που παρουσιάστηκε οικονομική αστάθεια. Επίσης ίδρυσε μια σχολή επίσημα συνεργαζόμενη με το American Ballet Theatre το 2004, τη Σχολή Jacqueline Kennedy Onassis και διόρισε τον Alexei Ratmansky ως "Artist in Residence", τον Ιανουάριο του 2009, μετά από μια μεγάλη περίοδο χωρίς εσωτερικό χορογράφο. 

Σημαντικές προσωπικότητες του ABT

Καλλιτεχνικοί διευθυντές

Lucia Chase και Oliver Smith (1940-1980)

Mikhail Baryshnikov (1980-1989)

Jane Hermann και Oliver Smith (1989-1992)

Kevin McKenzie (1992 μέχρι σήμερα)

Βασικοί χορογράφοι

Antony Tudor (1940-1950) 

Alexei Ratmansky (2009 μέχρι σήμερα)

Χορευτές

Στο American Ballet Theatre οι χορευτές κατατάσσονται σε τρία επίπεδα που κατά αύξουσα σειρά είναι:

 Corps de Ballet 

Soloist  και 

Κορυφαίοι Χορευτές

Ρεπερτόριο

Ίσως κανένας άλλος χορογράφος δεν ήταν τόσο στενά συνδεδεμένος με το ABT όπως ο κορυφαίος Βρετανός χορογράφος Antony Tudor, ο οποίος έκανε το Αμερικανικό ντεμπούτο του με την εταιρεία. Επίσης δημιουργική δύναμη στο ABT ήταν η θρυλική Agnes de Mille. Πολλοί χορογράφοι έχουν δημιουργήσει έργα ειδικά για το ABT συμπεριλαμβανομένων των: George Balanchine, Adolph Bolm, Michel Fokine, Léonide Massine και Bronislava Nijinska.  Άλλοι διεθνούς φήμης χορογράφοι που έχουν συνεργαστεί με το ABT είναι ο Jerome Robbins, η Twyla Tharp και ο Alvin Ailey.

Η παραγωγή του μπαλέτου «The Nutcracker» από το ABT το 1976 με πρωταγωνιστή τον Mikhail Baryshnikov και την Gelsey Kirkland μεταδόθηκε το επόμενο έτος και αποτελεί ένα σπουδαίο κλασικό έργο.

Η κύρια σεζόν παραστάσεων του ABT διαρκεί οκτώ εβδομάδες την άνοιξη και λαμβάνει χώρα στο Metropolitan Opera House της Νέας Υόρκης. Ακολουθεί μια μικρότερης διάρκειας φθινοπωρινή σεζόν που λαμβάνει χώρα στο David H. Koch Theater. Επίσης η παραγωγή του Μόνιμου Χορογράφου του ABT, Alexei Ratmansky «The Nutcracker» παρουσιάζεται την περίοδο των Χριστουγέννων στο Brooklyn Academy of Music . Ο θίασος τον υπόλοιπο χρόνο περιοδεύει τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και σε άλλες χώρες του κόσμου. 

Με πληροφορίες από: wikipedia.org 

επιστροφή στην κορυφή