Menu

Πως η μπαλαρίνα Anna Pavlova αποτέλεσε έμπνευση για τη δημιουργία ενός γλυκού με το όνομά της

  • Κατηγορία Νέα

Το διάσημο επιδόρπιο πάβλοβα που υπάρχει στα περισσότερα ζαχαροπλαστεία σήμερα και αποτελείται κυρίως από μαρέγκα και κόκκινα φρούτα (όπως φράουλα και βατόμουρα) έχει πάρει το όνομά του από την διάσημη Ρωσίδα μπαλαρίνα, Άννα Πάβλοβα (Anna Pavlova). Όμως λίγοι γνωρίζουν την πραγματική ιστορία σχετικά με τη δημιουργία του διάσημου γλυκού εμπνευσμένου από την θρυλική μπαλαρίνα. 

Η Άννα Πάβλοβα, μια από τις διασημότερες μπαλαρίνες στην ιστορία του μπαλέτου, γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1881 στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Η μεγάλη της αγάπη για το χορό εκδηλώθηκε όταν η μητέρα της την πήγε να παρακολουθήσει το μπαλέτο Η Ωραία Κοιμωμένη στο Imperial Maryinsky Theater. To 1891, σε ηλικία δέκα ετών, έγινε δεκτή στην Αυτοκρατορική Σχολή Μπαλέτου. Χόρεψε για πρώτη φορά στη σκηνή στην παράσταση Un conte de fées (Ένα παραμύθι) του Μαριούς Πετιπά. Χόρεψε για πολλά χρόνια με το Μπαλέτο Mariinsky ενώ αργότερα έκανε το ντεμπούτο της με τα Ρώσικα Μπαλέτα (Ballets Russes) του Σεργκέι Ντιάγκιλεφ. 

Έχοντας αποκτήσει φήμη διεθνώς, η Πάβλοβα χόρευε σε πολλές περιοδείες. Μάλιστα όταν βρισκόταν στο Παρίσι υπέγραψε συμβόλαιο με έναν εκπρόσωπο της Μητροπολιτικής Όπερας της Νέας Υόρκης και ακολούθησαν περιοδείες στη Βοστώνη, στη Βαλτιμόρη, στη Φιλαδέλφεια. Οι παραστάσεις της στη Ρωσία ήταν περιορισμένες, όμως η Πάβλοβα εκπροσωπούσε τη χώρα στη διεθνή σκηνή και είχε γίνει ιδιαίτερα αγαπητή στο κοινό.

Πολλοί κριτικοί τέχνης είχαν αναφέρει ότι όταν χόρευε η Πάβλοβα ήταν σαν να αιωρείται στη σκηνή. Αυτή η ελαφρότητα κινήσεων που τη χαρακτήριζε ήταν που έδωσε την έμπνευση για τη δημιουργία ενός ανάλαφρου γλυκού. Το γλυκό Πάβλοβα, είναι ένα επιδόρπιο με τραγανό εξωτερικό και μαλακό, ελαφρύ εσωτερικό που συνήθως γαρνίρεται με φρούτα και κατά προτίμηση με σαντιγί. Το γλυκό αυτό θεωρείται ότι δημιουργήθηκε, είτε κατά τη διάρκεια ή μετά, από μία από τις περιοδείες που έκανε η Πάβλοβα στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία το 1920. Η εθνικότητα του δημιουργού του γλυκού υπήρξε αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών για πολλά χρόνια. Το δημοφιλές επιδόρπιο είναι σημαντικό κομμάτι της εθνικής κουζίνας τόσο της Αυστραλίας, όσο και της Νέας Ζηλανδίας και συχνά σερβίρεται κατά τη διάρκεια των εορταστικών εορτών και στα γεύματα. 

Ο βιογράφος της Άννα Πάβλοβα, Κιθ Μόνεϊ, έγραψε πως ένας σεφ ξενοδοχείου στο Γουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας, δημιούργησε το γλυκό όταν η Πάβλοβα επισκέφθηκε το μέρος το 1926 κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας περιοδείας της. Οι Αυστριακοί δημιούργησαν επίσης την δική τους εκδοχή του γλυκού το 1935. 

Η προέλευση του γλυκού έχει γίνει αντικείμενο μελέτης για πολλά χρόνια από ιστορικούς. Σίγουρα αποτελεί ένα νόστιμο επιδόρπιο με μαρέγκα και φρούτα που το όνομα του παραπέμπει στην διάσημη μπαλαρίνα.

Με πληροφορίες από: weekend.rambler.ru, wikipedia.org

επιστροφή στην κορυφή