Menu

World Ballet Day: Πότε καθιερώθηκε η ημέρα που είναι αφιερωμένη στον κλασικό χορό

  • Κατηγορία Νέα

Η Παγκόσμια Ημέρα του Μπαλέτου (World Ballet Day) έρχεται φέτος για 9η συνεχόμενη χρονιά στις 2 Νοεμβρίου 2022. Μέσα σε μια μέρα οι λάτρεις του χορού θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν μέσα από live μεταδόσεις όσα συμβαίνουν σε μεγάλους θιάσους μπαλέτου του κόσμου. Αποσπάσματα από τα μαθήματα, τις πρόβες κορυφαίων χορευτών, σπάνιες συνεντεύξεις αλλά και στιγμιότυπα από τα παρασκήνια μεγάλων θεάτρων θα μεταδοθούν μέσω social media σε έξι ηπείρους. Αξιοσημείωτο γεγονός της φετινής διοργάνωσης World Ballet Day είναι η επέτειος 60 ετών που γιορτάζει το Μπαλέτο της Αυστραλίας (Australian Ballet).

Η Παγκόσμια Ημέρα του Μπαλέτου έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια προσελκύοντας εκατομμύρια χρήστες στο διαδίκτυο. Όμως από πότε καθιερώθηκε αυτή η ξεχωριστή ημέρα αφιερωμένη στο μπαλέτο? 

H World Ballet Day ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου 2014 με live προβολές από κορυφαίους θιάσους μπαλέτου στο Youtube. Τότε η ζωντανή ροή συγκέντρωσε πάνω από 500.000 προβολές. Έμπνευση για αυτή την γιορτή του χορού αποτέλεσε το πρόγραμμα Royal Ballet Live που έλαβε χώρα το 2012 με εννέα ώρες live μετάδοσης στο Youtube. Το 20ωρο πρόγραμμα του 2014 απέσπασε ιδιαίτερα θετικές κριτικές και αποτέλεσε μια μέρα ορόσημο για τον κόσμο του μπαλέτου. Έκτοτε καθιερώθηκε σε ετήσια βάση και πραγματοποιείται μία μέρα μέσα στον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο κάθε έτους με livestreams από μεγάλα θέατρα του κόσμου. 

Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα του Μπαλέτου γιορτάζεται την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022 και συμμετέχουν το Μπαλέτο της Αυστραλίας (The Australian Ballet), το Βασιλικό Μπαλέτο του Λονδίνου (Royal Ballet), το Κρατικό Μπαλέτο της Βαυαρίας (Bayerisches Staatsballett), το Κρατικό Μπαλέτο της Βιέννης (Wiener Staatsballett), το Κρατικό Μπαλέτο του Βερολίνου (Staatsballett Berlin), το Βασιλικό Μπαλέτο της Δανίας (Royal Danish Ballet), το Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας (English National Ballet), το Μπαλέτο της Σκωτίας (Scottish Ballet), Royal Academy of Dance, San Francisco Ballet και άλλοι διάσημοι θίασοι μπαλέτου του κόσμου. 

Τα αστέρια του μπαλέτου μας δίνουν μια γεύση από την καθημερινότητά τους και τις πρόβες τους μέσα από ζωντανές μεταδόσεις που θα εντυπωσιάσουν για ακόμη μία χρονιά τους λάτρεις του χορού.

 

 

επιστροφή στην κορυφή