Menu

5 διάσημα μπαλέτα που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τον μήνα Ιανουάριο

  • Κατηγορία Νέα

Πολλά αγαπημένα κλασικά μπαλέτα έχουν ιστορία αιώνων και έχουν παρουσιαστεί σε πολλές διαφορετικές παραγωγές. Τα έργα αυτά παρουσιάζονται μέχρι σήμερα σε μεγάλα θέατρα του κόσμου και καταφέρνουν πάντα να μαγεύουν το κοινό τόσο με τη μουσική όσο και με τη χορογραφία. Κάποια σπουδαία έργα της ιστορίας του μπαλέτου παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά, έκαναν για πρώτη φορά πρεμιέρα τον μήνα Ιανουάριο. Ας δούμε λοιπόν παρακάτω ποια αγαπημένα μπαλέτα του κλασικού ρεπερτορίου χορού έκαναν πρεμιέρα τον Ιανουάριο από διάσημους θιάσους μπαλέτου. 

Le Corsaire

Το διάσημο μπαλέτο "Ο Κουρσάρος" έκανε πρεμιέρα στις 23 Ιανουαρίου 1856 από το Μπαλέτο του Théâtre Impérial de l´Opéra στο Παρίσι σε χορογραφία Joseph Mazilier και με μουσική του Adolphe Adam. Είναι ένα έργο τριών πράξεων με ένα λιμπρέτο που αρχικά δημιουργήθηκε από τον Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges βασισμένο στο ποίημα The Corsair του Λόρδου Βύρωνα. 

Το μπαλέτο Le Corsaire δημιουργήθηκε για την διάσημη Ιταλίδα μπαλαρίνα Carolina Rosati, η οποία ήταν Πρίμα Μπαλαρίνα της Όπερας του Παρισιού. Ο ρόλος του Conrad δημιουργήθηκε από τον Ιταλό Domenico Segarelli. Όλες οι σύγχρονες παραγωγές του μπαλέτου Κουρσάρος βασίζονται στην παραγωγή του Marius Petipa για το Imperial Ballet της Αγίας Πετρούπολης από τα μέσα ως τα τέλη του 19ου αιώνα.

La Fille du Pharaon

Το υπέροχο μπαλέτο "Η Κόρη του Φαραώ" παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 18 Ιανουαρίου 1862 από το Imperial Ballet (Αυτοκρατορικό Μπαλέτο) στο Imperial Bolshoi Kamenny Theatre στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας με σκηνικά ήταν των A. Roller, G. Wagner και κοστούμια των Kelwer και Stolyakov. Είναι ένα μπαλέτο χορογραφημένο από τον Marius Petipa με μουσική του Cesare Pugni. Το λιμπρέτο ανήκει στον Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges και είναι εμπνευσμένο από το έργο "Le Roman de la Momie" του Théophile Gautier. 

Στην επίσημη πρεμιέρα του μπαλέτου τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμήνευαν οι κορυφαίοι χορευτές: Carolina Rosati (Mummy/ Aspicia), Nicholas Goltz (Pharaoh), Marius Petipa (Ta-Hor), Timofey Stoukolkin (John Bull), Lubov Radina (Ramzaya), Felix Kschessinskiy (King of Nubia) και Lev Ivanov (Fisherman). Να σημειωθεί ότι με το ρόλο αυτό ο Marius Petipa ολοκλήρωσε την καριέρα του ως χορευτής και έγινε balletmaster.

Raymonda

Το σπουδαίο μπαλέτο "Ραϋμόντα" έκανε πρεμιέρα στις 19 Ιανουαρίου 1898 από το Αυτοκρατορικό Μπαλέτο (Imperial Ballet) στο Αυτοκρατορικό Θέατρο Mariinsky (Imperial Mariinsky Theatre) στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Είναι ένα έργο τριών πράξεων με τέσσερις σκηνές και μια αποθέωση στο φινάλε σε χορογραφία Marius Petipa και σε μουσική του Alexander Glazunov. 

Παρά το γεγονός ότι το μπαλέτο εξακολουθεί να παρουσιάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από το Mariinsky Ballet της Αγίας Πετρούπολης, η χορογραφία του Petipa αναθεωρήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τον Konstantin Sergeyev, ο οποίος ανέβασε μια νέα εκδοχή του μπαλέτου το 1948. Η παραγωγή του Sergeyev εξακολουθεί να παρουσιάζεται από το Mariinsky Ballet μέχρι σήμερα, ενώ παράλληλα αποτελεί την κύρια πηγή έμπνευσης για τις παραγωγές του μπαλέτου «Raymonda» που ανέβασαν κορυφαίοι χορογράφοι όπως οι Rudolf Nureyev και Anna-Marie Holmes. Μεταξύ των πιο γνωστών αποσπασμάτων του μπαλέτου είναι το «Pas classique hongrois (Raymonda Pas de dix)» από την τρίτη πράξη που συχνά παρουσιάζεται μεμονωμένο σε παραστάσεις.

Η Ωραία Κοιμωμένη 

Το αριστουργηματικό μπαλέτου του Τσαϊκόφσκι, "Η Ωραία Κοιμωμένη" παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 15 Ιανουαρίου 1890 στο Αυτοκρατορικό Θέατρο Mariinsky της Αγίας Πετρούπολης σε χορογραφία Marius Petipa. Το έργο που αποτελείται από έναν πρόλογο και τρεις πράξεις, ολοκληρώθηκε το 1889 και είναι το δεύτερο από τα τρία σπουδαιότερα μπαλέτα του διάσημου συνθέτη. Τα άλλα δύο είναι "Η Λίμνη των Κύκνων" και "Ο Καρυοθραύστης". Το αρχικό σενάριο του μπαλέτου "Η Ωραία Κοιμωμένη" επινοήθηκε από τον Ivan Vsevolozhsky και βασίζεται στο έργο La Belle au bois dormant του Charles Perrault. 

A Midsummer Night's Dream

Το ονειρικό μπαλέτο του George Balanchine, "Όνειρο Θερινής Νυκτός" έκανε πρεμιέρα στις 17 Ιανουαρίου 1962 από το New York City Ballet στην Αμερική με πρωταγωνιστές τους κορυφαίους χορευτές: Edward Villella (Oberon), Melissa Hayden (Titiana) και Arthur Mitchell (Puck). Είναι ένα έργο δύο πράξεων βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε χορογραφία George Balanchine και σε μουσική Felix Mendelssohn. Εκτός από τη μουσική που γράφτηκε για το έργο, ο Balanchine ενσωμάτωσε στο μπαλέτο και άλλα έργα του Mendelssohn συμπεριλαμβανομένων των: Overtures to Athalie, Son and Stranger, The Fair Melusine, Symphony No. 9 for Strings and The First Walpurgis Night.

επιστροφή στην κορυφή