Menu

Τα οφέλη του χορού για την ψυχική υγεία

  • Κατηγορία Νέα

Ο χορός είναι μια μορφή τέχνης που μετρά χιλιάδες χρόνια ύπαρξης και συνεχίζει ακόμα και σήμερα να μαγεύει. Επίσης είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους άσκησης και έκφρασης.

Μέσα από τις χορευτικές κινήσεις και τη μουσική, ο χορός προσφέρει και πολλά οφέλη για την ψυχική υγείας και την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Ο χορός είναι ένας τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην ευφυΐα και στην κοινωνικότητα ενός ατόμου.

Έτσι λοιπόν η ενασχόληση με το χορό προσφέρει τα ακόλουθα οφέλη:

Βελτιώνει την αυτοεκτίμηση: Η αυτοεκτίμηση είναι ο σεβασμός και η εκτίμηση που έχουμε για τον εαυτό μας. Μέσα από το χορό, η ικανότητα που έχουμε να αποδείξουμε στον εαυτό μας ότι μπορούμε να μάθουμε και να εκτελέσουμε με επιτυχία νέες χορευτικές κινήσεις μπορεί να βελτιώσει την αυτοεκτίμησή μας και να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή μας.

Συμβάλει στην κοινωνικότητα και φτιάχνει τη διάθεση: Η κοινωνική αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων είναι σημαντική για την ψυχική υγεία. Ο χορός συμβάλλει στην επικοινωνία με άλλους ανθρώπους και βελτιώνει την διάθεση και αυτό διότι όταν κάποιος νιώθει ότι ανήκει κάπου δεν αισθάνεται μοναξιά. Έτσι η συνεργασία με άλλους ανθρώπους για την εκμάθηση των χορευτικών βημάτων βελτιώνει την ψυχολογία.

Βοηθάει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους: Ο χορός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος άσκησης που ανεβάζει τους καρδιακούς σας παλμούς και βοηθάει στην εκγύμναση των μυών σας. Κατά τη διάρκεια της άσκησης απελευθερώνονται κάποιες χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους. Είναι ένας τρόπος για να ξεφύγετε από επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις και ανησυχίες.

Προστατεύει τη μνήμη: Η εκμάθηση νέων πραγμάτων, όπως διαφορετικές κινήσεις και στυλ χορού, ενισχύει την ικανότητα του εγκεφάλου σας να θυμάται διάφορες λεπτομέρειες. Έτσι ο χορός μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της άνοιας.

Τα πλεονεκτήματα του χορού στην ψυχική υγεία εξαρτώνται από το είδος του χορού που μαθαίνει κάποιος. Στυλ χορού όπως οι ballroom χοροί απαιτούν μεγάλο βαθμό αυτοσχεδιασμού και βελτιώνουν τις δεξιότητές σας στη λήψη αποφάσεων περισσότερο από την απομνημόνευση συγκεκριμένων κινήσεων. Από την άλλη, ο σύγχρονος χορός συμβάλλει στη δημιουργικότητα.

Πηγή: webmd.com

επιστροφή στην κορυφή