Menu

Le Ballet Comique de la Reine: Όσα δεν γνωρίζατε για το πρώτο μπαλέτο στην ιστορία

  • Κατηγορία Νέα

Τα πρώτα μπαλέτα παρουσιάστηκαν πριν από περίπου 500 χρόνια στην Ιταλία και στη Γαλλία. Ήταν συνήθως εντυπωσιακές παραστάσεις με μουσική και χορό που διοργάνωναν βασιλικές οικογένειες για τους καλεσμένους τους.

Le Ballet Comique de la Reine

Το πρώτο μπαλέτο που καταγράφηκε στην ιστορία ήταν το έτος 1581. Η παράσταση ονομάστηκε "Le Ballet Comique de la Reine" που σημαίνει "Το Κωμικό Μπαλέτο της Βασίλισσας". Η υπόθεση του μπαλέτου ήταν εμπνευσμένη από την μάγισσα Κίρκη στην Οδύσσεια του Ομήρου.

Η Αικατερίνη των Μεδίκων, που τότε ήταν βασίλισσα της Γαλλίας, διοργάνωσε την παράσταση μπαλέτου για να γιορτάσει για το γάμο της αδερφής της. Επίσης εκτός απ' ότι η βασίλισσα διοργάνωσε την παράσταση, σ' αυτή συμμετείχαν ο βασιλιάς και μια ομάδα μελών της βασιλικής αυλής.

Το μπαλέτο ήταν πολύπλοκο, δαπανηρό και χρονοβόρο και παρουσιάστηκε σε μια αίθουσα χορού δίπλα στο Παλάτι του Λούβρου στο Παρίσι. Το μπαλέτο ξεκίνησε στις 10 μ.μ. και διήρκεσε περίπου πέντε ώρες, μέχρι τις 3:30 π.μ. Περίπου 10.000 επισκέπτες ήταν παρόντες.

Το "Le Ballet" ήταν το πρώτο μπαλέτο;

Ενώ το "Le Ballet" θεωρείται ευρέως γνωστό ως το πρώτο πραγματικό μπαλέτο, οι ιστορικοί λένε ότι υπάρχουν και άλλες παρόμοιες παραγωγές πριν από αυτό.

Η Βασίλισσα των Τεχνών

Η βασίλισσα Αικατερίνη των Μεδίκων ήταν γνωστή για τις περίτεχνες και πολυτελείς εκδηλώσεις της. Είχε μια αγάπη για το θέατρο και τις τέχνες, που θεωρούσε μια δίοδο για πολιτικά μηνύματα, καθώς και ένα μέσο για την δική της δημιουργική έκφραση. Συγκέντρωσε μερικούς από τους πιο ταλαντούχους καλλιτέχνες της εποχής της και σήμερα είναι γνωστή για τη σημαντική συμβολή της στη Γαλλική Αναγέννηση.

Οι ρίζες του μπαλέτου

Αν και η πρώτη αναγνωρισμένη παράσταση μπαλέτου ήταν στην Γαλλία, οι ρίζες του μπαλέτου βρίσκονται στις Ιταλικές αυλές της Αναγέννησης, σε μεγάλους γάμους αριστοκρατών. Οι χορευτές έκαναν κανονικά χορευτικά βήματα με μουσική των καλλιτεχνών που βρίσκονταν στις αυλές για να διασκεδάσουν τους καλεσμένους του γάμου. Οι καλεσμένοι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις.

Εκείνη την εποχή, η παράσταση που αργότερα θα εξελισσόταν σε μπαλέτο, δεν ήταν τόσο θεατρική και τα κοστούμια ήταν αρκετά διαφορετικά. Αντί για φουντωτά tutu, κορμάκια, καλσόν και pointe, οι χορευτές φορούσαν μακριά, επίσημα φορέματα, τα οποία ήταν τυπικά φορέματα της εποχής εκείνης.

Οι γαλλικές επιρροές βοήθησαν στη δημιουργία του μπαλέτου όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Το λεγόμενο ballet de cour συνδύαζε τη μουσική, το τραγούδι, το χορό και τα κοστούμια σε μια μεγάλη παραγωγή.

Πηγή: liveabout.com

επιστροφή στην κορυφή