Menu

10 άγνωστα γεγονότα για την ταινία Billy Elliot: Είναι πραγματική ιστορία;

  • Κατηγορία Νέα

Η βραβευμένη ταινία "Billy Elliot" δεν είναι απλά μια ιστορία ενηλικίωσης, είναι μια από τις πιο κορυφαίες βρετανικές ταινίες όλων των εποχών. Διαδραματίζεται στη δεκαετία του 1980 κατά τη διάρκεια της απεργίας των ανθρακωρύχων, η ταινία ακολουθεί ένα νεαρό αγόρι καθώς βρίσκει μια νέα αγάπη για το μπαλέτο, αντίθετα με τις παραδόσεις της εργατικής τάξης της οικογένειάς του.

Η ταινία γνώρισε τεράστια επιτυχία και έλαβε υποψηφιότητες για Όσκαρ μετά την κυκλοφορία της. Εκτός από την κριτική επιτυχία της, η ταινία ήταν επίσης απίστευτα δημοφιλής, με τον Έλτον Τζον να γράφει ακόμη και ένα θεατρικό μιούζικαλ βασισμένο στην ταινία του Μπίλι Έλιοτ.

Η βραβευμένη ταινία "Billy Elliot" δεν είναι απλά μια ιστορία. Είναι γεμάτη εκπλήξεις και άγνωστα γεγονότα που την κάνουν ακόμα πιο ξεχωριστή. Ας δούμε μερικά λιγότερο γνωστά στοιχεία:

Η ταινία είναι εμπνευσμένη από τον Philip Marsden
Ο πρωταγωνιστής της ταινίας Jamie Bell σπούδασε μπαλέτο
Η εφηβεία του Jamie Bell και οι προκλήσεις των γυρισμάτων
Πώς η ταινία άλλαξε τίτλο και γυρίστηκε σε μια πραγματική πόλη ανθρακωρύχων
Γυρίστηκε στην πόλη Everington
Υπήρχε λόγος που η Mrs. Wilkinson έλειπε από το τέλος της ταινίας
Ο Jamie Bell κατάγεται από τη Βορειοανατολική Αγγλία
Η Dame Julie Walters παλεύει με τον χορό στην ταινία

Η ταινία είναι εμπνευσμένη από τον Philip Marsden

Η ιστορία του Billy Elliot έγινε μία από τις καλύτερες ταινίες για το μπαλέτο και συχνά τίθεται το ερώτημα αν είναι αληθινή ιστορία;. Παρόλο που είναι μυθοπλασία, η ταινία άντλησε έμπνευση από την πραγματικότητα.

Όπως αναφέρθηκε, η ταινία διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια της απεργίας των ανθρακωρύχων τη δεκαετία του 1980, μια περίοδο που συνεχίζει να έχει τεράστιο αντίκτυπο στις κοινότητες των ανθρακωρύχων σε όλη τη Βόρεια Αγγλία και την Ουαλία. Ωστόσο, πέρα από το ιστορικό πλαίσιο, και ο ίδιος ο Billy Elliot εμπνεύστηκε από ένα πραγματικό πρόσωπο.

Ο Philip Marsden, Χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου, κατάγεται από τη βόρεια Αγγλία και προέρχεται επίσης από οικογένεια ανθρακωρύχων. Η ιστορία του Marsden, ενός αγοριού από οικογένεια της εργατικής τάξης που ακολούθησε τα όνειρά του στο μπαλέτο, παρουσιάζει ομοιότητες με τον Billy Elliot.

Ο Jamie Bell σπούδασε μπαλέτο

Η ταινία "Billy Elliot" αφηγείται την ιστορία του νεαρού Billy, ο οποίος ανακαλύπτει την αγάπη του για το μπαλέτο. Η ταινία τον δείχνει να μαθαίνει για αυτή την τέχνη, αλλά και να προσπαθεί να πείσει τους αγαπημένους του ότι το μπαλέτο είναι μια αξιόλογη ενασχόληση.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι ο Jamie Bell, ο ηθοποιός που υποδύεται τον Billy Elliot, είχε ξεκινήσει μαθήματα μπαλέτου από την ηλικία των 6 ετών. Όπως και ο Billy, έτσι και ο Jamie Bell πειραζόταν στο σχολείο επειδή χόρευε μπαλέτο.

Η εφηβεία του Jamie Bell και οι προκλήσεις των γυρισμάτων

Ο Billy Elliot είναι ένας 11χρονος χαρακτήρας, επομένως ήταν σημαντικό ο ηθοποιός που θα τον υποδυόταν να έχει αντίστοιχη ηλικία. Έτσι, στα 12 του χρόνια, ο Jamie Bell κέρδισε έναν από τους πιο σημαντικούς κινηματογραφικούς του ρόλους, αυτόν του Billy Elliot.

Ωστόσο, η νεαρή ηλικία του Jamie Bell, παρόλο που τον έκανε ιδανικό για τον ρόλο, σήμαινε επίσης ότι βρισκόταν στην εφηβική ηλικία κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Αυτό οδήγησε σε ορισμένες προκλήσεις:

Μεταγλώττιση διαλόγων: Η φωνή του Jamie Bell έσπαγε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων λόγω της εφηβείας, επομένως ορισμένοι διάλογοί του χρειάστηκε να μεταγλωττιστούν αργότερα.

Ξύρισμα ποδιών: Σε ορισμένα επαναληπτικά γυρίσματα, τα πόδια του Jamie Bell χρειάστηκε να ξυριστούν καθώς είχαν μακρύνει αρκετά οι τρίχες κατά τη διάρκεια της παραγωγής.

Πώς η ταινία άλλαξε τίτλο και γυρίστηκε σε μια πραγματική πόλη ανθρακωρύχων

Η ταινία "Billy Elliot" άλλαξε πολλές φορές τίτλο κατά την παραγωγή, ακόμα και μετά την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Αρχικά ονομαζόταν "Dancer" (Χορευτής) και στη συνέχεια "Dancer in the Dark" (Χορευτής στο Σκοτάδι) πριν οι παραγωγοί καταλήξουν στο οριστικό "Billy Elliot" (μια ταινία που ίσως δεν γνωρίζατε ότι κέρδισε βραβείο GLAAD για την LGBTQ+ θεματολογία της).

Γυρίστηκε στην πόλη Everington

Το φόντο της ταινίας είναι πολύ αληθινό, με την ιστορία να διαδραματίζεται σε μια πόλη εξόρυξης άνθρακα της Βόρειας Αγγλίας κατά τη διάρκεια της απεργίας των ανθρακωρύχων. Η ταινία διαδραματίζεται σε μια πόλη που ονομάζεται Έβερινγκτον (Everington), ωστόσο, αυτή είναι μια φανταστική πόλη.

Γιατί η Mrs. Wilkinson δεν εμφανίζεται στο τέλος της ταινίας

Η ταινία Billy Elliot αφηγείται την ιστορία του νεαρού Billy, ο οποίος μαθαίνει να κερδίζει την υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων του παρά την κοινωνική κατακραυγή για το ανδρικό μπαλέτο στην εργατική τάξη της κοινότητάς του. Η ταινία κλείνει δείχνοντας τον Billy να χορεύει στη Λίμνη των Κύκνων για τον πατέρα και τον αδερφό του.

Ωστόσο, πολλοί θαυμαστές της ταινίας αναρωτήθηκαν γιατί η Mrs. Wilkinson δεν ήταν παρούσα στο τέλος. Ο λόγος είναι απλός: η Julie Walters, μια από τις πρωταγωνίστριες του Billy Elliot, δεν ήταν διαθέσιμη για τα γυρίσματα της τελευταίας σκηνής.

Ο Jamie Bell κατάγεται από τη Βορειοανατολική Αγγλία

Η Βορειοανατολική Αγγλία είναι μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Αγγλίας, με εντυπωσιακές πόλεις όπως το Newcastle και το Durham. Εκτός από τους δημοφιλείς προορισμούς της, από την περιοχή αυτή κατάγωνται ορισμένοι από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες, όπως ο σκηνοθέτης Ridley Scott, ο τραγουδιστής Sting και ο ηθοποιός Rowan Atkinson. Σε αυτή τη λίστα με καταξιωμένα πρόσωπα προστίθεται και ο Jamie Bell.

Ο ηθοποιός Jamie Bell, γνωστός από την ταινία "Billy Elliot", κατάγεται επίσης από τη Βορειοανατολική Αγγλία. Πιο συγκεκριμένα, μεγάλωσε στο Billingham, μια πόλη κοντά στο Newcastle.

Η Dame Julie Walters παλεύει με τον χορό στην ταινία Billy Elliot

Η Dame Julie Walters υποδύθηκε την Mrs. Wilkinson στην ταινία Billy Elliot, την δασκάλα που θα εισάγει τελικά τον Billy στον κόσμο του μπαλέτου και, ουσιαστικά, θα τον ωθήσει να ακολουθήσει το πάθος του και να ενταχθεί στο Royal Ballet School.

Παρόλο που η Dame Julie Walters δεν χρειάστηκε να χορέψει πολύ στην ταινία, δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα με μια συγκεκριμένη σκηνή χορού. Η ίδια εξήγησε ότι οι δυσκολίες της οφείλονταν σε συμπτώματα εμμηνόπαυσης που αντιμετώπιζε εκείνη την περίοδο των γυρισμάτων.

Κλειστοφοβικό σκηνοθετικό ύφος

Το Έσινγκτον Κόλιερι, η πόλη που αντιπροσώπευε το Έβερινγκτον κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του "Billy Elliot", ήταν μια πρώην πόλη εξώρυξης άνθρακα με στενούς δεσμούς μεταξύ των κατοίκων της. Για να αντικατοπτρίσει αυτή τη δεμένη κοινότητα, ο διευθυντής φωτογραφίας Brian Tufano φρόντισε οι σκηνές στο ορυχείο να δείχνουν όσο πιο κλειστοφοβικές γίνεται.

Ωστόσο, ο Tufano άνοιγε τις σκηνές όπου ο Billy χορεύει, για να τονίσει πώς νιώθει ελεύθερος ο Billy όταν χορεύει, επιτρέποντάς του να ξεφύγει από την πίεση της κοινότητάς του.

Η κληρονομιά του Billy Elliot: Μια ταινία-ορόσημο

Η ταινία Billy Elliot δεν αποτελεί απλά μια ιστορία ενηλικίωσης, αλλά πραγματεύεται και σύγχρονα κοινωνικά θέματα. Μερικά από αυτά είναι η τοξική αρρενωπότητα, οι οικογενειακές προσδοκίες και η κοινωνική πίεση για συμμόρφωση με συγκεκριμένους ρόλους ανάλογα με το φύλο.

Η ταινία, όμως, δεν σταματάει εκεί. Έπαιξε σημαντικό ρόλο και στην εξάπλωση του μπαλέτου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times τον Ιανουάριο του 2020, τρεις από τους τέσσερις άντρες που συμμετείχαν σε μια παράσταση της Λίμνης των Κύκνων δήλωσαν ότι η ταινία Billy Elliot τους επηρέασε άμεσα, οδηγώντας τους στον κόσμο του μπαλέτου.

 

επιστροφή στην κορυφή