Menu

Οι φετινοί νικητές των Ρώσικων Θεατρικών Βραβείων «Χρυσή Μάσκα»

  • Κατηγορία Νέα

Η απονομή των Ρώσικων Θεατρικών Βραβείων «Golden Mask» τη φετινή χρονιά έλαβε χώρα στις 18 Απριλίου στην ιστορική σκηνή του Θεάτρου Bolshoi της Μόσχας.

Στα πλαίσια της συγκεκριμένης εκδήλωσης επιβραβεύτηκαν τα εξαιρετικά επιτεύγματα στις κατηγορίες του δράματος, της όπερας, του χορού και του κουκλοθέατρου από τις παραγωγές που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της σεζόν 2012-2013. Σαράντα οκτώ λεπτές γυάλινες και κεραμικές πλάκες που απεικονίζουν ένα πρόσωπο με μάσκα σε μπλε, χρυσό, κόκκινο και λευκό χρώμα απονεμήθηκαν στους νικητές, οι οποίοι επιλέχθηκαν από δύο κριτικές επιτροπές, μία για το μουσικό θέατρο και μία για το δράμα. Δέκα βραβεία ήταν τιμητικά και αλλά 38 δόθηκαν μέσω ενός διαγωνισμού που προηγήθηκε της απονομής.

Καλλιτέχνες από τη Μόσχα απέσπασαν 18 βραβεία. Στη δεύτερη θέση της κούρσας των βραβείων βρέθηκαν οι καλλιτέχνες από την Αγία Πετρούπολη με 8 νικητές, ενώ οι πόλεις Νοβοσιμπίρσκ και Αικατερίνμπουργκ είχαν καθεμία από 4 νικητές.

Το μπαλέτο «Salieri Variations» από το Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου Αικατερίνμπουργκ (Yekaterinburg Theater of Opera and Ballet) και η όπερα «Eugene Onegin» από το Θέατρο Mikhailovsky της Αγίας Πετρούπολης απέσπασαν 3 βραβεία το καθένα.

Πιο συγκεκριμένα για το μπαλέτο «Salieri Variations» δόθηκαν τα βραβεία: καλύτερη χορεύτρια (Yelena Vorobyova), καλύτερος χορογράφος (Vyacheslav Samodurov) και καλύτερο μπαλέτο, ενώ για την όπερα «Onegin» απονεμήθηκαν τα βραβεία: καλύτερη σκηνοθεσία (Andrei Zholdak), καλύτερη όπερα και καλύτερος σχεδιασμός φωτισμού (AJ Weissbard).

Δύο παραστάσεις στην κατηγορία της οπερέτας και του μιούζικαλ μοιράστηκαν τέσσερα βραβεία. Το έργο «Rusalochka» μια παραγωγή του Stage Entertainment της Μόσχας, απέσπασε το βραβείο καλύτερης παραγωγής, ενώ η Manana Gogitidze κέρδισε το βραβείο της καλύτερης τραγουδίστριας για την ερμηνεία της ως Ursula στο συγκεκριμένο μιούζικαλ. Ο Dmitry Suslov έλαβε το βραβείο του καλύτερου άντρα τραγουδιστή ενώ ο Ainars Rubikis βραβεύτηκε ως ο καλύτερος μαέστρος, αμφότεροι για τη συμμετοχή τους στο έργο «Mass» του Leonard Bernstein για το Νοβοσιμπίρσκ Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου (Novosibirsk Theater of Opera and Ballet).

Επίσης πέντε βραβεία κέρδισε το Θέατρο Bolshoi. Συγκεκριμένα το μπαλέτο «Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης» βραβεύθηκε ως η καλύτερη σύγχρονη παραγωγή χορού. Ο Alexander Shishkin έλαβε το βραβείο του καλύτερου σχεδιαστή σε μουσική παραγωγή για το έργο «Ιεροτελεστία της Άνοιξης». Η Venera Gimadiyeva βραβεύθηκε ως καλύτερη τραγουδίστρια για την ερμηνεία της στο έργο «La Sonnambula» και ο Antony MacDonald κέρδισε το βραβείο του καλύτερου σχεδιαστή κοστουμιών σε μουσική παραγωγή για το έργο «The Child and the Spells». Επιπλέον ο συνθέτης Sergei Nevsky και ο στιχουργός Claudius Lunstedt έλαβαν το βραβείο της κριτικής επιτροπής για τη δουλεία τους στο έργο «Franziscus», μια συμπαραγωγή της Opergruppa και του Bolshoi Theatre.

Ο Βρετανικής καταγωγής συνθέτης Jan Latham-Koenig έλαβε το βραβείο του καλύτερου μαέστρου σε όπερα διευθύνοντας την ορχήστρα στο έργο του Wagner «Tristan and Isolde» για την ΄Οπερα Novaya της Μόσχας. 

Επίσης την τιμητική πλακέτα για την καλύτερη ξένη παραγωγή που παρουσιάστηκε στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της σεζόν 2012-2013, έλαβε ο Βέλγος σκηνοθέτης Luk Perceval.

Δύο δημοφιλείς νικητές ήταν διάσημη ηθοποιός της Αγίας Πετρούπολης Era Ziganshina, η οποία έλαβε το βραβείο του καλύτερου δραματικού ρόλου για την ερμηνεία της στο έργο «Liturgy Zero» που παρουσιάστηκε στο θέατρο Alexandrinsky και το νεαρό αστέρι Alexandra Ursulyak, η οποία τιμήθηκε ως η καλύτερη ηθοποιός για την ερμηνεία της ως Shen Te και Shui Ta στο έργο «The Good Person of Sichuan» στο Θέατρο Pushkin της Μόσχας.

Ο Alexei Vertkov έλαβε το βραβείο του καλύτερου ηθοποιού για την ερμηνεία του ως Venichka στο έργο «Moscow-Petushki» στο Studio του Θεάτρου Τέχνης. Ο Rimas Tuminas τιμήθηκε με το βραβείο του καλύτερου σκηνοθέτη για το παραγωγή του κλασικού έργου «Eugene Onegin» που ανέβασε στο Θέατρο Vakhtangov.

Η παραγωγή του Lev Dodin για το έργο του Friedrich Schiller  «Love and Intrigue» βραβεύθηκε ως η καλύτερη παραγωγή μεγάλης κλίμακας, ενώ ο Alexander Borovsky κέρδισε, για το σχεδιασμό των σκηνικών του έργου, το βραβείο καλύτερου σκηνογράφου.

Το βραβείο καλύτερης παραγωγής μικρής κλίμακας απέσπασε το έργο «Vassa» του Anatoly Ledukhovsky για το Θέατρο Vedogon.

Στην κατηγορία του θεάτρου, το Penza Puppet House Theater έλαβε δύο βραβεία για την παραγωγή του Slawomir Mrozek «To Kill Charlie», του καλύτερου σχεδιαστή για τον Viktor Nikonenko και της καλύτερης παραγωγής κουκλοθέατρου. 

Επίσης απονεμήθηκαν τα παρακάτω βραβεία:

Vladimir Varnava - καλύτερος άντρας χορευτής στο έργο «The Passenger» σε παραγωγή των Vladimir Varnava and Maxim Didenko , Αγία Πετρούπολη

Pavel Kliniche -  καλύτερος μαέστρος σε παράσταση χορού για το έργο «Cantus Arcticus», Yekaterinburg Theater of Opera and Ballet

Maxim Mironov - καλύτερος άντρας τραγουδιστής για την ερμηνεία του στην όπερα «L'Italiana in Algeri», Stanislavsky and Nemirovich-Danchenko Musical Theater, Μόσχα

Vladimir Kobekin - καλύτερος συνθέτης για το έργο «Kholstomer», Pokrovsky Musical Theater, Μόσχα

Denis Solntsev - καλύτερος σχεδιασμός κουστουμιών σε δράμα για το έργο «Onegin», Krasny Fakel Theater, Novosibirsk

Andrei Nechayev, Dmitry Chernov, Alexei Sokolov and Khalisya Bogdanova - καλύτεροι ηθοποιοί για τις ερμηνείες τους στην παράσταση κουκλοθέατρου «The Old Signor and...», Obraztsov Theater, Μόσχα

Boris Konstantinov - καλύτερος σκηνοθέτης παράστασης κουκλοθέατρου για το έργο «Carmen», Teremok Puppet Theater, Vologda. Πρόσθετα βραβεία δόθηκαν στο έργο «The Wedding of Figaro», Tchaikovsky Theater of Opera and Ballet, Perm

Βραβεία της κριτικής επιτροπής για Δράμα δόθηκαν στην παραγωγή από τον Timofei Kulyabin του έργου «Onegin», Krasny Fakel Theater, Novosibirsk

Yury Butusov για δύο παραγωγές – «The Good Person of Sichuan», Pushkin Drama Theater, Moscow και «Macbeth. Cinema», Lensovet Theater, St. Petersburg.

Επίσης το έργο «An Ideal Husband. A comedy» του Konstantin Bogomolov για το Moscow Art Theater, κέρδισε το βραβείο της κριτικής επιτροπής.

Δείτε αναλυτικά τους νικητές των βραβείων «Χρυσή Μάσκα» στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://eng.goldenmask.ru/gm.php?id=121

Πηγές πληροφοριών: themoscowtimes.com, mikhailovsky.ru, eng.goldenmask.ru

Πηγές εικόνας: vklybe.tv, vkurse.uz

επιστροφή στην κορυφή