Menu

Μπαλέτο: Ο ρόλος και η αξία του δασκάλου χορού

  • Κατηγορία Νέα

Οι δάσκαλοι χορού μοιράζονται με τους μαθητές τους τις γνώσεις τους, τη χαρά τους και την επιθυμία τους για χορό. Αυτό είναι απαραίτητο για την εκπαίδευση των μελλοντικών χορευτών γιατί ο χορός γίνεται μεγάλο μέρος της ζωής τους, ειδικά αν ακολουθήσουν επαγγελματική καριέρα. Έτσι οι χορευτές πρέπει πάντα να είναι ευγνώμονες για τους καθηγητές τους, οι οποίοι περνούν πολλές ώρες στα στούντιο χορού για να τους διδάξουν όλα όσα πρέπει να ξέρουν για να γίνουν επιτυχημένοι καλλιτέχνες.

Παρακάτω θα δούμε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στους καθηγητές μας στο χορό:

1. Μας δείχνουν πως να χορέψουμε

Ο χορός είναι μια μορφή τέχνης που δεν μπορείτε να μάθετε μελετώντας ένα βιβλίο. Αντιθέτως χρειάζεστε κάποιον να σας δείξει τα βήματα και να σας καθοδηγήσει πώς να χορεύετε. Οι δάσκαλοι είναι εκείνοι που μπορούν πραγματικά να μας διδάξουν πώς να χορέψουμε σωστά.

“Ένας δάσκαλος είναι απαραίτητος για να δείξει στον μαθητή πως να κινεί το σώμα του και να πετύχει το σωστό αποτέλεσμα”, λέει η μπαλαρίνα Maggie Kudirka συμπληρώνοντας πως ενώ τα video είναι χρήσιμα, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις προσωπικές διορθώσεις που κάνει ένας δάσκαλος”.

2. Οι δάσκαλοι είναι πολύ καλά ενημερωμένοι

Οι δάσκαλοι χορού δεν γνωρίζουν μόνο την τεχνική και τη μορφή της τέχνης αλλά είναι και γενναιόδωροι με τις γνώσεις τους. “Κάθε δάσκαλος, με τον δικό του τρόπο, έχει τόση σοφία και εμπειρία να μεταδώσει”, λέει ο σολίστ του American Ballet Theatre, Calvin Royal III. “Αυτό είναι το πιο όμορφο κομμάτι της σχέσης δασκάλου-φοιτητή χορού. Είναι κάτι που συνδέει το παρελθόν με το παρόν”, συμπληρώνει χαρακτηριστικά.

3. Οι δάσκαλοι χορού διδάσκουν περισσότερα από απλά βήματα. Μας δείχνουν πως να έχουμε τεχνική και χάρη στο χορό

Ένας χορευτής χωρίς ποιότητα κίνησης, έκφρασης και σκηνικής παρουσίας μπορεί να γίνει βαρετός. Δεν έχει σημασία μόνο η ευλυγισία και οι πολλαπλές στροφές. Οι δάσκαλοι μπορούν να να μεταδώσουν τη δική τους εμπειρία στους μαθητές τους προκειμένου να γίνουν καλύτεροι χορευτές.

"Ένας σπουδαίος δάσκαλος χορού προετοιμάζει ένα χορευτή για μια επαγγελματική καριέρα. Όπως μια χορεύτρια θα μάθει τις στιλιστικές αποχρώσεις που κάνουν το χορό της να ζωντανέψει", λέει η Maggie Kudirka. "Οι καλοί δάσκαλοι ενθαρρύνουν τους μαθητές να συνεχίσουν να προσπαθούν και μετά από λίγο η κίνηση γίνεται κτήμα τους. 

4. Οι δάσκαλοι θέλουν να μας δουν να πετυχαίνουμε

Οι δάσκαλοι χορού δεν είναι μόνο αφοσιωμένοι στη διδασκαλία βημάτων χορού, αλλά έχουν επίσης μεγάλες προσδοκίες από τους μαθητές τους και θέλουν την επιτυχία τους. "Οι καθηγητές χορού με ωθούσαν πάντα να υπερβαίνω τα όρια που έθετα για τον εαυτό μου", λέει ο χορευτής Chase Johnsey. "Οι καθηγητές μου πάντα έβλεπαν όσα δεν μπορούσα να δω για τον εαυτό μου. Ακόμα και τώρα δουλεύω με εκπαιδευτικούς που είναι πρόθυμοι να με βοηθήσουν να διερευνήσω τις δυνατότητές μου. Χωρίς αυτό το συνεχές δημιουργικό κίνητρο, η καριέρα μου θα ήταν αρκετά βαρετή!", συμπληρώνει.

Οι δάσκαλοι χορού είναι απαραίτητοι για να βοηθήσουν και να ενθαρρύνουν τους μαθητές να γίνουν πραγματικοί καλλιτέχνες και ο καλύτερος εαυτός τους.

5. Οι δάσκαλοι μας ενθαρρύνουν με αγάπη

Ακριβώς όταν πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα ή αγωνιζόμαστε για ένα σόλο, ο δάσκαλός μας δίνει αυτό το επιπλέον κίνητρο ενθάρρυνσης. Μπορεί να κάνει διορθώσεις και επισημάνσεις, όμως σίγουρα είναι από αγάπη με σκοπό να γίνουμε καλύτεροι. 

"Οι δάσκαλοι χορού είναι απίστευτοι μέντορες και ψυχολόγοι", λέει ο Chase Johnsey. "Είναι υπεύθυνοι για την εύρεση του σωστού τρόπου να ωθούν και να ενθαρρύνουν τους μαθητές ταυτόχρονα. Επίσης ένας σπουδαίος δάσκαλος μπαλέτου γνωρίζει ότι κάθε σπουδαστής χρειάζεται κάτι διαφορετικό και πρέπει να αντιμετωπίζεται με μοναδικό τρόπο για να ανθίσει", λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

"Ως παιδί που μαθαίνει να χορεύει, ξοδεύεις πολύ χρόνο με το δάσκαλό σου", λέει ο Simon Plant, σολίστ με το Complexions Contemporary Ballet. "Μαθαίνοντας από εκείνους και προσπαθώντας για το καλύτερο αποτέλεσμα γίνονται οι άνθρωποι πάνω στους οποίους μπορείτε να βασιστείτε", συμπληρώνει.

6. Δίνουν μαθήματα που βοηθούν και εκτός στούντιο χορού

Τα πράγματα που μαθαίνουμε στο στούντιο μπορούν να μας βοηθήσουν γενικότερα στη ζωή, ανεξάρτητα από το εάν γίνουμε ή όχι επαγγελματίες χορευτές. Οι δάσκαλοι χορού βοηθούν στην καλλιέργεια της πειθαρχίας και της εργασιακής ηθικής. 

"Ένα πολύτιμο μάθημα που διδάχθηκα ως νεαρός χορευτής (και κάτι που χρησιμοποιώ όχι μόνο στο χορό αλλά και στην καθημερινή ζωή) είναι η σημασία του να είσαι του να προσαρμόζεσαι και τα οφέλη μιας εργασιακής ηθικής. "Κάθε χορογράφος είναι διαφορετικός, ίσως να μην είναι απαραιτήτως ο καλύτερος για όλα τα στυλ χορού που πρέπει να μάθετε, αλλά η δουλειά του χορευτή είναι να προσαρμοστεί στους ρυθμούς και τις ποιοτικές κινήσεις που δίνουν. Και ποιος ξέρει, όταν δοκιμάσετε κάτι καινούργιο, ίσως εκπλαγείτε και το απολαύσετε πραγματικά ή καλύτερα να είστε καλοί σε αυτό. Για εμένα το κλειδί είναι να προσεγγίσω το έργο μου σε ίσες ποσότητες ενέργειας και ενθουσιασμό".

"Οι δάσκαλοι χορού μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον χαρακτήρα σας", λέει η Maggie Kudirka. "Ένας αρνητικός δάσκαλος ενθαρρύνει τη ζήλια και τη δυσαρέσκεια με αποτέλεσμα οι μαθητές να λειτουργούν ανταγωνιστικά με τη λογική ότι η αντιπαλότητα θα τους κάνει να δουλέψουν σκληρότερα. Ένας καλύτερος τρόπος είναι η ενθάρρυνση του να εκτιμάτε τις ικανότητες ενός άλλου χορευτή και να μαθαίνετε από τον χορευτή". 

Πηγή: dancemagazine.com.au

επιστροφή στην κορυφή