Menu

Η ιστορία του μπαλέτου A Midsummer Night's Dream - Οι χορογράφοι που εμπνεύστηκαν από το διάσημο έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Το έργο A Midsummer Night's Dream (Όνειρο Θερινής Νυκτός) είναι ένα μπαλέτο δύο πράξεων βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Η διασημότερη παραγωγή είναι σε χορογραφία George Balanchine (Τζορτζ Μπαλανσίν) και σε μουσική Felix Mendelssohn (Φέλιξ Μέντελσον). Εκτός από τη μουσική που γράφτηκε για το έργο, ο Balanchine ενσωμάτωσε στο μπαλέτο και άλλα έργα του Mendelssohn συμπεριλαμβανομένων των: Overtures to Athalie, Son and Stranger, The Fair Melusine, Symphony No. 9 for Strings and The First Walpurgis Night.

Το μπαλέτο "A Midsummer Night's Dream" αποτελεί το πρώτο γνήσιο μεγάλου μήκους έργο που ο Balanchine χορογράφησε στην Αμερική. Παρουσιάστηκε σε πρεμιέρα από το New York City Ballet στις 17 Ιανουαρίου 1962 με πρωταγωνιστές τους κορυφαίους χορευτές: Edward Villella (Oberon), Melissa Hayden (Titiana) και Arthur Mitchell (Puck). Να σημειωθεί ότι με το συγκεκριμένο μπαλέτο ξεκίνησε η πρώτη σεζόν του New York City Ballet στο Κρατικό Θέατρο της Νέας Υόρκης (σημερινό David H. Koch Theater) τον Απρίλιο του 1964.

Σε ότι αφορά την υπόθεση πρόκειται για μια ρομαντική κωμωδία με βάση το ομώνυμο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Πρόκειται, όπως λέει και ο τίτλος του έργου, για ένα «Όνειρο», μια αλληλουχία εξωπραγματικών γεγονότων που διαδραματίζονται σ’ ένα δάσος. Στην 1η Πράξη παρουσιάζονται διάφορα ξωτικά που δημιουργούν με μαγικά τους ξόρκια μπέρδεμα ανάμεσα σε δύο ερωτευμένα ζευγάρια που συναντιούνται στο δάσος. Στη 2η Πράξη πραγματοποιείται μια γαμήλια γιορτή όπου όλοι χορεύουν και στο τέλος λύνονται τα ξόρκια των ξωτικών. Ουσιαστικά πρόκειται για μια νύχτα όπου τα υπερφυσικά όντα όπως είναι οι νεράιδες αλληλεπιδρούν με τον πραγματικό κόσμο.

Αξιοσημείωτες παραγωγές του μπαλέτου 

Το 1966 μια παράσταση παρουσιάστηκε με τους χορευτές Suzanne Farrell , Edward Villella , Arthur Mitchell και Gloria Govrin.

Μια παράσταση που παρουσιάστηκε το 1986 ως μέρος της εκδήλωσης Live from Lincoln Center.

Το 1999 μια παράσταση του μπαλέτου που παρουσιάστηκε στο Sadler's Wells Theatre του Λονδίνου μαγνητοσκοπήθηκε και κυκλοφόρησε σε DVD.

Το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού παρουσίασε μια μαγνητοσκοπημένη παράσταση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού την περίοδο 2019-2020, στην οποία συμμετείχαν οι χορευτές του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού, Eleonora Abbagnato, Laëtitia Pujol, Alice Renavand, Stéphane Bullion, Hugo Marchand και Karl Paquette.

Όταν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού η παράσταση του Μπαλέτου του Σαν Φρανσίσκο για το 2020 ακυρώθηκε, μια μαγνητοσκοπημένη παράσταση κυκλοφόρησε ως μέρος της ψηφιακής σεζόν του 2021.

Οι παραγωγές του μπαλέτου A Midsummer Night's Dream άλλων διάσημων χορογράφων

The Dream σε χορογραφία Frederick Ashton

Η παραγωγή σε χορογραφία Christopher Wheeldon

Η παραγωγή σε χορογραφία Bruce Wells για το Boston Ballet

Η παραγωγή σε χορογραφία Ib Andersen για το Ballet Arizona

Η παραγωγή σε χορογραφία David Nixon για το BalletMet Columbus

Η παραγωγή σε χορογραφία John Neumeier για το Hamburg Ballet

Η παραγωγή σε χορογραφία François Klaus για το Queensland Ballet

Η παραγωγή σε χορογραφία Heinz Spoerli για τα Basel Ballet, Rhine Opera Ballet και Zurich Ballet

Η παραγωγή σε χορογραφία Lourdes Lopez για το Miami City Ballet

Η παραγωγή σε χορογραφία John Clifford για το The Portland Ballet

Η παραγωγή σε χορογραφία Liam Scarlett για το The Royal New Zealand Ballet

Πηγή: wikipedia.org

επιστροφή στην κορυφή